Κρατική επιδότηση ρεύματος: Πώς εφαρμόζεται στους λογαριασμούς - Ύψος και διάρκεια επιχορήγησης

2022-02-10
Δικαιούχοι τής επιδότησης ρεύματος είναι όλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι παροχές των οποίων συνδέονται στην χαμηλή τάση,  συμπεριλαμβανομένων και των δικαιούχων Κ.Ο.Τ.(Κοινωνικού Οικι#ακού Τιμολογίου) και Τ.Υ.Α.(Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης)
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η επιδότηση θα εμφανίζεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό και αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο,  Οκτώβριο,  Νοεμβρίο, Δεκέμβριο,  Ιανουάριο και Φεβρουάριο στη πρώτη φάση. 

Το πόσο έκπτωσης εμφανίζεται ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης " στις ανταγωνιστικές χρεώσεις του εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Ας δούμε πώς εφαρμόζεται στους λογαριασμούς ανά μήνα.

Όσοι οικιακοί καταναλωτές  έχουν λάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορά και καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, είδαν ανά περίπτωση επιδότηση-έκπτωση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες από 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 18 για τον Οκτώβριο ως και 24 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Για τις καταναλώσεις που θα αφορούν στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση-έκπτωση  είναι 39 ευρώ για κάθε μήνα αντίστοιχα για τους οικιακούς καταναλωτές και 45 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ. 

Για τον μήνα Ιανουάριο η έκπτωση ανέρχεται στα 42 και 55 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ  και όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες για τον Φεβρουάριο μήνα θα είναι και πάλι 39 και 45 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ. 

Προσοχή: η επιδότηση θα είναι μηνιαία και θα αφορά στις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης.

'Οσοι λαμβάνουν στους τέσσερεις μήνες  δυο λογαριασμούς (έναν έναντι κι έναν εκκαθαριστικό), θα δουν ξεκάθαρα την έκπτωση σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αφορούν στους συγκεκριμένους μήνες. 

Όσοι δίνουν μόνοι τους την μέτρηση και λαμβάνουν εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε μήνα ή δίμηνο , θα δουν την επιδότηση στον μηνιαίο ή στον δίμηνο λογαριασμό αντίστοιχα. 

Η επιδότηση αφορά όλους τους καταναλωτές, ανεξάρτητα τον προμηθευτή, που έχουν επιλέξει. Οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να κάνουν κάποια ενέργεια. Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς τους αυτόματα από τον προμηθευτή.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως πως όσοι καταναλωτές έχουν λάβει τους λογαριασμούς τους το τελευταίο διάστημα έχουν διαπιστώσει πως υπάρχουν τεράστιες χρώσεις της ρήτρας προσαρμογής ΟΤΣ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τεραστία αύξηση στον σύνολο του λογαριασμού πάρα την επιδότηση στο ρεύμα και δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση για αυτό. 

Οι επιδοτήσεις / εκπτώσεις -όσο κι αν γράφονται και σβήνονται από την κυβέρνηση το ύψος τους και το ποσό χρηματοδότησής τους από τα δικαιώματα των ρύπων- δεν μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων, όπως επαγγέλλονταν.

Έρχεται η πληρωμή των 3,5 μηνών του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Η πληρωμή είναι προγραμματισμένη για τις 22 Δεκεμβρίου και θα αρχίσει από την 21 Δεκεμβρίου μετά τις 2:30 μ.μ.

Γνωρίζεις ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ καταβάλλει ένα επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό αν έχεις παιδιά; Υπάρχει επίδομα που μπορεί να λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος γονιός και θα δείτε τις προϋποθέσεις παρακάτω.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα έχει μία επιπλέον προσαύξηση 50% για τον Δεκέμβριο και στη σελίδα των αιτήσεων εμφανίζεται πλέον το επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι.