Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΑΕΔ. Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων;

2021-06-15

Μεχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ 2021-2022.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόγραμμα και έχουν υποβληθεί περίπου 150.000 αιτήσεις μέχρι στιγμής.Αν και η εφαρμογή συνεχίζει να παρουσιάζει προβλήματα προφανώς λόγω μεγάλου όγκου αιτήσεις που υποβάλλονται.

Προτιμότερο κάποιος που προσπαθεί να κάνει την αίτηση να μπαίνει στην αίτηση πολύ νωρίς το πρωί η αργά το βράδυ, οπότε η εφαρμογή τρέχει εμφανώς καλύτερα. Όπως και να έχει έμειναν μόλις τρεις ημέρες μέχρι να πέσει η αυλαία για την υποβολή των αιτήσεων.

Υπενθυμίζουμε πώς και φέτος επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται και για τον Αύγουστο κατα 20.Η χρήση των επιταγών του προγράμματος 2021-2022 μπορεί να ξεκινήσει από 1.08.202.

Οι επιταγές και τα εισιτήρια του προγράμματος 2020-2021 μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 31.07.2021.

Η μεγαλύτερη διάρκεια διανυκτέρευσεων είναι 6 βραδιά με μικρή συμμετοχή, ενώ στα Νησιά της Λέρου, Κω, Σάμου, Λέσβου, Χίου και στον νόμο Έβρου η διάρκεια μπορεί να φθάσει μέχρι 10 διανυκτέρευσεις με μηδενική συμμετοχή. 

Η υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων και αποστολή δικαιολογητικών γίνεται μόνο διαδικτυακά μέσω της  Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διευθύνση:

  https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ΟΑΕΔ) ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2020:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή

  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

  • ήταν εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών και οικογενειακών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ. Πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, όπως ορίζει η Δημόσια Πρόσκληση

Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού.