Κοινωνικό μέρισμα 2021 - Τέλος στις φήμες- Ποιοι θα έχουν ενισχυθεί φέτος τα Χριστούγεννα

2021-09-27

Κοινωνικό μέρισμα 2021

Κατά πώς φαίνεται μπαίνει τέλος στις φήμες για το Κοινωνικό μέρισμα σε όλες τις ευάλωτες ομάδες τού πληθυσμού,  συμπεριλαμβανομένου εργαζομένων, ανέργων και νέων.
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο κ.Χατζηδάκης είχε αναφερθεί ξεκάθαρα στο "Κοινωνικό μέρισμα ", μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό  «Παραπολιτικά 90,1». Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε " Βούληση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα για εργαζόμενους, άνεργους και νέους.

Τι εννοεί η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα

Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg έδωσε το δεύτερο στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 5,9%... συντηρητική.

Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν και τα τελικά στοιχεία για την φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλαδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επομένως τα νέα θετικά μέτρα αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και θα αποτυπώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για έξτρα θετικά μέτρα.

Ένα από τα σενάρια που κερδίζουν πόντους λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα, είναι και η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχει κλειδώσει...

Κοινωνικό μέρισμα 2021: Ποιοι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πάρουν το Δεκέμβριο δίπλα χρήματα και τι ποσά;

Η πληρωμή διπλάσιου ποσού θα αφορά τους δικαιούχους, που θα έχουν Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ. Δεν θα αφορά όσους θα κάνουν την πρώτη αίτηση Δεκέμβριο δηλαδή, διότι όπως γνωρίζουμε η πληρωμή του επιδόματος ξεκινάει πάντα τον επόμενο μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης.

Προσοχή: Το διπλάσιο πόσο θα πληρωθεί ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ, δεν θα συνεχίσει και στις επόμενες πληρωμές. 

Θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο και οι δικαιούχοι όπως έχει γίνει και το Δεκέμβριο 2020 θα δούνε στους λογαριασμούς τους διπλάσιο ποσό. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. 

ο πόσο που θα διπλασιαστεί θα είναι το πόσο που έχει εγκριθεί για τον κάθε δικαιούχο βάσει των μελών του νοικοκυριού και εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου.

Παραδείγματα:

Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό λαμβάνει 200 ευρώ κάθε μήνα, 100 ευρώ μετρητά και 100 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στη πληρωμή Δεκεμβρίου θα θα λάβει 200 ευρώ μετρητά και 200 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα, σύνολο 400 ευρώ.
Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα και δύο γονείς λαμβάνει 260 ευρώ το μήνα, 130 ευρώ μετρητά και 130 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στη πληρωμή Δεκεμβρίου θα λάβει 260 ευρώ μετρητά και 260 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα, σύνολο 520 ευρώ.
Μια οικογένεια λαμβάνει 50 ευρώ το μήνα μόνο μετρητά. θα λάβει 100 ευρώ στη πληρωμή Δεκεμβρίου.
Μια οικογένεια λαμβάνει 20 ευρώ μόνο μετρητά, θα λάβει το Δεκέμβριο 40 ευρώ μετρητά.

Όσοι λαμβάνουν άνω των 50 ευρώ, αλλά κάτω από 100 ευρώ και δεν έχουν προπληρωμένη κάρτα, για την πληρωμή Δεκεμβρίου ενδέχεται να λάβουν τη προπληρωμένη κάρτα για να μοιραστεί το ποσό και στις δύο κάρτες.
Έτσι έχει γίνει πληρωμή τον Δεκέμβριο του 2020. Δεν γνωρίζουμε ακόμα, αν θα αλλάξει κάτι για την φετινή χρονιά.

Παράδειγμα: 

Μια οικογένεια λαμβάνει 60 ευρώ κάθε μήνα μετρητά, δεν έχει προπληρωμένη κάρτα. Στη πληρωμή Δεκεμβρίου θα πρέπει να λάβει συνολικά 120 ευρώ, το χρήματα αυτό θα πρέπει να μοιραστούν στα δύο, δηλαδή να λάβει 60 ευρώ μετρητά και 60 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Η τράπεζα για αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εκδώσει για αυτόν τον δικαιούχο προπληρωμένη κάρτα.