Κοινωνικό μέρισμα 2021 - Έρχεται στήριξη σε Μακροχρόνια ανέργους - Ποιες άλλες ομάδες πολιτών θα ενισχυθούν - Βίντεο 

2021-10-04

Κοινωνικό μέρισμα 2021. Έρχεται στήριξη σε Μακροχρόνια ανέργους. Ποιες άλλες ομάδες πολιτών θα ενισχυθούν;

Κοινωνικό μέρισμα. Έρχεται στήριξη στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού το Δεκέμβριο.  Πρόκειται σίγουρα για τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλα και σενάρια θέλουν να λαμβάνουν την έκτακτη ενίσχυση και άλλες ομάδες των πολιτών,  που έχουν ανάγκη.
Όλα τα σενάρια:
  • Στήριξη στους Μακροχρόνια ανέργους 
  • Στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους 
  • Στήριξη των υγειονομικών  

Τι ετοιμάζουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο όσοι δεν έλαβαν στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021 αναδρομικά. Δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας.

Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τελικά προχωρήσει πάντως, θα οριστεί μια βασική οικονομική ενίσχυση (π.χ. 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου.

Κοινωνικο Μερισμα 2021: Τι ισχύει για τους υγειονομικούς

Σε ό,τι αφορά το «δώρο» προς τους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο «δώρο» πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές.

Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μπει αναγκαστικά σε αναστολή εργασίας. Ενα ίσως πιο σοβαρό ερώτημα είναι το τι θα γίνει και με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Κοινωνικο Μερισμα 2021: Διπλη καταβολη ΕΕΕ(ΚΕΑ)

Θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο και οι δικαιούχοι όπως έχει γίνει και το Δεκέμβριο 2020 θα δούνε στους λογαριασμούς τους διπλάσιο ποσό. Οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος.

Το πόσο που θα διπλασιαστεί θα είναι το πόσο που έχει εγκριθεί για τον κάθε δικαιούχο βάσει των μελών του νοικοκυριού και εισοδήματος του τελευταίου εξαμήνου.

Παραδείγματα:

Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό λαμβάνει 200 ευρώ κάθε μήνα, 100 ευρώ μετρητά και 100 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στη πληρωμή Δεκεμβρίου θα θα λάβει 200 ευρώ μετρητά και 200 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα, σύνολο 400 ευρώ.
Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα και δύο γονείς λαμβάνει 260 ευρώ το μήνα, 130 ευρώ μετρητά και 130 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στη πληρωμή Δεκεμβρίου θα λάβει 260 ευρώ μετρητά και 260 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα, σύνολο 520 ευρώ.
Μια οικογένεια λαμβάνει 50 ευρώ το μήνα μόνο μετρητά. θα λάβει 100 ευρώ στη πληρωμή Δεκεμβρίου.
Μια οικογένεια λαμβάνει 20 ευρώ μόνο μετρητά, θα λάβει το Δεκέμβριο 40 ευρώ μετρητά.


Κοινωνικο Μερισμα 2021:  Στήριξη στους Μακροχρόνια ανέργους 

Το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σταθερά πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, κάθε άνεργος βρίσκεται χωρίς δουλειά περισσότερο από δυόμισι έτη. Σε 350 000 οικογένειες δεν υπάρχει εργαζόμενο μέλος. Το 90% των ανέργων βρίσκεται στο περιθώριο και δεν λαμβάνει καμία απολύτως στήριξη από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ενώ το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ τον μήνα το λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Κατά την περίοδο 2020-2021 καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων και μείωση 47% στον αριθμό των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

Στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων, εξετάζεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε μακροχρόνια ανέργους. 

Δείτε το σχετικό βίντεο με πληροφορίες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ