Κ. Σκρέκας για ηλεκτρικό ρεύμα: Σε 3 κλίμακες η επιδότηση στους λογαριασμούς - Τι θα ισχύει για το φυσικό αέριο

2022-09-21

Κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των κρατικών παρεμβάσεων για τον μήνα Οκτώβριο.

Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει κλιμακωτή επιδότηση για τα νοικοκυριά με τρεις κλίμακες.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο.

Αφορά όλες τις παροχές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και ανεξαρτήτου παρόχου.

3 κλίμακες επιδοτήσεων:

  • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Αφορά το 90% των νοικοκυριών.
  • Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Αν έναν νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ τη μεγαβατώρα
  • Από 1001 κιλοβατώρες απορροφούμε το 70% της αύξησης, η επιδότηση ανέρεχεται στα 336 ευρώ. Και εδώ υπάρχει η επιδότηση 50 ευρώ επιπλέον για μείωση κατανάλωσης 15% σε σχέση με το 2021.

Στα κοινωνικά τιμολόγια απορροφούμε όπως κάθε μήνα το 100% της αύξησης και η επιδότηση είναι 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές

Επιδότηση για πρώτες 2000 κιλοβατώρες ανέρχεται στα 398 ευρώ/μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Όσοι ξεπερνούν 2000 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οριζόντια επιδότηση για τους αγρότες στα 436 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Το 1 δισ είναι από τα υπερέσοδα των παραγωγών. Τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο:

Η ΔΕΠΑ θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Αφορά 700.000 οικιακούς καταναλωτές

Για επαγγελματίες

Επιδότηση 40 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτική θωράκισης. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, εισάγουμε ειδικό τέλος 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν.

Τα έσοδα θα στηρίξουν ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την υποστήριξη σε εναλλακτικά καύσιμα».


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.