Κ. Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

2022-03-11

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς από την Ουκρανία με θύματα αμάχους και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. "Αυτή την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που δείχνει η χώρα μας, δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση της ανατολικής Μεσογείου" είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων χρόνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Για την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη, το συντομότερο δυνατό, από το ρωσικό αέριο, είναι μεγάλη. "Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ".

Επισήμανε ακόμα πως υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πολλά κράτη μέλη για την ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδροεμπορική αγορά φυσικού αερίου. "Υπάρχει ρητή αναφορά πως θα εξεταστεί ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου" είπε.

"Η αγορά πλέον είναι θύμα κερδοσκοπίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόταση μου η τιμή έχει πέσει κατά 50%, αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη πως η αγορά δεν λειτουργεί κανονικά. Ζητήσαμε επίσης από την Κομισιόν να κάνει προτάσεις και για τις στρεβλώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες" σημείωσε.

Τέλος, σημείωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. "Πρέπει να παρέμβουμε με έξυπνους και όχι οριζόντιους τρόπους, ανακοινώσεις θα έχουν γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος" είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

«Πιστεύω πως η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι επιβεβλημένη γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλω να πιστεύω πως θα γίνει συζήτηση σε καλό κλίμα, έχουμε εμπεριστατωμένη απάντηση για κάθε θέμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.