Κ. Χατζηδάκης: Στηρίζουμε τους πραγματικούς ανέργους, όχι τους καταχραστές του δημόσιου χρήματος

2022-04-09

Τοποθέτηση Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας τους πραγματικά ανέργους και κάνοντας διάκριση μεταξύ των αληθινών ανέργων και των καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Διαλέξτε αν θα είστε με τους ανέργους ή θα είστε με τους καταχραστές. Γιατί το να καλύπτετε ανθρώπους που απολαμβάνουν των ωφελημάτων του ΟΑΕΔ ενώ έχουν υψηλά εισοδήματα, στερώντας τους πόρους από άλλους ανθρώπους που τους έχουν πολύ περισσότερη ανάγκη, μπορεί να είναι αριστερή πολιτική, κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση όμως σίγουρα δεν είναι!». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης των ωφελημάτων που συνδέονται με την ιδιότητα του εγγεγραμμένου στα Μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργου είναι ένας από τους τρεις βασικούς στόχους του νομοσχεδίου, μαζί με την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων -ιδίως των μακροχρόνια ανέργων που αναζητούν εργασία- και τη βελτίωση του πλαισίου της επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε τα αυξημένα κονδύλια που θα διοχετευθούν σε αυτή να «πιάνουν τόπο».

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης περί δήθεν «τιμωρητικής διάθεσης απέναντι στους ανέργους», ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αντιθέτως, με το νομοσχέδιο καθιερώνεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι πλέον του μισθού τους, θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία. «Εάν δηλαδή ένας άνεργος προσληφθεί σε 4 μήνες από τότε που ξεκίνησε να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, για τους επόμενους 8 μήνες θα παίρνει τον μισθό του από την επιχείρηση και το 50% του επιδόματος. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί κέρδος για όλες τις πλευρές», είπε ο Υπουργός Εργασίας και συνέχισε: «Επιπροσθέτως, δίνουμε μπόνους στους μακροχρόνια ανέργους άνω των 5 ετών για να συντάξουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, να μιλήσουν με τους Εργασιακούς Συμβούλους και να κάνουν μια νέα αρχή στη σχέση τους με τη ΔΥΠΑ, όπως θα μετονομαστεί ο ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή, λέμε στους ανέργους που βρίσκονται στο Μητρώο ότι αν ο Οργανισμός τους προσφέρει τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας -με βάση τον τελευταίο μισθό τους, τις δεξιότητές τους και τον τόπο κατοικίας- και τις αρνηθούν και τις τρεις, τότε διαγράφονται από τα Μητρώα για δυο χρόνια. Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία, ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Εσείς τι ακριβώς προτείνετε ; Και πράγματι εισάγουμε κριτήρια, όχι για το επίδομα ανεργίας για το οποίο δεν αλλάζει κάτι, αλλά για τα υπόλοιπα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για τα κριτήρια που ισχύουν για το εισόδημα θέρμανσης, σύμφωνα με το οποίο το όριο για έναν άνεργο με δυο παιδιά είναι τα 20.000 ευρώ».

Αναφερόμενος στην «μαγική εικόνα» που προκύπτει από τα στοιχεία του Μητρώου του ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το 2010, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και αυτά του ΟΑΕΔ για τους ανέργους συνέπιπταν. Την περίοδο 2014-2015 οι άνεργοι στην ΕΛΣΤΑΤ ήταν 300.000 παραπάνω από ότι στον ΟΑΕΔ, τα τελευταία χρόνια όμως ενώ τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν αποκλιμάκωση της ανεργίας, οι άνεργοι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ είναι 500.000 παραπάνω σε σχέση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Κανείς υπουργός Εργασίας δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής αυτές τις εξελίξεις», είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι από τη διασταύρωση των στοιχείων του Μητρώου του ΟΑΕΔ και της ΑΑΔΕ προέκυψε ότι περί τους 40.000 ανέργους με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του ΟΑΕΔ, εκ των οποίων οι 12.500 έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ και απολαμβάνουν -ορισμένοι εκ των οποίων επί σειρά ετών- σειρά ωφελημάτων από τον ΟΑΕΔ. «Είναι κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική να καλύπτετε αυτούς τους ανθρώπους ; Είναι τουλάχιστον ατυχές να υιοθετείτε τη στάση αυτή», τόνισε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε ότι «Μιλάνε οι αριθμοί...Ο «φιλολαϊκός» ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το καλοκαίρι του 2019 την ανεργία στο 17,2% και τώρα έχει υποχωρήσει στο 11,9% (Φεβρουάριος 2022). Η μείωση της ανεργίας δεν έτυχε, πέτυχε και είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής της κυβέρνησης, δηλαδή της φορολογικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής. Να κοιτάτε τα στοιχεία γιατί διακρίνεστε από πολιτική αλαζονεία και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα».

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την στήριξη της στεγαστικής πολιτικής του κράτους με βραχίονα τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με τις σχετικές ρυθμίσεις να εξειδικεύονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως εξήγησε, προβλέπονται συγκεκριμένα τρία πράγματα: «Πρώτον, εκμίσθωση όσων ακινήτων δεν χρησιμοποιεί ώστε να αντλήσει επιπλέον έσοδα που θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελος εργαζομένων και ανέργων. Δεύτερον, τη δυνατότητα αγοράς ακινήτων. Και τρίτον, τη δυνατότητα της ΔΥΠΑ να ασχοληθεί με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, ανεξάρτητα από το εργασιακό τους καθεστώς».

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για δήθεν αποδυνάμωση του ΟΑΕΔ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μέχρι τώρα είχε στη διάθεσή του κονδύλια 150 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης και τώρα τα κονδύλια αυτά σχεδόν δεκαπλασιάζονται, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Τι είδους αποδυνάμωση είναι αυτή;».

Αναλύοντας περαιτέρω τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ανέφερε ότι «αντλώντας από τα διδάγματα του παρελθόντος θέτουμε αυστηρότερα κριτήρια για τους παρόχους, έχοντας ως γνώμονα το τρίπτυχο «Αξιολόγηση-Ποιότητα-Πιστοποίηση». Δεν αποκλείουμε κανέναν, τους καλούμε όμως να βελτιώσουν περισσότερο τις επιδόσεις τους». Τόνισε δε ότι μια από τις σημαντικές τομές του νομοσχεδίου είναι ότι η συμμετοχή για πρώτη φορά των πανεπιστημίων στην κατάρτιση, κάτι που θα επιτρέψει στους καταρτιζόμενους να περάσουν τις πύλες των ΑΕΙ.

«Απέναντι στη λυσσαλέα κριτική σας, απαντάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Δεν αμφιβάλλω ότι θα συνεχίσετε τα ίδια τροπάρια, για «νεοφιλελεύθερες γαλέρες» και «οδοστρωτήρες». Ο κόσμος αλλάζει και προχωρά μπροστά. Εσείς μένετε σε περασμένες δεκαετίες και σε ξεχασμένες κασέτες του παρελθόντος. Μείνετε με τις κασέτες σας, εμείς προχωράμε μπροστά με προοδευτικές πολιτικές, με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο εταιρικό μας blog

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Pass) άφησε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA.

Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59, όσοι/-ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενόψει της πρώτης εφαρμογής της Κάρτας από 1ης Ιουλίου για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ στους καταναλωτές, πού είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε μορφή ρήτρας αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πώς η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι 30 Ιουνίου και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 3 εκατ. δικαιούχοι του νέου επιδόματος βενζίνης το οποίο φτάνει έως τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω Συσκευή» και να χρηματοδοτηθείτε για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Σήμερα, Τρίτη 21 Ιουνίου και ώρα 11:00, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2022-23, σε 31 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τελικά μόνο με την χρήση αυλής προπληρωμένης κάρτας Fuel Pass απο Viva Wallet η την Alpha bank το ποσό επιδόματος καυσίμων πάει στα 80 ευρώ για τις ηπειρωτικες περιοχές και 100 ευρώ στα Νησιά.
Για όσους δεν έχουν NFC στο κινητό τους και επιλέξουν κατάθεση στο λογαριασμό τους θα πάρουν 65 και 85 ευρώ αντίστοιχα.