Γ.Οικονόμου: Εφαρμόζουμε πολιτική στήριξης του εισοδήματος - Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια  

2022-02-23

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη νέα διάσταση του προβλήματος και τις πολύ αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιχειρώντας να εξηγήσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Αναφερόμενος στη Ρωσία και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ουκρανικό ο κ. Οικονόμου τόνισε πώς πρόκειται για «ευθεία καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αυτό προκαλεί ένα ντόμινο εξελίξεων τα ενεργειακά και αυτό έχει το αποτύπωμά του συνολικότερα στην οικονομία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης».

Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια σε ανατιμήσεις

Και όπως είπε, «απέναντι σε αυτό προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή με κάθε μέσο, μέσα στα πλαίσια των αντοχών μας και τη οικονομίας μας να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια μπροστά στις αλλεπάλληλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. «Προφανώς αυτά που κάνουμε, σε πολλούς συμπολίτες μας, δεν φαίνονται αρκετά. Παρόλα αυτά συνεχίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Βοηθήσαμε και εξακολουθούμε να βοηθούμε τον κόσμο και στα ενεργειακά».

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των πολιτών. «Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας κάνοντας ότι είναι δυνατόν, χωρίς ταυτόχρονα να διαλύσουμε τα πάντα και την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλαιπωρούν το σύνολο του κόσμου».

Απαντώντας στις εκκλήσεις για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα είπε ότι από τις αναλύσεις των υπηρεσιακών παραγόντων δεν προκύπτει ότι «οποιαδήποτε μείωση στον ειδικό φόρο θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση που θα αναπλήρωνε αυτό το χαμένο έσοδο» για το κράτος.

Εφαρμόζουμε πολιτική έμμεσης στήριξης του εισοδήματος

Συμπλήρωσε ότι όντως η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. «Ο κόσμος περνάει πραγματικά δύσκολα. Μας βρίσκει η μία κρίση μετά την άλλη. Πολλά πράγματα δείχνουν να επιδεινώνονται. Είμαστε μία δύσκολη καμπή και συγκυρία», επισήμανε.

«Εφαρμόζουμε μία πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Στηρίζουμε ενεργειακά τις υπέρογκες αυξήσεις με τις οποίες είμαστε όλοι αντιμέτωποι σε ρεύμα, κάθε μήνα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που περιορίζουν το αποτύπωμα των αυξήσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», είπε.

Αναφερόμενος στους αγρότες ο κ. Οικονόμου είπε ότι θα αρχίσουν να βλέπουν τις κρατικές ενισχύσεις από αυτόν τον μήνα περισσότερο.

Μιλώντας για την εισφορά αλληλεγγύης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα πληρώσει το 2022, γεγονός που έχει πολλαπλές θετικές συνέπειες

«Παραμένει πρόθεσή μας να μην υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για το 2023 και να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων, μέσα στα πλαίσια αντοχής του προϋπολογισμού μας», συμπλήρωσε.

Η ροή του φυσικού αερίου δεν κινδυνεύει άμεσα

Σχολιάζοντας το Ουκρανικό ζήτημα τόνισε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά τις τιμές των καυσίμων: «Σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Έχουν εκπονηθεί όλες οι πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον εφοδιασμό. Η ροή του φυσικού αερίου προς τη χώρα κινδυνεύει άμεσα. Έχουν ληφθεί πρόνοιες για περαιτέρω προμήθειες για LNG και για φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να μπορούν να παράξουν ενέργεια είτε με αέριο είτε με πετρέλαιο. Από εκεί και πέρα η αγωνία παραμένει όσον αφορά τις τιμές».

Αναφερόμενος στην τύχη των ομογενών ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι ανά πάσα στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και συνδρομή ζητηθεί.

πηγή: ertnews.gr