Fuel Pass: Τι πρέπει να κάνουν όσοι επέλεξαν την πίστωση σε smartphone, αλλά αυτό δεν υποστηρίζει την εφαρμογή NFC

2022-05-03

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, έδωσε διευκρινίσεις για ερωτήματα και απορίες σχετικά με το επίδομα καυσίμων.

Όπως είπε, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 1,5 εκ. αιτήσεις και σήμερα θα πιστωθεί το ποσό σε 900.000 δικαιούχους. Ο χρόνος που απαιτείται για την πίστωση της επιδότησης μετά την έγκριση της αίτησης είναι 2 εργάσιμες ημέρες.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά αυτούς που επέλεξαν την πίστωση σε smartphone αλλά δεν έχουν την εφαρμογή NFC που υποστηρίζει τις ανέπαφες συναλλαγές

Δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ακύρωση, η αίτηση ανά πολίτη είναι μοναδική και σε περίπτωση έγκρισής της δρομολογείται η διαδικασία έκδοσης της κάρτας αυτόματα.

Αναζητείται όμως κι ένας εναλλακτικός τρόπος για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν αυτοί οι δικαιούχοι. 

Μέχρι να βρεθεί ο εναλλακτικός τρόπος οι δικαιούχοι θα πρέπει να ζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιήσουν το smartphone ενός συγγενικού προσώπου.

Πρέπει να υπάρχει κάποιος στην οικογένεια η κάποιος φίλος που να έχει τηλέφωνο με NFC. Αυτό σημαίνει ότι την κάρτα δεν θα την ενεργοποιήσουμε στο τηλέφωνο που μας ήρθε το μήνυμα αλλά στο τηλέφωνο που με την τεχνολογία NFC.

Πως το κάνουμε:

 • έρχεται το μήνυμα ότι η virtual κάρτα είναι έτοιμη και σας γράφει ότι το προσωρινό password είναι στις θέσεις πχ 2,4,5,12,15,17 
 • πάτε στο email που δηλώσατε και με αυτή την λογική βρίσκετε το password από το πινακάκι που είχε έρθει με τις θέσεις πάνω και τα νούμερα κάτω. 
 • αντιγράφουμε κάπου το password. Το user name το βρίσκουμε στο ίδιο mail πιο πάνω. Οπότε έχουμε το username και password των στοιχειών του e - banking
 • κατεβάζουμε την εφαρμογή του alpha mobile η Viva Wallet στο τηλέφωνο που έχει NFC και μπαίνουμε με αυτά τα στοιχεία στο ebanking
 • γίνονται κάποιες ταυτοποιήσεις από την τράπεζα με sms στο κινητό που είχατε δηλώσει αλλά βάζετε αυτούς τους αριθμούς στο κινητό με το NFC
 • συνδέεστε και σας ζητάει να αλλάξετε το προσωρινό Password με έναν δικό σας και το κάνετε
 • είστε έτοιμοι! Μέσα στην εφαρμογή θα δείτε την κάρτα
 • εκεί κάπου από κάτω θα έχει σήμα που λέει "σύνδεση με G-Pay" 
 • πατάμε το g-pay και προχωράμε συναινώντας στους όρους και στο τέλος θα συνδεθεί η κάρτα και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί με ανοικτό το NFC ανέπαφα αφού την επιλέξουμε από το g-pay ως προεπιλεγμένη.

Τι είναι το NFC;

Τα αρχικά NFC προέρχονται από τις λέξεις Near Field Communication, ή στα Ελληνικά, επικοινωνία κοντινού πεδίου. Όπως δηλώνει και το όνομά του το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση, περίπου 4 εκατοστών από μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.  

Έχει το κινητό μου NFC;

Τα περισσότερα smartphones των μεγάλων κατασκευαστών: Samsung, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Realme υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Αν δεν είστε σίγουρος αν το smartphone σας διαθέτει NFC chip, μπορείτε να ψάξετε στην αναζήτηση συσκευής του TechValue ή του GSMArena και αφού εντοπίσετε την συσκευή σας να δείτε στην σχετική κατηγορία.

Ελέγξτε αν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει ανεπαφικές πληρωμές
Για να κάνετε ανεπαφικές πληρωμές το τηλέφωνό σας πρέπει να είναι συμβατό με επικοινωνία κοντινού πεδίου (NFC)

 • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις.
 • Στη γραμμή Ρυθμίσεις αναζήτησης, πληκτρολογήστε NFC.
 • Πατήστε και ενεργοποιήστε το NFC.
 • Αν δεν μπορείτε να βρείτε το NFC, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί να πραγματοποιεί ανεπαφικές πληρωμές.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!