Φθηνή στέγη για νέους: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

2022-10-30

Μέσα στους τρεις πρώτους μήνες το 2023 θα ξεκινήσει η χορήγηση των φθηνών στεγαστικών δανείων σε νέους έως 39 ετών, μέσω του προγράμματος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Προτεραιότητα θα έχουν οι πολύτεκνοι και τα νέα ζευγάρια με παιδιά ενώ θα ακολουθούν τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και οι ελεύθεροι.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα των φθηνών στεγαστικών δανείων για νέους και ζευγάρια έως 39 ετών. Οι πρώτοι δικαιούχοι, θα έχουν λάβει την έγκριση για την χορήγηση του δανείου μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο 74 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν περισσότεροι από 137 χιλιάδες πολίτες.

Προϋπόθεση για τη λήψη του δανείου θα είναι οι νέοι να έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και το ανώτατο όριο διαμορφώνεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να μην διαθέτουν άλλη ιδιοκτήτη κατοικία, η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου, ενώ δεν απαιτείται εγγυητής.

Το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο 1/4 των εμπορικών επιτοκίων δηλαδή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα κυμαίνεται γύρω στο 1% ενώ θα είναι μηδενικό για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Το δάνειο θα γίνεται άτοκο εάν κατά τη διάρκεια της αποπληρωμής του το ζευγάρι αποκτήσει τρία παιδιά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν μέσω του προγράμματος πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007 με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.
Το δάνειο μπορεί να φθάσει κατ' ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια μέχρι 30 έτη. Το τελικό επιτόκιο είναι euribor (τριμήνου) +1%, ενώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους, καθώς και όσα ζευγάρια αποκτήσουν 3+ παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής, το δάνειο θα μετατρέπεται σε άτοκο.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

  • Δεν απαιτείται εγγυητής για την έγκριση του δανείου.
  • Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ με πρόβλεψη για διπλασιασμό ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Λιγότερες σε σχέση με το πέρυσι είναι οι παροχές που θα καταβληθούν για τα φετινά Χριστούγεννα στο πλαίσιο του εκτάκτου επιδόματος η όπως ονομάζεται τελευταία επιταγής ακρίβειας.

Έκτακτο επίδομα σε μορφή επιταγής ακρίβειας η όπως ονομαζόταν παλιότερα Κοινωνικό μέρισμα περιλαμβάνει 5 + κατηγορίες δικαιούχων αποκλείοντας οριστικά τους μακροχρόνια ανέργους της ΔΥΠΑ που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα.