Εργάνη: Πώς να υποβάλλουν ένσταση οι εργαζόμενοι για τα πρόστιμα επειδή δεν υποβλήθηκαν σε covid test

2021-12-18

Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β΄ 4766/16-11-2021)

Λόγοι Ένστασης: 

α) ήμουν πλήρως εμβολιασμένος (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ)  

β) είχα πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ)

γ) έχω υποβληθεί στον αριθμό διαγνωστικών ελέγχων κορωνοιού για την εβδομάδα αναφοράς που υποχρεούμαι (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ/ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ/ΕΛΕΓΧΩΝ).  

δ) συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους δικαιολογημένης μη διενέργειας του προβλεπόμενου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων νόσησης: 

δ. i) παρέχω εργασία αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ]

δ. ii) απουσίαζα με άδεια μετ' αποδοχών ή με άδεια ασθενείας ή άδεια λοχείας ή άλλη άδεια ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΔΕΙΩΝ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ EΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΔΕΙΑΣ,  

δ. iii) κατέχω ισοδύναμο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ],  ε) άλλος λόγος [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ] 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΣΗΣΗΣ COVID-19 (RAPID PCR ΤΕΣΤ), ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ THN ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ1Α/Γ.Π.ΟΙΚ. 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ 4766/Β)

a. Κοινοποίηση Πράξεων Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ)

b. Διαδικασία υποβολής Ένστασης για κάθε Πράξη Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ)

Για να μπείτε στην εφαρμογή ακολουθήστε τα παρακάτω τέσσερα βήματα: 

1. Επιλέξτε την ιστοσελίδα https://supportemployees.yeka.gr 

2. Κάντε κλικ πάνω στα μπλε γράμματα [Είσοδος με TaxisNet] 

3. Καταχωρήστε τους κωδικούς Taxisnet - Username (Όνομα Χρήστη) και Password (Κωδικός). 

4. Κάντε κλικ στο κουμπί «Εξουσιοδότηση» για να δώσετε τη συγκατάθεσή σας, ώστε το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να έχει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Στην αρχική οθόνη που εμφανίζεται κάντε κλικ στο μενού [ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ], το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της αριστερής στήλης με τα μενού. 

Στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί πρόστιμα εμφανίζεται ο πίνακας με τα στοιχεία των προστίμων ως εξής, 

1. Στη στήλη [ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ] θα δείτε την εβδομάδα (Δευτέρα-Κυριακή) κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση. 

2. Στη στήλη [ΗΜ/ΝΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ] αποτυπώνεται η ημερομηνία και ώρα κατά την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στον εργαζόμενο με ανάρτηση στο λογαριασμό του στην ιστοσελίδα https://supportemployees.yeka.gr. 

3. Το ποσό του προστίμου αναγράφεται στη στήλη [ΠΟΣΟ] 

4. Οι τιμές που λαμβάνει η στήλη [ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ] διαμορφώνονται ως εξής, 

α. 'Κοινοποίηση' - από τη στιγμή της επιβολής-κοινοποίησης του προστίμου και για πέντε ημέρες, εκτός αν εντός των πέντε ημερών υποβληθεί ένσταση, 

β. 'Ένσταση' - από τη στιγμή υποβολής ένστασης και μέχρι την καταχώρηση της απόφασης για την ένσταση, 

γ. 'Έχει Ανακληθεί' - από τη στιγμή καταχώρησης της απόφασης ανάκλησης του προστίμου, 

δ. 'Προς Βεβαίωση' - από τη στιγμή που καταχωρείται η απόφαση απόρριψης της ένστασης. Διαφορετικά, εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση, η κατάσταση του προστίμου αλλάζει αυτόματα από 'Κοινοποίηση' σε 'Προς Βεβαίωση' πέντε ημέρες από την επομένη της επιβολής-κοινοποίησης, 

ε. 'Οριστικοποίηση' - από τη στιγμή της βεβαίωσης του ποσού του προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. 

5. Από την επόμενη ημέρα της ημερομηνίας επιβολής - κοινοποίησης του προστίμου, ο εργαζόμενος έχει προθεσμία πέντε ημερολογιακών ημερών για την υποβολή ένστασης κάνοντας κλικ στο κουμπί [Υποβολή Ένστασης]. 

Το έντυπο του προστίμου (Πράξη Επιβολής Προστίμου - ΠΕΠ) μπορεί να ανακτηθεί σε αρχείο μορφής *.pdf και να εκτυπωθεί με κλικ στο κουμπί [Εκτύπωση ΠΕΠ]. 

Προσοχή: Μετά την «Επιβολή - Κοινοποίηση» της κάθε πράξης επιβολής προστίμου στον προσωπικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου εργαζόμενου, έχετε την δυνατότητα εντός 5 ημερών να υποβάλλετε ένσταση ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά, συνυποβάλλοντας τις αντιρρήσεις σας με επιλογή από λίστα τιμών ή σε αρχείο μορφής *.PDF.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγείς με εικόνες, κατεβάζοντας το αρχείο:

Επίδομα 350 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες μαθητές (Γενικού Λυκείου ή ΕΠΑΛ) που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που ανακονώθηκε.

Με στόχο των περιορισμό των τηλεφωνικών κλήσεων από τις εισπρακτικές εταιρείες προς τους οφειλέτες, δημοσιεύθηκαν οι νέες προβλέψεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.

Μέσα στη πρώτη εβδομάδα Ιονίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για τα προγράμματα Επιδοτούμενου Κοινωνικού τουρισμού, Πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων και τα υπόλοιπα προγράμματα ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το έτος 2023.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για την φορολοταρία αποδείξεων για τις συναλλαγές Απριλίου, που διενεργείται κάθε μήνα και χαρίζει πλέον μέχρι και 50.000 ευρώ σε έναν υπερτυχερό.

Την Κυριακή 28 Μαΐου και ώρα 23:59, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2023» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Στις 3 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη η επόμενη πληρωμή για το Market Pass. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμιά ενέργεια, διότι τα χρήματα θα πιστωθούν αυτόματα στη κάρτα που διαθέτουν.

Πληρωμή Επιδόματος Παιδιού Α21 θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαΐου, που είναι 31.05 και από τις 30.05 τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ.

Κλιμακωτά και με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ γίνονται οι αιτήσεις στο vouchers.gov.gr για το Dentist Pass, που προβλέπει δωρεάν οδοντιατρικές εξετάσεις και εργασίες σε παιδιά.

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15.00 η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου...

Προσαυξημένα κατά 8% καταβάλλονται στα τέλη μηνός Μαΐου (πληρωμή 6ος/2023) όλα τα προνοιακά επιδόματα του e-ΕΦΚΑ που λαμβάνουν 37.757 δικαιούχοι, στο πλαίσιο οικονομικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Εκδόθηκε το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της δράσης με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω της επιδότησης θέσεων σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, για την έγγραφή τους σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης...

Τη Δευτέρα, 22 Μαΐου και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2023» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).