Εργάνη: Πώς να υποβάλλουν ένσταση οι εργαζόμενοι για τα πρόστιμα επειδή δεν υποβλήθηκαν σε covid test

2021-12-18

Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β΄ 4766/16-11-2021)

Λόγοι Ένστασης: 

α) ήμουν πλήρως εμβολιασμένος (ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ)  

β) είχα πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ)

γ) έχω υποβληθεί στον αριθμό διαγνωστικών ελέγχων κορωνοιού για την εβδομάδα αναφοράς που υποχρεούμαι (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ/ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ/ΕΛΕΓΧΩΝ).  

δ) συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους δικαιολογημένης μη διενέργειας του προβλεπόμενου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων νόσησης: 

δ. i) παρέχω εργασία αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας (EΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΕΝΤΥΠΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ]

δ. ii) απουσίαζα με άδεια μετ' αποδοχών ή με άδεια ασθενείας ή άδεια λοχείας ή άλλη άδεια ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΔΕΙΩΝ / ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ή ΑΛΛΟ EΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΔΕΙΑΣ,  

δ. iii) κατέχω ισοδύναμο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ],  ε) άλλος λόγος [ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ] 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΣΗΣΗΣ COVID-19 (RAPID PCR ΤΕΣΤ), ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ THN ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Δ1Α/Γ.Π.ΟΙΚ. 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ 4766/Β)

a. Κοινοποίηση Πράξεων Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ)

b. Διαδικασία υποβολής Ένστασης για κάθε Πράξη Επιβολής Προστίμου (ΠΕΠ)

Για να μπείτε στην εφαρμογή ακολουθήστε τα παρακάτω τέσσερα βήματα: 

1. Επιλέξτε την ιστοσελίδα https://supportemployees.yeka.gr 

2. Κάντε κλικ πάνω στα μπλε γράμματα [Είσοδος με TaxisNet] 

3. Καταχωρήστε τους κωδικούς Taxisnet - Username (Όνομα Χρήστη) και Password (Κωδικός). 

4. Κάντε κλικ στο κουμπί «Εξουσιοδότηση» για να δώσετε τη συγκατάθεσή σας, ώστε το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να έχει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο, Έτος Γέννησης) που τηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Στην αρχική οθόνη που εμφανίζεται κάντε κλικ στο μενού [ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ], το οποίο βρίσκεται στο κάτω μέρος της αριστερής στήλης με τα μενού. 

Στην περίπτωση που έχουν επιβληθεί πρόστιμα εμφανίζεται ο πίνακας με τα στοιχεία των προστίμων ως εξής, 

1. Στη στήλη [ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ] θα δείτε την εβδομάδα (Δευτέρα-Κυριακή) κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση. 

2. Στη στήλη [ΗΜ/ΝΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ] αποτυπώνεται η ημερομηνία και ώρα κατά την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στον εργαζόμενο με ανάρτηση στο λογαριασμό του στην ιστοσελίδα https://supportemployees.yeka.gr. 

3. Το ποσό του προστίμου αναγράφεται στη στήλη [ΠΟΣΟ] 

4. Οι τιμές που λαμβάνει η στήλη [ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ] διαμορφώνονται ως εξής, 

α. 'Κοινοποίηση' - από τη στιγμή της επιβολής-κοινοποίησης του προστίμου και για πέντε ημέρες, εκτός αν εντός των πέντε ημερών υποβληθεί ένσταση, 

β. 'Ένσταση' - από τη στιγμή υποβολής ένστασης και μέχρι την καταχώρηση της απόφασης για την ένσταση, 

γ. 'Έχει Ανακληθεί' - από τη στιγμή καταχώρησης της απόφασης ανάκλησης του προστίμου, 

δ. 'Προς Βεβαίωση' - από τη στιγμή που καταχωρείται η απόφαση απόρριψης της ένστασης. Διαφορετικά, εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση, η κατάσταση του προστίμου αλλάζει αυτόματα από 'Κοινοποίηση' σε 'Προς Βεβαίωση' πέντε ημέρες από την επομένη της επιβολής-κοινοποίησης, 

ε. 'Οριστικοποίηση' - από τη στιγμή της βεβαίωσης του ποσού του προστίμου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. 

5. Από την επόμενη ημέρα της ημερομηνίας επιβολής - κοινοποίησης του προστίμου, ο εργαζόμενος έχει προθεσμία πέντε ημερολογιακών ημερών για την υποβολή ένστασης κάνοντας κλικ στο κουμπί [Υποβολή Ένστασης]. 

Το έντυπο του προστίμου (Πράξη Επιβολής Προστίμου - ΠΕΠ) μπορεί να ανακτηθεί σε αρχείο μορφής *.pdf και να εκτυπωθεί με κλικ στο κουμπί [Εκτύπωση ΠΕΠ]. 

Προσοχή: Μετά την «Επιβολή - Κοινοποίηση» της κάθε πράξης επιβολής προστίμου στον προσωπικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου εργαζόμενου, έχετε την δυνατότητα εντός 5 ημερών να υποβάλλετε ένσταση ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά, συνυποβάλλοντας τις αντιρρήσεις σας με επιλογή από λίστα τιμών ή σε αρχείο μορφής *.PDF.

Δείτε αναλυτικά τις οδηγείς με εικόνες, κατεβάζοντας το αρχείο:

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του

Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή ακόμη και από το κινητό έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να ιδρύσουν μια ατομική επιχείρηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).

Από 1η Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Την έναρξη της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου -στις οποίες θα φανεί η αύξηση 7,75% των κύριων συντάξεων από 1.1.2023 περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα 23.01 - 27.01.2023 αναμένεται να αρχίσει η πληρωμή στους δικαιούχους των 300 ευρώ, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στις 19 και 20 Ιανουαρίου.
Το πιο πιθανόν η πληρωμή θα αρχίσει Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, αφού μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων.

Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου του 2023, θα γίνει η 3η κλήρωση του Προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" η οποία θα αφορά 125.000 νέους δικαιούχους. Με την τελευταία κλήρωση οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στους 400.000 συνολικά μόνο για εφέτος.