Επιταγή ακρίβειας: Ξανά στο τραπέζι το έκτακτο επίδομα πριν τις εκλογές

2023-04-03
Μία αχτίδα φωτός φαίνεται τελικά στον ορίζοντα σε ότι αφορά την έκτακτη ενίσχυση η αλλιώς "Επιταγή ακρίβειας" όπως συνηθίζεται να ονομάζεται τον τελευταίο καιρό.
Αν και όλα έδειχναν πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία πρόθεση να δώσει κανένα έκτακτο επίδομα πριν τις εκλογές, αναφέροντας πως έχουν εξαντληθεί τα διαθέσιμα αποθέματα για επιπλέον στήριξη των ευάλωτων πολιτών, φαίνεται πως λόγω αυξημένων φορολογικών εσόδων επανέρχεται στο τραπέζι συζητήσεων η νέα "Επιταγή ακρίβειας" και ο Χρήστος Σταϊκούρας τα αφήνει όλα ανοιχτά.  

 Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ρωτήθηκε εάν θα δοθεί κάτι το Πάσχα σε ευάλωτους και ανέφερε το εξής:

«Ανάπτυξη, φορολογική συνείδηση και μείωση φοροδιαφυγής έφεραν περισσότερα φορολογικά έσοδα, άρα είναι καλύτερο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ένα τμήμα του» σημείωσε.

Θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες με τον Πρωθυπουργό και ανάλογα με τις προτεραιότητες που θα θέσει, θα δούμε πώς θα το σχεδιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και 4 έτη».

Ενώ πρόσθεσε, «ό,τι είναι θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα. Μια κρίσιμη λέξη είναι να εξασφαλίζουμε τους πόρους με ασφάλεια. Με ασφάλεια δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι: «Τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και η εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος είναι καλύτερη για 3 λόγους:

Ανάπτυξη: Φέτος θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι πιστεύαμε και εμείς ίδιοι πριν από 6 μήνες. Υψηλότερη ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες θέσεις απασχόλησης και περισσότερα φορολογικά έσοδα.

Μεγαλύτερη συνέπεια στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων το 2022: Το 84% της κοινωνίας πλήρωσε εμπροθέσμως το σύνολο των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Αυτό είναι ρεκόρ δεκαετίας που οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Εξαιτίας της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ» και αυτό μας έφερε περίπου 1,5 δις ευρώ».

Επειδή το πρώτο μέλημα της ιστοσελίδας μας είναι η έγκυρη ενημέρωση και μόνο με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, δεν θα αναφερθούμε σε σενίαρα για τους δικαιούχους και τα ποσά, τα οποία ακόμα δεν μπορούν να υπάρχουν. Θα περιμείνουμε τις επίσημες ανακοινώσεις και θα ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα τον κάθε αναγνώστη μας, όπως κάνουμε αλλώστε όλα τα χρόνια, παρέχοντας ενημέρωση για όλα τα επιδόματα, παροχές και έκτακτα μέτρα στήριξης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις