Επιταγή ακρίβειας: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πληρωμής - Ποιοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση

2022-10-02

Η καταβολή των χρημάτων πιθανότατα θα γίνει το διάστημα από 15 έως 22 Δεκεμβρίου. 

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το διπλό ΚΕΑ Δεκεμβρίου θα μοιραστεί σε δυο πληρωμές: Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 15 - 16 Δεκεμβρίου 2022 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ. Το ίδιο θα γίνει πιθανότατα και με το επίδομα παιδιού Α21.

Δικαιούχοι είναι οι εξής κατηγορίες: 

Δικαιούχοι των 250 ευρώ 

  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • ΑμεΑ, που παίρνουν απο τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας
  • Δικαιούχοι του Επιδόματος Ανασφαλίστων Υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ
  • Μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) απο 12 μέχρι 24 μήνες, που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ)

Η καταβολή των χρημάτων πιθανότατα θα γίνει 20 - 22 Δεκεμβρίου 

Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ)

Όσοι δικαιούχοι ΚΕΑ θα έχουν Εγκεκριμένη αίτηση τον τον μήνα Νοέμβριο θα πάρουν τον Δεκέμβριο το διπλάσιο ποσό από αυτό, που τους έχει εγκριθεί.  

Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 15 - 16 Δεκεμβρίου 2022

 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού

Όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του έτους 2022, που δεν έχουν οφειλές προς ΟΠΕΚΑ 

Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 15 - 16 Δεκεμβρίου 2022 επίσης.  

Ποιοι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν ξεχωριστή αίτηση και θα λάβουν τα χρήματα αυτόματα στον λογαριασμό τους:

  • Δικαιούχοι ΚΕΑ - Αρκεί να υπάρχει Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Νοέμβριο
  • Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού - Αρκεί να έχει υποβληθεί αίτηση κατά τη διάρκεια του έτους και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι - Αρκεί να λαμβάνουν τη σύνταξη κατά τον μηνά Νοέμβριο
  • Δικαιούχοι Προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ - Αρκεί να λαμβάνουν το επίδομα
  • Ανασφάλιστοι Υπερήλικες - Αρκεί να λαμβάνουν το επίδομα 

Ποιοι θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση 

Μια επικαιροποίηση στοιχείων θα χρειαστεί να κάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι σε μια εφαρμογή που θα ανοίξει στη σελίδα της ΔΥΠΑ, για να προσθέσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο θα λάβουν την ενίσχυση.

(Αναμένεται ΦΕΚ με τις διευκρινήσεις για την διαδικασία και το διάστημα από ποτέ μέχρι ποτέ θα υπολογίζονται η μήνες ανεργίας τους.)

Οι μακροχρόνια άνεργοι που λαμβάνουν ΚΕΑ δεν δικαιούνται τα 250 ευρώ ενίσχυσης. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.