Επιστροφή μέχρι 600 ευρώ: Ποιοι την δικαιούνται - Πώς υπολογίζεται - Ερωτήσεις και απαντήσεις

2022-05-13

Ανάσα αναμένεται να πάρουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, εντός του Ιουνίου, από την επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για αναδρομική ισχύ της πολλαπλής παρέμβασης που αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Παρακάτω θα βρείτε τις πληροφορίες για το έκτακτο επίδομα μέχρι 600 ευρώ σε μορφή επιστροφής των επιβαρύνσεων, που έχουμε υποστεί στους λογαριασμούς ρεύματος. 

Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Διευκρινίσεις για την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 600 ευρώ έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Ας δούμε τις απαντήσεις στις πιο κρίσιμες ερωτήσεις: 

Ποιοι ακριβώς είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος για το ρεύμα έως 600 ευρώ;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας, με «κόφτη» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, δηλαδή το εισόδημα του 2020 για το νοικοκυριό (περσινές φορολογικές δηλώσεις) και μετράει το αθροιστικό, οικογενειακό εισόδημα.

Για το κριτήριο της κύριας κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1, δηλαδή στην φορολογική δήλωση.

Τα νοικοκυριά που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα λάβουν την αναδρομική εφάπαξ ενίσχυση.

Πώς μπορώ να λάβω την αναδρομική ενίσχυση;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει στο περιβάλλον του gov.gr

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει 14 με 15 Ιουνίου.

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.

Ποιος παίρνει τα χρήματα στις περιπτώσεις που ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα; Για παράδειγμα στους ενοικιαστές;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Με άλλα λόγια το κριτήριο που καθορίζει το ποιος θα πάρει την έκτακτη αποζημίωση για το ρεύμα είναι το πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Έτσι, αν κάποιος νοικιάζει ένα σπίτι αλλά το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, εφόσον δηλώνει το συγκεκριμένο οίκημα ως κύρια κατοικία του θα πάρει την επιδότηση κανονικά.

Μένω σε ακίνητο με δωρεάν παραχώρηση από τους γονείς μου. Θα πάρω την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση;

Στις περιπτώσεις της «δωρεάν παραχώρησης», εάν το ακίνητο έχει δηλωθεί από το άτομο που διαμένει σε αυτό ως πρώτη κατοικία, τότε θα του δοθεί κανονικά η αποζημίωση.

Στο ακίνητο που διαμένω εμφανίζομαι ως φιλοξενούμενος. Θα λάβω την επιδότηση;

Όχι. Ο «φιλοξενούμενος» δεν έχει δικαίωμα στην επιδότηση του ρεύματος. Την δήλωση για την έκτακτη αποζημίωση θα την υποβάλλει αυτός που τον φιλοξενεί, εφόσον βεβαίως το ακίνητο έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία.

Είμαι φοιτητής και νοικιάζω διαμέρισμα εκεί που σπουδάζω. Θα πάρω την αποζημίωση για το ρεύμα;

Όταν ένας φοιτητής νοικιάζει μία κατοικία και είναι άνω των 18, υποβάλλει φορολογική δήλωση και δηλώνει το σπίτι που μένει ως κύρια κατοικία θα λάβει κανονικά το επίδομα. Ο φοιτητής έχει και τη δυνατότητα διόρθωσης στη φάση αυτή της κύριας κατοικίας. Αντίθετα οι φοιτητές που δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, ώστε να δηλώσουν εκεί το σπίτι που μένουν ως κύρια κατοικία τους χάνουν το επίδομα.

Μένω στην δευτερεύουσα κατοικία των γονιών μου που τυγχάνει να είναι στην πόλη που σπουδάζω. Είμαι φοιτητής. Θα πάρω την επιδότηση;

Θα δοθεί η δυνατότητα και σε αυτές τις περιπτώσεις να δηλώσουν στην πλατφόρμα την δευτερεύουσα κατοικία των γονέων ως κύρια κατοικία. Έτσι, θα λάβουν και οι συγκεκριμένοι φοιτητές την αποζημίωση.

Δεν έχω ακόμη πληρώσει ή εξοφλήσει τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου - Μαΐου. Θα επιδοτηθώ αναδρομικά;

Ναι. Λαμβάνουν το ποσό όλοι, ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει ρύθμιση ή όχι, το σύνολο του ποσού. Ακόμη κι αν οι επίμαχοι λογαριασμοί εξοφλούνται σε 12 ή 24 ή περισσότερες δόσεις, το ποσό θα δοθεί κανονικά τώρα.

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου;

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες - παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

 1. το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
 2. την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και
 3. την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

Τα χρήματα που θα πάρω είναι 600 ευρώ;

Όχι απαραίτητα. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση καθώς η «έξτρα» επιβάρυνση δεν έχει ξεπεράσει τα 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός.

Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση;

Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα πάρω;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αθροίσουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε την περίοδο Δεκέμβριος '21- Μάιος '22. Αφαιρούμε το ποσό της κρατικής επιδότησης για το ίδιο διάστημα, αλλά και τυχόν εκπτώσεις του παρόχου. Απομένει ένα ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η αποζημίωση και συγκεκριμένα είναι το 60% αυτού.

Για παράδειγμα:

 • Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου - Μαίου: 1.300€
 • Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο - Μάιο: 500€
 • Έξτρα επιβάρυνση: 800€
 • Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€
 • Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι;

Ναι. Ως εξής:

 • Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "ρήτρα αναπροσαρμογής".
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης"
 • Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "έκπτωση"
 • Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης)
 • Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.

Πώς μπορώ να πάρω ολόκληρο το ποσό των 600 €;

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει "πρόσθετες επιβαρύνσεις" 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος - Μάιος. Δηλαδή ρήτρες μείον επιδοτήσεις = 1.000 ευρώ.

Πότε θα δω τα χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης στον τραπεζικό μου λογαριασμό;

Τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει φέτος το Πάσχα στήριξη των οικονομικά ευάλωτων πολιτών σε μορφή επιδόματος Κοινωνικής αλληλεγγύης οπως τα περασμένα Χριστούγεννα.