Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Πότε θα λάβουν τις επιταγές οι δικαιούχοι

2022-07-08

Λήγει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 η μικρή παράταση που δόθηκε στο πρόγραμμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ: «Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Εφόσον η αίτηση σου εγκριθεί, θα λάβεις τα Voucher σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό και στο Mail σου. Το Voucher θα μπορεί να εξαργυρωθεί άμεσα σε ένα από τα καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στο κατάστημα θα επιλέξεις τη συσκευή που σου ταιριάζει για να την αποκτήσεις. Μην ξεχνάς ότι είσαι υποχρεωμένος να παραδώσεις προς ανακύκλωση την παλιά σου συσκευή!
Η διαδικασία εξαργύρωσης θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η διαδικασία

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, οικονομικά και κοινωνικά. Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια. Αυτά είναι:

 • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
 • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
 • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
 • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Το κουπόνι

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

 • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
 • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
 • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
 • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
 • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Τέλος, το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης. Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο. Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση ύψους από 30% έως και 50% για την αγορά νέας συσκευής και παράλληλη ανακύκλωση της αντίστοιχης παλιάς.

Η τελική αξία της επιδότησης προκύπτει σε συνάρτηση με το εγκεκριμένο ποσοστό και εξαρτάται από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου
 • Χαρακτηριστικά Συσκευής
 • Χαρακτηριστικά Συσκευής

Στα πλαίσια του προγράμματος οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν προς αντικατάσταση προϊόντα μέσα από τις ακόλουθες κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών.

 • Κλιματιστικά
 • Ψυγειοκαταψύκτες - Ψυγεία
 • Καταψύκτες

Μπορούν να αποκτηθούν συνολικά έως 3 συσκευές. Η μίξη τους μπορεί να γίνει ως εξής:

 • Έως 2 Κλιματιστικά
 • Έως 1 Ψυγειοκαταψύκτης ή Ψυγείο
 • Έως 1 Καταψύκτης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.