Επίδομα βενζίνης 2023: Ετοιμάζεται το Fuel Pass 3 - Δικαιούχοι και ποσά

2023-04-18

Προς ένα νέο, τρίτο «Fuel Pass», τόσο στο πετρέλαιο κίνησης, όσο και στη βενζίνη, με επιδότηση απευθείας στην αντλία, οδηγείται η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Τα κριτήρια φαίνεται ότι θα είναι τα ίδια, με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου να «κλειδώνει» στα μέσα Απριλίου.

Πάνω από τα 2 ευρώ αναμένεται να φτάσει τις ερχόμενες εβδομάδες η τιμή της βενζίνης και πλέον όλα είναι ανοιχτά για ένα νέο Fuel Pass, αν και μέχρι σήμερα, τα κυβερνητικά στελέχη ήταν αρνητικά προς έναν νέο γύρο Fuel Pass 3, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σωσίβιο στην ακρίβεια των καυσίμων, φαίνεται πως ήρθε η ανατροπή.

Θα πρόκειται για τον τρίτο γύρο στο επίδομα βενζίνης που ξεκίνησε να μοιράζεται πέρσι, στην αρχή της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να «μαζευτεί» η τεράστια αύξηση στην αντλία. Ξαφνικά, μάλιστα, άρχισαν να πέφτουν «βροχή» και οι ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς, καθώς ήδη φαίνεται ότι η τιμή έχει πάρει την ανιούσα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ΟΠΕΚ πήρε την απόφαση να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και αυτή η εξέλιξη είναι που πρόκειται να επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Μιλώντας στις αρχές Απριλίου στα Παραπολιτικά 90,1 - στον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή- ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά:

«Προφανώς οι αναταραχές που γίνονται στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές, έχουν επιπτώσεις και στη χώρα μας. Βεβαίως οι επιπτώσεις συναρτώνται πάντα από το πώς η Κυβέρνηση και η κοινωνία έχουν αντιμετωπίσει με επάρκεια τις προηγούμενες κρίσεις. Δηλαδή κατά πόσο έχουμε χτίσει ισχυρά θεμέλια ώστε να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες τέτοιων εξελίξεων. Η απόφαση του ΟΠΕΚ ήταν κάτι που είχαμε στο μυαλό μας. Πάντα λέγαμε ότι το 2ο τρίμηνο του 2023, για διαφορετικούς λόγους, όπως για παράδειγμα η εκτόξευση της ανάπτυξης στην Κίνα, μπορεί να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου. Για αυτό πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις μελλοντικά».


Αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχονται στο τραπέζι και τα σενάρια αλλά και οι ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, για το ενδεχόμενο να δούμε έναν νέο γύρο Fuel Pass, παρότι είχε τονιστεί ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψει ένα τέτοιο μέτρο στήριξης. Το «ανοιχτό παράθυρο» ήρθε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη, αν δούμε ότι οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, εδώ είμαστε να στηρίξουμε όπως το κάναμε και με το fuel pass».

Ποιοι ήταν οι δικαιούχοι στο τελευταίο Fuel Pass

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο επίδομα βενζίνης το περσινό Πάσχα, δικαιούχοι ήταν μόνο όσοι είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ενώ στο Fuel Pass 2 διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια μέχρι και τα 45.000 ευρώ.

Τα ποσά για τον νέο γύρο του Fuel Pass με έκδοση ψηφιακής κάρτας στο κινητό είναι τα εξής:

  • 100 ευρώ για τα Ι.Χ. στα νησιά
  • 70 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
  • 60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 80 ευρώ για τα Ι.Χ. στην υπόλοιπη Ελλάδα

Αν, όμως, επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το bonus των 15 ευρώ, τότε θα λάβετε τα εξής ποσά:

  • 85 ευρώ για τα Ι.Χ. στα νησιά
  • 55 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
  • 45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 65 ευρώ για τα Ι.Χ. στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Αυτά θα είναι τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Καμιά έκτακτη οικονομική, ούτε 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού, ούτε διπλό ΚΕΑ, ούτε επιταγή ακρίβειας φέτος τα Χριστούγεννα.

Αλλαγή τελευταίας στιγμής ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις προϋποθέσεις χορήγησης του φετινού επιδόματος θέρμανσης, ανεβάζοντας αρκετά τα όρια εισοδήματος για οικογένειες με παιδιά.