Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι θα πάρουν προκαταβολικά την πρώτη δόση μέσα στο Δεκέμβριο

2021-10-20

Όπως έχει γίνει γνωστό, βάσει των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακακη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών, το 50% των χρημάτων του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί σαν προκαταβολή σε όσους είχαν πάρει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2020-2021.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πώς τα νοικοκυριά, που είχαν λάβει πέρυσι το Επίδομα θέρμανσης και εφόσον φυσικά είναι δικαιούχοι και φέτος, θα λάβουν τα ίδια ποσά που είχαν πάρει και πέρυσι ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα πάρουν προκαταβολή τα ποσά που έχουν λάβει και πέρυσι χωρίς να προηγηθεί η αγορά καυσίμων. Τα υπόλοιπα ποσά του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης θα πληρωθούν στις επόμενες δόσεις εφόσον θα έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές αγορές, που καλύπτουν το ελάχιστο ποσό επιδόματος.  

Πρόκειται για περίπου 707.000 οικογένειες, που χρησιμοποιούν για την θέρμανση της κυρίας κατοικίας τους είδη καυσίμων όπως: πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Προκαταβολή δεν θα πάρουν προφανώς, όσοι δεν έχουν λάβει το επίδομα θέρμανσης την χειμερινή περίοδο 2020-2021. Αυτοί οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν πρώτα αγορές ειδών καυσίμων και να εκδοθούν και να περαστούν στο σύστημα σχετικά τιμολόγια.

Η πλατφόρμα για το Επίδομα θέρμανσης θα ανοίξει, σύμφωνα με τις δηλώσεις πάντα, έως τις 10 Νοεμβρίου στη πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, που είχε δημιουργηθεί πέρυσι για το σκοπό αυτό. Πρόκειται πρακτικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δικαιούχους και πραγματοποίηση ελέγχου για την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων 

Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 30 Νοεμβρίου. Οπως είχαμε επισημάνει νωρίτερα τα ποσά του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι αυξημένα. 

Συγκεκριμένα:

 • Το βασικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είχε καθοριστεί για το 2021 στα 300 ευρώ για το 2022.
 • Το νέο αυξημένο ποσό των 300 ευρώ θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού του επιδόματος για όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους δικαιούχους. Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Συγκεκριμένα το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
 • Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου (έναντι 10% που ίσχυε πέρυσι).
 • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
 • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
 • Παραδείγματα:

  • Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  • Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  • Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  • Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) γι

  Διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
  Τα ανώτατα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα εγκρίνεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθούν:

  • Από τα 12.000 ευρώ στα 14.000 ευρώ για τους άγαμους.
  • Από τα 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  • Από τα 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

  Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

  Πρόσφατες δημοσιεύσεις στο  blog

  Τα νέα της εβδομάδας
   

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.