Επίδομα θέρμανσης 2021-2022: Τα βασικά πράγματα πού πρέπει να γνωρίζουμε για να το λάβουμε

2021-11-17

Επίδομα θέρμανσης 2021-2022: Τα βασικά πράγματα πού πρέπει να γνωρίζουμε για να το λάβουμε

1. ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ είναι ΜΟΝΟ τα παρακάτω:

πετρέλαιο θέρμανσης  

φυσικό αέριο, 

υγραέριο, 

καυσόξυλα/ βιομάζα - πέλετ* 

θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. 

*Τα καυσόξυλα και το πέλετ επιδοτούνται ΜΟΝΟ σε επιλέξιμες περιοχές ΚΑΤΩ των 3500 χιλιάδων κάτοικων.

2.ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΑ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΣΕΣ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:  

  • Για αέριο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022
  • Για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021 μέχρι 31/3/22, ημερομηνία κατά την οποία είχε αρχίσει η διάθεσή
  • Για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022.

3. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΙΤΗΣΗ

Αίτηση γίνεται στο παρακάτω σύνδεσμο επιλέγοντας την πρώτη καρτέλα ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΣ

www.aade.gr/mythermansi

4. Αφού συμπληρωθούν προσεκτικά όλα τα ζητούμενα πεδία μέσα στην αίτηση, η αίτηση ολοκληρώνεται και για όσους έλαβαν πέρυσι το επιδομή θέρμανσης θα υπάρξει ΄έως 10/12 ΠΛΗΡΩΜΗ του επιδόματος ως ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ με βάση το περσινό ποσό έγκρισης

5. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:

  • Για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα-πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.
  • Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022Η καταχώριση παραστατικών γίνεται στην ίδια εφαρμογή, που έγινε η υποβολή της αίτησης, αλλά στην δεύτερη καρτέλα αυτή των ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, σε αυτή τη περίπτωση η καταχώρηση των παραστατικών αγοράς γίνεται από τον πρατηριούχο στο δικό του σύστημα. Θα χρειαστείτε μόνο το αριθμό παροχής της κατοικίας που δηλώθηκε στην αίτηση και το ΑΦΜ του αιτούντα.

Στην ίδια εφαρμογή myθερμανση στο τέλος υπάρχουν αναρτημένες οδηγείς βήμα βήμα για την διαδικασία ΑΙΤΗΣΗΣ, αλλά και ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Οδηγίες αίτησης 

Οδηγίες καταχώρησης

Τι να προσέξουμε ιδιαίτερα:

1). Για να εισπράξει ο δικαιούχος το επίδομα θέρμανσης πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τα οποιαδήποτε παραστατικά η σύνδεση της παροχής θέρμανσης μου ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ/ΑΙΤΟΥΝΤΑ!

Παράδειγμα: Αν μισθώνω κατοικία και έχω αέριο πρέπει απαραίτητα η σύνδεση αερίου να είναι στο όνομα ΜΟΥ(μισθωτής) και όχι στου εκμισθωτή μου (ιδιοκτήτη). 

2). ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΑΦΟΥ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ, ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ΑΓΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ Η ΣΤΟ ΑΦΜ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ (αυτή που κάνει ο διαχειριστής) ΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ


3). ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΥΠΟΧΡΕΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Ο ΑΙΤΟΥΝΤΑΣ
Αν έγγαμο ζευγάρι η με σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλει αίτηση με κωδικούς taxis ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ, και καταχωρίσει κατά την αίτηση εκείνη το δικό της ΙΒΑΝ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΩΘΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ, αρκεί φυσικά εκείνος μέσα ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ λογαριασμό TAXISNET να έχει καταχωρημένο αριθμό λογαριασμού που είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να είναι ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ η σε περίπτωση συνδικαιουχων, να είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΩΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ


ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ:


Το ποσό επιδότησης υπολογίζεται με την εξής πράξη:

300 ευρώ (το βασικό ποσό επιδόματος) πολλαπλασιάζουμε με τον συντελεστή περιοχής κατοικίας και στο αποτέλεσμα αυτό ΑΝ υπάρχουν ανήλικα γεννημένα έως και 31/12/20, προσθέτουμε 20% για κάθε ένα.

Παραδείγματα: Κάτοικος Λάρισας με 3 ανήλικα τεκνά

300 x 0,72(τοπικός συντελεστής)=216

216 x 20% x 3=129,6

216+129,6=345,6


ΠΛΗΡΩΜΗ:

Έως 10/12 θα πληρωθούν όσοι ήταν δικαιούχοι πέρυσι και θα υποβάλλον την αίτηση μέχρι τέλος Νοέμβριου.

Θα εισπράξουν σε μορφή προκαταβολής τα χρήματα που εισέπραξαν πέρυσι ακόμη και αν μέχρι τέλος Νοέμβριου δεν θα υπάρχουν τιμολόγια αγορών καυσίμων.

Επόμενες πληρωμές

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • Έως την 30ή Δεκεμβρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2021 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022
  • Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. 

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.


Προσοχή!
* Αν στη λίστα των οικισμών δεν εμφανίζεται αυτός που αντιστοιχεί στην παροχή σας επικοινωνήστε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων στο 2131621000.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει τι Ινστιτούτο Καταναλωτών. Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Χιλιάδες γονείς έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και σχετική ενημέρωση στο e-κοινοποίηση στην MYΑΑΔΕ, που τους ενημερώνει για την απόδοση του ΑΦΜ χωρίς να το ζητήσουν.

Όπως πριν από κάθε πληρωμή επιδόματος παιδιού Α21 στη σελίδα τον αιτήσεων, αν μπούμε με τους κωδικούς taxis του αιτούντος στην αίτηση, θα δούμε την εκκαθάριση της ερχόμενης πληρωμής, όπου θα μπορούμε να δούμε τι ποσό πρόκειται να πάρουμε οπως και τα ποσά που μας έχουν καταβληθεί από τις προηγούμενες πληρωμές.