Επίδομα στέγασης. Πρόβλημα με την άντληση νέων φορολογικών στοιχείων.

2021-06-15

Έχει παρατηρηθεί το εξής πρόβλημα με την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στέγασης σε όσους έχουν κάνει την νέα φορολογική δήλωση. Το σύστημα δεν ανιχνεύει ακόμα τα εισοδήματα του 2020 της νέας φορολογικής δήλωσης και βγάζει τα εισοδήματα του έτους 2019. 

Πολλοί δικαιούχοι, που λόγω εισοδήματος δεν μπορούσαν να πάρουν το επίδομα στέγασης με τα εισοδήματα του 2019, περίμεναν πως και πως να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές τους δηλώσεις για να ενταχθούν στο επίδομα στέγασης, διότι τα εισοδήματα του έτους 2020 έχουν μειωθεί αισθητά.

Το σύστημα όμως δεν ανιχνεύει τα εισοδήματα του 2020 της νέας φορολογικής δήλωσης και βγάζει ακόμα τα εισοδήματα του έτους 2019, παρόλο που περάσαν αρκετές ήμερες από την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.  Το αποτέλεσμα είναι να τους πετάει και πάλι έξω το σύστημα παρόλο που βάση της νέας φορολογικής δήλωσης είναι πλέον δικαιούχοι του πολυπόθητου επιδόματος, που μπορεί να τους φέρει έστω μια μικρή ανάσα στις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις τους όπως η καταβολή ενοικίου. 

Οι πολίτες έχουν επικοινωνήσει με τον ΟΠΕΚΑ, ο οποίος έχει ενημερώσει το αρμόδιο Υπουργείο και αυτό με την σειρά του έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ τα νέα φορολογικά στοιχεία, ώστε να ενημερωθεί επιτέλους το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Το θέμα αναμένεται να λυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. 

@Ένα κλικ συμβουλεύει στους δικαιούχους μέχρι να ενημερωθεί το σύστημα με νέα εισοδήματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας των περιοχών τους για την υποβολή των αιτήσεων. Ώστε οι υπάλληλοι να διορθώσουν τα εισοδήματα του 2019, που εμφανίζονται αυτόματα, με τα νέα εισοδήματα του 2020. Δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν είναι το νέο Ε1 και το εκκαθαριστικό τής νέας φορολογικής δήλωσης με τα εισοδήματα του 2020. 

Δείτε τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος στέγασης. 

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.