Επίδομα στέγασης. Πότε η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο στο Κέντρο κοινότητας; Δικαιολογητικά.

2021-06-20

Επίδομα στέγασης. Πότε η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο στο Κέντρο κοινότητας. Ποια Δικαιολογητικά χρειάζονται για κάθε περίπτωση.

Η αίτηση για το επίδομα στέγασης μπορεί να υποβληθεί με δύο τρόπους. Απευθείας από τον δικαιούχο στη πλατφόρμα www.epidomastegasis.gr και στο Κέντρο κοινότητας του Δήμου τής περιοχής που κατοικεί ο δικαιούχος.

Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μόνο στο Κέντρο κοινότητας με τα δικαιολογητικά. 

- Σε περίπτωση, που η οικογένεια είναι μονογονεϊκή.

- Σε περίπτωση, που ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος της οικογένειας είναι αλλοδαπός και η άδεια διαμονής του δεν διασταυρώνεται από το σύστημα η έχει λήξει και έχει πάρει αυτοδικαίως παράταση λόγω COVID-19.

- Σε περίπτωση που το σύστημα δεν βρίσκει των απαιτούμενο αριθμό Φορολογικών δηλώσεων (5 τελευταίες δηλώσεις για τους Έλληνες πολίτες και 12 για τους αλλοδαπούς)

 - Σε περίπτωση που έχει γίνει πρόσφατα σύμβαση με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για αλλαγή ονόματος και το σύστημα δεν "βλέπει" ακόμα την αλλαγή και ο δικαιούχος θέλει να υποβάλλει την αίτηση άμεσα.

Δικαιολογητικά

Τα κοινά για όλους είναι:

- Ταυτότητα ή Διαβατήριο

 - Φωτοτυπία τελευταίας Φορολογικής δήλωσης Ε1

- Μισθωτήριο (Ηλεκτρονικό) σε ισχύ για τους επόμενους 6 μήνες από τον μήνα υποβολής (στο όνομα του δικαιούχου)

- Φωτοτυπία IBAN λογαριασμού τραπέζης στο όνομα του αιτούντα- Φωτοτυπία πρόσφατου λογαριασμού ρεύματος

 - Έντυπο συναίνεσης. Υπογράφεται από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πλην τον αιτούντα και επικυρωμένο στο ΚΕΠ.

Ειδικές περιπτώσεις 

- Σε περίπτωση που η οικογένεια είναι μονογονεϊκή.

Για να αναγνωριστεί μονογονεϊκότητα θα πρέπει ο γονέας να είναι:

  • άγαμος, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • σε χηρεία, οπότε προσκομίζεται το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη θανάτου.
  • διαζευγμένος, οπότε απαιτείται δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη από την οποία να προκύπτει ότι ασκεί κατ' αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.

Σε περίπτωση που ο άλλος γονέας κρατείται σε σωφρονιστικό ίδρυμα απαιτείται η προσκόμιση της βεβαίωσης κράτησης από το σωφρονιστικό ίδρυμα.

- Σε περίπτωση αλλοδαπών.

Φωτοτυπία Άδειας διαμονής, κάρτας Ευρωπαίου πολίτη η ταυτότητα ομογενούς ( για όλα τα μέλη του νοικοκυριού). Σε περίπτωση που η άδεια έχει λήξει και έχει πάρει παράταση λόγω COVID-19 βεβαίωση παράτασης Άδειας διαμονής από portal.immigration.gov.gr

- Σε περίπτωση που το σύστημα δεν βρίσκει απαιτούμενο αριθμό Φορολογικών δηλώσεων.

Για τους Έλληνες πολίτες απαιτείται η προσκόμιση στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας κάποιου αποδεικτικού που να πιστοποιεί ότι διέμεναν στη χώρα για το διάστημα αυτό. Ενδεικτικά: αποδεικτικό φοίτησης σε σχολείο / σχολή, φορολογική δήλωση προηγούμενων ετών όπου ο αιτών έχει δηλωθεί ως προστατευόμενο μέλος, κάρτα ανεργίας, λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή μισθωτήριο συμβόλαιο. Για τους αλλοδαπούς απαιτείται η προσκόμιση στο Δήμο ή στο Κέντρο Κοινότητας αδείας παραμονής ή άλλου αντίστοιχου εγγράφου νόμιμης παραμονής στη χώρα για τα έτη αυτά.  

- Σε περίπτωση πρόσφατης αλλαγής ονόματος στη ΔΕΔΔΗΕ

Αποδεικτικά ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του ονόματός του στη ΔΕΔΔΗΕ (υπογεγραμμένη Σύμβαση Προμήθειας Ρεύματος).

ΠΡΟΣΟΧΗ: .Εάν πρόκειται για ξεχωριστές κατοικίες με κοινό αριθμό παροχής ΔΕΔΔΗΕ, απαιτείται διενέργεια κοινωνικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί ότι όντως πρόκειται για διαφορετικές κατοικίες.

Πρόσφατα 

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Ιούλιο και είχαν ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου.