Επίδομα για το ρεύμα: Πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα μέχρι 600 ευρώ - Ποιες κατοικίες επιδοτούνται

2022-05-24

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος για τους δικαιούχους, το οποίο θα κυμαίνεται από 18 έως και 600 ευρώ.

Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

 Θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί σε σπίτια που έχουν δηλωθεί στο Ε1 ως κύριες κατοικίες, δεν μετράει δηλαδή το όνομα στο λογαριασμό, που θα μπορεί να είναι του ιδιοκτήτη αλλά το τι έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στην ΑΑΔΕ.

 • Η επιδότηση (επιστροφή) θα γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου βάσει του IBAN δηλωμένου στην ΑΑΔΕ
 • Αν δεν υπάρχει δηλωμένο IBAN, θα πρέπει να δηλωθεί στην εφαρμογή MYΑΑΔΕ
 • Το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ ανα καταναλωτή.
 • Ο καταναλωτής θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση σε μια ειδική πλατφόρμα
 • Η εφαρμογή για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου
 • Η αίτηση θα είναι με μια απλή επικαιροποίηση στοιχείων, που θα αντλούνται από την πλατφόρμα
 • Το ποσό θα βγαίνει αυτόματα
 • Δεν δηλώνει ο καταναλωτής τίποτα σε ότι αφορά την κατανάλωση του, τα στοιχεία των λογαριασμών θα αντλούνται απευθείας από τον πάροχο
 • Η επιδότηση (επιστροφή) θα αφορά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο
 • Η επιδότηση (επιστροφή) θα αφορά μόνο τις πρόσθετες χρεώσεις δηλαδή την Ρήτρα αναπροσαρμογής
 • Από την επιδότηση (επιστροφή) θα αφαιρείται το ποσό της κρατικής επιδότησης που εφαρμόζεται στους λογαριασμούς με την ονομασία Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

Βήμα - Βήμα πώς θα κάνετε αίτηση για το επίδομα

 • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
 • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
 • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
 • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
 • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Προσοχή, όμως, γιατί ό,τι δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα ρεύματος μεταφέρεται αυτόματα στη φορολογική δήλωση του 2023

Οι ειδικές περιπτώσεις για το επίδομα ρεύματος

Το κοινό ρολόι: Το επίδομα θα το πάρει όποιος έχει το ΑΦΜ του στον λογαριασμό που εκδίδεται. Εάν δεν εμφανίζεται, τότε θα πάρουν μισό-μισό αυτοί που θα κάνουν την αίτηση.

Λογαριασμός σε άλλο όνομα: Για την κλασική περίπτωση που βγαίνει σε άλλο όνομα ο λογαριασμός, τότε, θα πηγαίνει με βάση τη δήλωση που θα κάνουμε στην πλατφόρμα για την κύρια κατοικία ή στο Ε1. Θα κυριαρχεί το τι θα δηλώσουμε στην πλατφόρμα.

Φοιτητική κατοικία: Για να είναι κάποιος δικαιούχος, μόνο αν υποβληθεί το φετινό Ε1, θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Θα είναι δικαιούχος άμεσα ο ίδιος ο φοιτητής, αν υποβάλει ξεχωριστό Ε1 για τον εαυτό του, αλλιώς ο γονέας θα δηλώνει το ρολόι. Μεγάλη προσοχή στον πίνακα 6. 

Ποιοι είναι δικαιούχοι για Power Pass

Τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί όποιος κάνει αίτηση είναι τα εξής 4:

 1. Θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
 2. Θα πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας
 3. Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
 4. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία

Ποια στοιχεία πρέπει να έχετε διαθέσιμα για αίτηση

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής 3 στοιχεία:

 • Κωδικοί taxisnet
 • ΑΦΜ
 • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Πηγή: ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναρτήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, οι οριστικοί πίνακες Δικαιούχων - Ωφελουμένων, Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Ακτοπλοϊκών Εισιτηρίων, καθώς και Αποκλειομένων του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Μεχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα παροχής αγοράς βιβλίων απο την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πού ορίζει τους δικαιούχους του προγράμματος 2022.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνά και συγκεκριμένα Τετάρτη 31 Αυγούστου θα γίνει η τακτική πληρωμή των παρακάτω επιδομάτων. Η καταβολή όπως κάθε μήνα θα ξεκινήσει από την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, που είναι Τρίτη 30 Αυγούστου.

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

Παρατείνεται έως τις 17 Αυγούστου το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022 - 2023, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή...

Μεχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα παροχής αγοράς βιβλίων απο την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πού ορίζει τους δικαιούχους του προγράμματος 2022.