Εμβολιασμός και επιδόματα. Τι πραγματικά ισχύει.

2021-07-05
Επειδή εδώ και μέρες υπάρχει ένας διχασμός και παρανόηση σε ότι αφορά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης για τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς σχεδιάζεται από την κυβέρνηση.

Κατ αρχήν θα θέλαμε να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως δήλωση σε ότι αφορά τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ.

Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι όμως έχουν αναφέρει πως δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά οριζόντια μέτρα περιορισμού και ότι η οικονομία και οι κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για προστασία ανεμβολίαστων πολιτών,  από την στιγμή,  που υπάρχει εύκολη και Δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια. 
Σε περίπτωση που θα πρέπει να ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας,  θα είναι τοπικού χαρακτήρα,  θα αφορούν μόνο όσους δεν έχουνε εμβολιαστεί και δεν θα συνοδεύονται από την οικονομική ενίσχυση. 

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια «πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη», συνεπώς «χρειάζεται διπλή προσοχή από αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Όσοι είναι εμβολιασμένοι, είναι προστατευμένοι»: Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ 'Ακης Σκέρτσος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Open", με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα τεστάρονται πιο τακτικά», ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τους νέους να βάλουν «πλάτη» προκειμένου να χτισθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Όχι οριζόντια μέτρα
Στο ερώτημα αν είναι "κλειδωμένη" η επιλογή να μην ξανακλείσει η χώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ εξήγησε ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και με την προστασία της οικονομίας. Όταν το 60% και πλέον, του πληθυσμού έχει κάνει το εμβόλιο και είναι θωρακισμένο, θα ήταν αδιανόητο πολιτικά, δικαιοπολιτικά, συνταγματικά, οικονομικά και δημοσιονομικά, να επιμένουμε σε οριζόντια κλεισίματα. Οι παρεμβάσεις προφανώς θα υπάρχουν αλλά πολύ εστιασμένα, εκεί όπου υπάρχει ο ιός, για να καταπνίγεται. Οριζόντια μέτρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναληφθούν», δήλωσε κατηγορητικά επ' αυτού.

«Όχι» στην εξάρτηση από τα κρατικά επιδόματα
Κληθείς να διευκρινίσει προηγούμενες δηλώσεις του για την οικονομική στήριξη από εδώ και στο εξής, ο Α. Σκέρτσος τόνισε ότι «η οικονομική στήριξη έρχεται ως παρεπόμενο οριζόντιων υγειονομικών μέτρων, είχαμε καραντίνα, κλείσιμο επιχειρήσεων και ολόκληρων κλάδων: αυτή ήταν μια κρατική απόφαση. Από τη στιγμή που παρέλκει αυτό, η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και όλος ο πληθυσμός έχει πρόσβαση σε δωρεάν, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να λαμβάνουμε οριζόντια μέτρα. 'Αρα, δεν υπάρχει και λόγος να δίνουμε οριζόντια οικονομικά επιδόματα στήριξης».

800.000 οικογένειες που έχουν παιδιά είναι οι δίπλα και τριπλά ευνοημένες από την έκτακτη ενίσχυση Δεκεμβρίου 2023 αφού κάποιες οικογένειες πρόκειται να λάβουν διπλές άλλα και τριπλές ενισχύσεις.

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν στην Ρόδο με την επιταγή του Κοινωνικού Τουρισμού - Δείτε την ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας.

Αρχίσαν τους διακοπές οι δικαιούχοι των επιταγών του Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ με το ενισχυμένο πρόγραμμα 2023-2024 που θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023, ενώ υπενθυμίζεται ότι και φέτος επιδοτούνται τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα έχει μία επιπλέον προσαύξηση 50% για τον Δεκέμβριο και στη σελίδα των αιτήσεων εμφανίζεται πλέον το επιπλέον ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι.