Έκτακτο μέρισμα Δεκεμβρίου: Όλοι οι δικαιούχοι αναλυτικά με παραδείγματα

2021-11-25

Όπως ήδη γνωρίζουμε και έχει αναφερθεί από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή θα υπάρξουν τέσσερεις κατηγορείς ωφελούμενων της εκτατής ενίσχυσης Δεκέμβριου, που κάποιοι προτιμούν να ονομάζουν Κοινωνικό μέρισμα. 

Οι τέσσερείς κατηγόριες των δικαιούχων είναι οι εξής:

1. Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)

2. Χαμηλοσυνταξιούχοι

3. Υγειονομικοί

4. ΑμεΑ

Θα εξετάσουμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία δικαιούχων με παραδείγματα και απάντησες σε συχνές ερωτήσεις.

Έχουμε και λεμέ, λοιπόν.  

Δικαιούχοι ΚΕΑ:

Όσοι δικαιούχοι ΚΕΑ έχουν Εγκεκριμένη αίτηση για τον τον μήνα Νοέμβριο θα πάρουν τον Δεκέμβριο το διπλάσιο ποσό από αυτό, που τους έχει εγκριθεί. 

Παραδείγματα: 

Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό λαμβάνει 200 ευρώ κάθε μήνα, 100 ευρώ μετρητά και 100 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 200 ευρώ (100 + 100) και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 400 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα και δύο γονείς λαμβάνει 260 ευρώ το μήνα, 130 ευρώ μετρητά και 130 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 260 ευρώ (130 + 130) και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 520 ευρώ.

Μια οικογένεια λαμβάνει 50 ευρώ το μήνα μόνο μετρητά. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 50 ευρώ και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 100 ευρώ.

Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Είμαι δικαιούχος ΚΕΑ κι έχω Εγκεκριμένη αίτηση, που λήγει τον Νοέμβριο, και θα κάνω ανανέωση τον Δεκέμβριο, δικαιούμαι την διπλή καταβολή Δεκεμβρίου;

Ναι, δικαιούστε την διπλή καταβολή  

2. Είχα πάρει παλιότερα το ΚΕΑ, αλλά έχει διακοπεί λόγω εισοδήματος και δεν έχω τον Νοέμβριο Εγκεκριμένη αίτηση. Τώρα όμως το εισόδημα μου έχει πέσει και θα κάνω ξανά την αίτηση μου αρχές Δεκεμβρίου, δικαιούμαι την διπλή καταβολή Δεκεμβρίου;

Όχι, δεν δικαιούστε την διπλή καταβολή, αφού δεν υπάρχει Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Νοέμβριο.

3. Θα πρέπει να γίνει αίτηση για το διπλό ΚΕΑ;

Όχι, η διπλή καταβολή θα γίνει αυτόματα.

4. Είμαι μονοπρόσωπο νοικοκυριό και παίρνω ΚΕΑ, δικαιούμαι διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου; 

Ναι, φυσικά, όλοι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πληρωθούν δίπλα.

5. Η διπλή καταβολή θα γίνεται κάθε μήνα από δω και πέρα;

Όχι, μόνο μια φορά τον Δεκέμβριο. 

6. Θα υπάρξει και επιπλέον προσαύξηση για κάθε ανήλικο τέκνο ύψους 50 ευρώ;

Όχι, καμία επιπλέον προσαύξηση, θα πληρωθείτε διπλό το ποσό, που σας έχει εγκριθεί. 

7. Έκανα την πρώτη μου αίτηση τον Νοέμβριο, θα πληρωθεί το ΚΕΑ διπλό τον Δεκέμβριο;

Ναι, κανονικά.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το διπλό ΚΕΑ Δεκεμβρίου θα μοιραστεί σε δυο πληρωμές.

Συγκεκριμένα έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πως η πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και η καταβολή όπως γίνεται συνήθως θα αρχίσει από τής 14 Δεκεμβρίου μετά τις 14:30.

Η δεύτερη πληρωμή του ίδιου ποσού θα πραγματοποιηθεί τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα 31 Δεκεμβρίου με καταβολή από της 30 Δεκεμβρίου μετά της 14:30 μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα ΟΠΕΚΑ 

Χαμηλοσυνταξιούχοι 

Προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι:

 • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
 • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη

Δείτε μερικά παραδείγματα

 • Συνταξιούχος με κύρια 450€ και επικουρική 150€
 • Δικαιούται 250€

Σύνολο  850€


 • Συνταξιούχος με κύρια 420€ και επικουρική 80€
 • Δικαιούται 250€

Σύνολο 750€


 • Συνταξιούχος με κύρια 550€ και επικουρική 100€
 • Δεν δικαιούται

 • Συνταξιούχος με κύρια 600€ με σύζυγο χωρίς κάποιο εισόδημα
 • Δικαιούται 300€ (250 + προσαύξηση 50 για την / τον σύζυγο)

Σύνολο  900€


 • Ζευγάρι με συντάξεις 1.250€ (550€ + 700€)
 • Δεν δικαιούνται

 • Ζευγάρι με συντάξεις 1.200€ (600€ + 600€)

Δικαιούνται 500€

Υγειονομικοί  

Δικαιούχοι:

Υγειονομικοί, πού εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση μισού μισθού. Ως ανώτερο έχει οριστεί το ποσό των 900 ευρώ (πλαφόν).

Παράδειγμα:

Νοσηλευτής με μισθό 1.000 ευρώ θα πάρει 500 ευρώ έκτακτη ενίσχυση του μισθού του για τον μήνα Δεκέμβριο, σύνολο 1.500 ευρώ (1.000 ευρώ μισθός και 500 ευρώ έξτρα μπόνους ενίσχυσης)

Προσοχή: Υγειονομικοί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού δεν δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση. 

ΑμεΑ

Όλοι οι πολίτες, που λαμβάνουν Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ είναι δικαιούχοι τής έκτακτης ενίσχυσης Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια για αυτή τη κατηγορία πολιτών. 

Δικαιούχοι ΚΕΑ, που λαμβάνουν συγχρόνως και το Επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ είναι προφανώς διπλά κερδισμένοι, διότι θα πάρουν δυο ενισχύσεις Δεκέμβριου. Διπλό ΚΕΑ και τα 250 ευρώ έκτακτης ενίσχυσης ως ΑμεΑ.


Δεν θα υπάρχει κάποια άλλη κατηγορία πολίτων που δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση φέτος και αποκλείονται για μια ακόμη φορά όλοι οι άνεργοι χωρίς επίδομα και χαμηλόμισθοι.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του

Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή ακόμη και από το κινητό έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να ιδρύσουν μια ατομική επιχείρηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).

Από 1η Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Την έναρξη της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου -στις οποίες θα φανεί η αύξηση 7,75% των κύριων συντάξεων από 1.1.2023 περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα 23.01 - 27.01.2023 αναμένεται να αρχίσει η πληρωμή στους δικαιούχους των 300 ευρώ, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στις 19 και 20 Ιανουαρίου.
Το πιο πιθανόν η πληρωμή θα αρχίσει Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, αφού μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων.

Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου του 2023, θα γίνει η 3η κλήρωση του Προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" η οποία θα αφορά 125.000 νέους δικαιούχους. Με την τελευταία κλήρωση οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στους 400.000 συνολικά μόνο για εφέτος.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 1170/19.01.2023 σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 (Market pass), των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη λειτουργία της, των απαραίτητων διαλειτουργικοτήτων, των καταστημάτων και των λαϊκών αγορών όπου χρησιμοποιείται η...

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).