Έκτακτο μέρισμα Δεκεμβρίου: Όλοι οι δικαιούχοι αναλυτικά με παραδείγματα

2021-11-25

Όπως ήδη γνωρίζουμε και έχει αναφερθεί από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Βουλή θα υπάρξουν τέσσερεις κατηγορείς ωφελούμενων της εκτατής ενίσχυσης Δεκέμβριου, που κάποιοι προτιμούν να ονομάζουν Κοινωνικό μέρισμα. 

Οι τέσσερείς κατηγόριες των δικαιούχων είναι οι εξής:

1. Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ)

2. Χαμηλοσυνταξιούχοι

3. Υγειονομικοί

4. ΑμεΑ

Θα εξετάσουμε αναλυτικά την κάθε κατηγορία δικαιούχων με παραδείγματα και απάντησες σε συχνές ερωτήσεις.

Έχουμε και λεμέ, λοιπόν.  

Δικαιούχοι ΚΕΑ:

Όσοι δικαιούχοι ΚΕΑ έχουν Εγκεκριμένη αίτηση για τον τον μήνα Νοέμβριο θα πάρουν τον Δεκέμβριο το διπλάσιο ποσό από αυτό, που τους έχει εγκριθεί. 

Παραδείγματα: 

Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό λαμβάνει 200 ευρώ κάθε μήνα, 100 ευρώ μετρητά και 100 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 200 ευρώ (100 + 100) και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 400 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα και δύο γονείς λαμβάνει 260 ευρώ το μήνα, 130 ευρώ μετρητά και 130 ευρώ στη προπληρωμένη κάρτα. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 260 ευρώ (130 + 130) και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 520 ευρώ.

Μια οικογένεια λαμβάνει 50 ευρώ το μήνα μόνο μετρητά. Στις 15 Δεκέμβριου θα λάβει αυτό το ποσό των 50 ευρώ και το ίδιο ποσό θα λάβει και την τελευταία εργάσιμη του Δεκέμβριου στη κανονική ημερομηνία πληρωμής του επιδομάτων ΟΠΕΚΑ. Σύνολο των δυο πληρωμών 100 ευρώ.

Συχνές Ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Είμαι δικαιούχος ΚΕΑ κι έχω Εγκεκριμένη αίτηση, που λήγει τον Νοέμβριο, και θα κάνω ανανέωση τον Δεκέμβριο, δικαιούμαι την διπλή καταβολή Δεκεμβρίου;

Ναι, δικαιούστε την διπλή καταβολή  

2. Είχα πάρει παλιότερα το ΚΕΑ, αλλά έχει διακοπεί λόγω εισοδήματος και δεν έχω τον Νοέμβριο Εγκεκριμένη αίτηση. Τώρα όμως το εισόδημα μου έχει πέσει και θα κάνω ξανά την αίτηση μου αρχές Δεκεμβρίου, δικαιούμαι την διπλή καταβολή Δεκεμβρίου;

Όχι, δεν δικαιούστε την διπλή καταβολή, αφού δεν υπάρχει Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Νοέμβριο.

3. Θα πρέπει να γίνει αίτηση για το διπλό ΚΕΑ;

Όχι, η διπλή καταβολή θα γίνει αυτόματα.

4. Είμαι μονοπρόσωπο νοικοκυριό και παίρνω ΚΕΑ, δικαιούμαι διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου; 

Ναι, φυσικά, όλοι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πληρωθούν δίπλα.

5. Η διπλή καταβολή θα γίνεται κάθε μήνα από δω και πέρα;

Όχι, μόνο μια φορά τον Δεκέμβριο. 

6. Θα υπάρξει και επιπλέον προσαύξηση για κάθε ανήλικο τέκνο ύψους 50 ευρώ;

Όχι, καμία επιπλέον προσαύξηση, θα πληρωθείτε διπλό το ποσό, που σας έχει εγκριθεί. 

7. Έκανα την πρώτη μου αίτηση τον Νοέμβριο, θα πληρωθεί το ΚΕΑ διπλό τον Δεκέμβριο;

Ναι, κανονικά.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το διπλό ΚΕΑ Δεκεμβρίου θα μοιραστεί σε δυο πληρωμές.

Συγκεκριμένα έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πως η πρώτη πληρωμή του ΚΕΑ θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου και η καταβολή όπως γίνεται συνήθως θα αρχίσει από τής 14 Δεκεμβρίου μετά τις 14:30.

Η δεύτερη πληρωμή του ίδιου ποσού θα πραγματοποιηθεί τελευταία εργάσιμη Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα 31 Δεκεμβρίου με καταβολή από της 30 Δεκεμβρίου μετά της 14:30 μαζί με τα υπόλοιπα επιδόματα ΟΠΕΚΑ 

Χαμηλοσυνταξιούχοι 

Προβλέπεται έκτακτη ενίσχυση για τους συνταξιούχους.

Δικαιούχοι:

 • Συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
 • Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ύψος ενίσχυσης: 250 ευρώ συν 50 ευρώ για τα εξαρτώμενα μέλη

Δείτε μερικά παραδείγματα

 • Συνταξιούχος με κύρια 450€ και επικουρική 150€
 • Δικαιούται 250€

Σύνολο  850€


 • Συνταξιούχος με κύρια 420€ και επικουρική 80€
 • Δικαιούται 250€

Σύνολο 750€


 • Συνταξιούχος με κύρια 550€ και επικουρική 100€
 • Δεν δικαιούται

 • Συνταξιούχος με κύρια 600€ με σύζυγο χωρίς κάποιο εισόδημα
 • Δικαιούται 300€ (250 + προσαύξηση 50 για την / τον σύζυγο)

Σύνολο  900€


 • Ζευγάρι με συντάξεις 1.250€ (550€ + 700€)
 • Δεν δικαιούνται

 • Ζευγάρι με συντάξεις 1.200€ (600€ + 600€)

Δικαιούνται 500€

Υγειονομικοί  

Δικαιούχοι:

Υγειονομικοί, πού εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση μισού μισθού. Ως ανώτερο έχει οριστεί το ποσό των 900 ευρώ (πλαφόν).

Παράδειγμα:

Νοσηλευτής με μισθό 1.000 ευρώ θα πάρει 500 ευρώ έκτακτη ενίσχυση του μισθού του για τον μήνα Δεκέμβριο, σύνολο 1.500 ευρώ (1.000 ευρώ μισθός και 500 ευρώ έξτρα μπόνους ενίσχυσης)

Προσοχή: Υγειονομικοί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού δεν δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση. 

ΑμεΑ

Όλοι οι πολίτες, που λαμβάνουν Προνοιακά αναπηρικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ είναι δικαιούχοι τής έκτακτης ενίσχυσης Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν εισοδηματικά η περιουσιακά κριτήρια για αυτή τη κατηγορία πολιτών. 

Δικαιούχοι ΚΕΑ, που λαμβάνουν συγχρόνως και το Επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ είναι προφανώς διπλά κερδισμένοι, διότι θα πάρουν δυο ενισχύσεις Δεκέμβριου. Διπλό ΚΕΑ και τα 250 ευρώ έκτακτης ενίσχυσης ως ΑμεΑ.


Δεν θα υπάρχει κάποια άλλη κατηγορία πολίτων που δικαιούται την έκτακτη ενίσχυση φέτος και αποκλείονται για μια ακόμη φορά όλοι οι άνεργοι χωρίς επίδομα και χαμηλόμισθοι.

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Τα τέλη κυκλοφορίας 2023 αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσα στον Νοέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ορισμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Μέχρι να γίνουν γνωστές, υπενθυμίζουμε όσα ισχύουν.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.

Νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων φέρνουν οι αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο (σε αντίθετη με τα επιτόκια καταθέσεων τα οποία παραμένουν αμετάβλητα).

Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Έφτασε η ώρα για την πληρωμή του Fuel Pass 2 στους δικαιούχους.
Όπως ανακοινώθηκε, οι τελικές πληρωμές, που αφορούν τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.

Σήμερα Τετάρτη 05.10.2022 και ώρα 10:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για το Πρόγραμμα Χορήγησης Επιταγών Θεάματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την χειμερινή περίοδο 2022-2023. Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων δικαιούχων και παρόχων θα υποβάλλονται έως τη Δευτέρα 17.10.2022 και ώρα 23:59.

Κίνητρο για ρύθμιση οφειλών με «κούρεμα» του χρέους στη λήξη του διακανονισμού προβλέπει το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της παροχής διευκολύνσεων σε όσους πελάτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατά την περίοδο της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Πιθανές οι διακοπές ρεύματος, δύσκολος ο χειμώνας» εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δηλώνοντας ότι έχει ήδη ανακοινωθεί δελτίο ρεύματος * Σκρέκας: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, η επιδότηση στους λογαριασμούς θα γίνει σε τρεις κλίμακες.