Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Γ. Οικονόμου - Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν θα μείνουν μόνες τους

2022-02-21

«Η κρίση στην Ουκρανία, οι ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η χλάρωση των μέτρων της πανδημίας και η τόνωση της απασχόλησης ήταν στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου. 

Για τα περί καταβολής επιδόματος Πάσχα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση του εισοδήματος εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα και ανέφερε τη μείωση φόρων και εισφορών και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

"Όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη δεν θα μείνουν μόνες τους", συνέχισε και τόνισε πως τα όποια μέτρα στήριξης θα είναι πάντα μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού και πως "μετρημένα και με σωφροσύνη, η κυβέρνηση όταν έχει κάτι να ανακοινώσει, θα το κάνει".

Σκυλακάκης: Δεν έχει κλειδώσει το έκτακτο επίδομα Πάσχα

Ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε πως πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επηρεάζουν συνολικά την οικονομία στην Ευρώπη

Ειδικότερα, μιλώντας στο Open, ο κ. Σκυλακάκης, ξεκαθάρισε πως πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος. Και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αφενός από τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επηρεάζουν συνολικά την οικονομία στην Ευρώπη, αφετέρου από το μακροοικονομικό σενάριο που θα κατατεθεί στις 30 Απριλίου.

«Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε».

Δεν έχει κλειδώσει

Απαντώντας σε ερώτημα αν μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Όχι, δεν είναι 'κλειδωμένο'. Έχουμε ανάπτυξη το 2021. Όσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».

Σε άλλο σημείο ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα - με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το ΑΝ το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα».