Έκτακτο επίδομα λόγω ακρίβειας: Πότε αναμένεται να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την έκτακτη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

2022-02-18
Όπως έχει γίνει γνωστό και το enaklik.com το έχει ανακοινώσει νωρίτερα, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν μία έκτακτη ενίσχυση λόγω ακρίβειας.
Το επίδομα αναμένεται να δωθεί ακόμα και τέλος Μαρτίου με μέσα Απριλίου λόγω έντονης πίεσης που δέχεται η Κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση,  αλλά και λόγω έντονης δυσαρέσκειας του κόσμου,  που στο μεγάλο ποσοστό του έχει φθάσει στα όρια εξαθλίωσης.

Όλοι πλέον έχουν ανάγκη στήριξης με αυτούς τους υπέρογκους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν, συν την ακρίβεια που καλπάζει. 

Αν και δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο βοήθημα σε ότι αφορά τους δικαιούχους,  ποσό και κριτήρια,  είναι πλέον 100% σίγουρο πώς θα υπάρχει το βοήθημα  σε χρήμα και θα είναι από 250 μέχρι 300 ευρώ ίσως ακόμα και παραπάνω. 
Το αστείο ποσό των 100 ευρώ σε ένα κουπόνι,  που υπήρχε στο τραπέζι των συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο, φαίνεται πως δεν εφαρμόζεται τελικά,  και το επικρατέστερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί και πάλι το μοντέλο των Χριστουγέννων και θα υπάρξει στήριξη σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος σε πιο ευάλωτα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα,  συμπεριλαμβάνοντας όμως στους δικαιούχους και τους μακροχρόνια ανέργους

Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν παραγνωρίζει την λαϊκή δυσαρέσκεια. «Έχω μπόλικη συναίσθηση τι σημαίνει να παίρνεις ένα λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος σου σηκώνει τα μαλλιά στον αέρα. Κάναμε μία σημαντική προσπάθεια στήριξης, η οποία βεβαίως δεν μπόρεσε να εξαλείψει το ύψος των τιμών. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες, ιδίως για τους ευάλωτους, όχι για όλους, όχι οριζόντια» επισήμανε δείχνοντας την κατεύθυνση που θα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το Newsit τα μέτρα της κυβέρνησης θα είναι στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι "ο πήχυς θα σταματά εκεί που φτάνουν οι αντοχές του προϋπολογισμού".

"Οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτώνται απόλυτα από την συνολικότερη οικονομική πορεία και τότε θα γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία" δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.
Υπό αυτό το πρίσμα ελήφθη και η απόφαση για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος το Πάσχα ως "δώρο", καθώς είναι μέτρο που δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

Οι τελικές αποφάσεις για το πόσο θα είναι το έκτακτο επίδομα και τον αριθμό των δικαιούχων θα ληφθούν τον Μάρτιο κι αφού υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τη διαμόρφωση των εσόδων του Φεβρουαρίου και ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ του 2021. 

Οι δικαιούχοι, βάσει σεναρίων πάντα:

  • Δικαιούχοι ΚΕΑ 
  • ΑΜΕΑ
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι
  • Άνεργοι 

Θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι βασικοί ορισμοί για τους δικαιούχους της παροχής:

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2021: Οι εκκαθαρισμένες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση 2020 . 

Ωφελούμενη μονάδα/ωφελούμενες μονάδες: το νοικοκυριό, απαρτιζόμενο, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2020, από τον/την υπόχρεο και τον/ την σύζυγο αυτού ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, καθώς και τα εξαρτώμενα τέκνα και τα εξαρτώμενα μέλη που συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις αυτών. 

Δικαιούχος: το ενήλικο άτομο που έχει υποβάλει αίτηση για λογαριασμό της ωφελούμενης μονάδας, η οποία έχει κριθεί και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα. Το ενήλικο αυτό άτομο είναι, σε περίπτωση έγγαμης συμβίωσης ένας εκ των δύο συζύγων ή σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης ένα έκ των δύο μερών.  

Φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα: Το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως αυτή ορίζεται ανωτέρω, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2021, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. 

Ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης: Το εφάπαξ ποσό ανά ωφελούμενη μονάδα. 

Σε περίπτωση που μία ωφελούμενη μονάδα πληροί τα κριτήρια σε περισσότερες από μία κατηγορίες, δεν μπορεί να λάβει πάνω από μία φορά το εφάπαξ ποσό. 

Πιθανότατα θα υπάρχει πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων,  παρόμοια με την πλατφόρμα του Κοινωνικού μερίσματος του 2019, όπου με τους κωδικούς taxisnet ο πολίτης θα μαθαίνει άμεσα, αν είναι δικαιούχος.

Συγκεκριμένα:

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα που θα έχει δημιουργηθεί και θα βλέπει αν είναι δικαιούχος, βάζοντας τους κωδικούς του και το ΑΜΚΑ. Αν είναι δικαιούχος το Συστήμα στη συνέχεια θα ζητήσει να προσθέσει τον τραπεζικό λογαριασμό, που θα καταβληθούν τα χρήματα και τα στοιχεία επικοινωνίας του.