Έκτακτο επίδομα λόγω ακρίβειας: Πιθανά σενάρια για "κάρτα Αλληλεγγύης" στους οικονομικά ευάλωτους

2022-02-11
Πρόταση της Θεανώς Φωτίου για κάρτα αλληλεγγύης θα εξεταστεί τους επόμενους μήνες από την κυβέρνηση για στήριξη των ευαλωτων νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας.
Κάρτα αλληλεγγύης είχε εφαρμοστεί το 2015 από την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης.  

Η συγκεκριμένη κάρτα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορές τροφίμων.

Πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που γινόταν μέσω της χρήσης αυτής της κάρτας και αποτελούσε την επιδότηση σίτισης που λαμβάναν οι δικαιούχοι και η οποία ανερχόταν στο ποσό των 70 - 220 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημα που έχουν δηλώσει και τον αριθμό  μελών του νοικοκυριού

Φυσικά όλα αυτά προς το παρόν είναι μόνο σενάρια και όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό

 χώρο. Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή. 

Συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων με τη μορφή έκτακτου επιδόματος για την αγορά τροφίμων. 

Απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων με μορφή έκτακτου επιδόματος για την αγορά τους.

Αυτό το σενάριο ακούγεται εδώ και καιρό και στην ουσία πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο ήδη έχουν κάνει πράξη αρκετές χώρες για να αντιμετωπίσουν τις εγχώριες ανατιμήσεις. Η ιδέα αυτή έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και στόχο έχει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο ν' απορροφηθεί η οποία παρέμβαση από τις επιχειρήσεις, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι η όποια παρέμβαση γίνει, αν γίνει, θα πάει στον πολίτη και δεν θα χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα

«Θα σκεφτείτε να προβείτε σε μειώσεις στον ΦΠΑ στα τρόφιμα;», ρωτήθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας από τον παρουσιαστή της εκπομπής, Δημήτρη Κοτταρίδη κι απάντησε: «Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά με τα οποία ενεργούμε.

  • Ο δημοσιονομικός χώρος.
  • Να είμαστε σίγουροι ότι όποια παρέμβασή μας πάει στον πολίτη και δεν χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα
  • Να είμαστε βέβαιοι ότι η παρέμβαση θα αφορά μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.

«Τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα» σημείωσε, ωστόσο, στη συνέχεια εμφανίστηκε αντίθετος σε βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα δούμε έκτακτο επίδομα στα τρόφιμα, απέφυγε όμως να απαντήσει σαφώς. «Είναι πιο πιθανό να δούμε έκτακτο επίδομα στα νοικοκυριά το Πάσχα παρά μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;», ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:

«Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει. Σε όποια χώρα έγινε είναι βραχυπρόθεσμη. Επιλέξαμε να μειώσουμε φόρο, τον ΕΝΦΙΑ. Καθόμαστε και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. μόνιμα. Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του πολίτη, θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Στο πορτοφόλι του θα περισσέψουν λιγότερα λεφτά προκειμένου να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού».

Οι μητέρες ασφαλισμένες στον e- ΕΦΚΑ που εργάζεστε ως ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, για χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών.