Έκτακτο επίδομα λόγω ακρίβειας: Όλα τα πιθανά σενίαρα - Πως θα δοθεί - Ποιους θα αφορά

2022-02-12

Σχεδόν σίγουρο πλέον το ενδεχόμενο να δοθεί Έκτακτο επίδομα σε ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αφού κύμα ακρίβειας ακόμα και σε βασικά αγαθά έχει πλήξει τα νοικοκυριά και το πρόβλημα τείνει να γίνει ακόμα εντονότερο τους επόμενους μήνες.  

Το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο οικονομικών έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την αδιάκοπη άνοδο των τιμών. Ωστόσο, με το πέρασμα των ημερών, αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να καταλήγουν πως θα πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που θα προκαλέσουν νέα ρωγμή στα δημόσια οικονομικά της χώρας. 

Voucher ή επίδομα, η ουσία είναι πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιο βοήθημα σε ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει του Πάσχα.  

Ας αναλύσουμε ποια σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης:

Κατ' αρχήν θα πρέπει να τονίσουμε πως έχει αποκλειστεί το σενάριο μείωσης ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, διότι πρώτων δεν θα φθάσει στις τσέπες των καταναλωτών και θα απορροφηθεί εξολοκλήρου από τους εμπόρους και δεύτερον δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση σε μόνιμη βάση, διότι αποτελούν σημαντικό μέρος δημόσιων εισόδων. 

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε πως η όποια παρέμβαση γίνει, αν γίνει, θα πάει στον πολίτη και δεν θα χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σενάρια ενίσχυσης: 

Voucher (κουπόνι) 100 ευρώ για αγορά τροφίμων, όπως εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Πρέπει να εξεταστεί όμως το ενδεχόμενο προσαρμογής του ποσού σύμφωνα με τα μέλη του νοικοκυριού. Το μέτρο θα εφαρμόζεται για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων.

Κάρτα αλληλεγγύης η αλλιώς Κάρτα σίτισης, όπως είχε προταθεί η εφαρμογή της από την κ.Θεανώ Φωτίου. Είναι η γνωστή σε πολλούς Κάρτα αλληλεγγύης του 2015. Την κάρτα σίτισης θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων στην Ελλάδα, όπως supermarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία. Το ποσό χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Θα φορτώνεται για το διάστημα των μεγάλων ανατιμήσεων. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που το επιπλέον ποσό θα μπαίνει κατευθείαν σε προπληρωμένη κάρτα για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό το σενάριο όμως θα αφορά μόνο τους δικαιούχους ΚΕΑ και θα πρέπει να επεκταθεί και σε υπόλοιπους πολίτες, που δεν δικαιούνται την συγκεκριμένη παροχή του ΟΠΕΚΑ.

Έκτακτη ενίσχυση σε χρήμα, που το ποσό θα είναι εφάπαξ σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος και θα δοθεί σε οικονομικά αδύναμους εν όψει του Πάσχα. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οποία ενίσχυση και αν επιλέξει η Κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, θα είναι Έκτακτο και θα έχει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.