Έκτακτες ενισχύσεις Δεκεμβρίου: Τρόπος και χρόνος πληρωμής των ΑΜΕΑ, δικαιούχων ΚΕΑ, συνταξιούχων, υγειονομικών

2021-12-13
Πώς και ποτέ πληρώνονται όλες οι έκτακτες ενισχύσεις Δεκεμβρίου.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών σε δικαιούχους ΚΕΑ,  ΑΜΕΑ,  συνταξιούχους και υγειονομικό προσωπικό.  

ΕΕΕ (ΚΕΑ)

Η καταβολή της προσαύξησης του ΚΕΑ (Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) δηλαδή μια επιπλέον πληρωμή ΚΕΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και η καταβολή της τακτικής πληρωμής του ΕΕΕ (Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ) του μηνός Δεκέμβριου την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου (πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Πέμπτη 30 Δεκέμβριου από το απόγευμα και μετά), σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΟΠΕΚΑ.

ΑΜΕΑ 

Όσοι λαμβάνουν προνοιακά αναπηρικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ (σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ.1 του ΦΕΚ 238 Α 4 /12/2021) τα επιπλέον  250€ θα καταβληθούν την ημέρα που πληρώνονται και τα προνοιακά επιδόματα Δεκέμβριου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνά, που είναι η 31.12.2021 και πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τις 30.12.2021 από το απόγευμα και μετά. 

Το ίδιο ισχύει και για όσους λαμβάνουν την σύνταξη ανασφάλιστων υπερήλικων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων από τον ΟΠΕΚΑ. Τα επιπλέον 250€ θα καταβληθούν την ημέρα που πληρώνονται τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ Δεκέμβριου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνά, που είναι η 31.12.2021 και πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς από τις 30.12.2021 από το απόγευμα και μετά.

Δεν χρειάζεται να γίνει αίτηση και θα πιστωθούν αυτόματα στους δικαιούχους. 

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους , η ενίσχυση καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2021 (άρθρο 25 παρ.4 στο ΦΕΚ 238 Α).

Δεν χρειάζεται να γίνει αίτηση και θα πιστωθούν αυτόματα στους δικαιούχους.

Ο τρόπος καταβολής (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου, ή με εμβόλιμη πληρωμή) θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  

Υγειονομικοί

Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται με τη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου 2021, στο ακέραιο, εφόσον οι κατά τα ανωτέρω δικαιούχοι έχουν μισθοδοτηθεί καθ' όλο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουάριου 2021 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2021 και ισούται με το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού των δικαιούχων για το προαναφερόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση καταβάλλεται τμήμα αυτής, ανάλογο προς το χρονικό διάστημα της μισθοδοσίας των δικαιούχων.   

Σήμερα πολλοί είναι οι καταναλωτές που αναζητούν τρόπους ώστε να διαγράψουν τα χρέη που έχουν από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος τόσο στη ΔΕΗ όσο και σε άλλες εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια.