ΕΚΠΟΙΖΩ: Υπάρχουν καθημερινά στον ΔΕΔΔΗΕ δεκάδες αιτήματα για διακοπή ρεύματος - Δε θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

2022-05-31

Για τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΚΠΟΙΖΩ για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος μίλησε στην ΕΡΤ ο νομικός σύμβουλος της οργάνωσης, Βίκτωρας Τσιαφούτης, εν αναμονή της αυριανής εκδίκασης της πρώτης συλλογικής μήνυσης εναντίον της ΔΕΗ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Αύριο συζητείται η αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ και η αγωγή άλλης μιας ένωσης καταναλωτών. Με την αγωγή αυτή προσβάλλουμε μεταξύ άλλων ρητρών και τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αγωγή είναι κατά της ΔΕΗ. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα ασκήσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που να απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές είναι συνεπείς στους λογαριασμούς τους, χωρίς όμως να πληρώνουν την ρήτρα αναπροσαρμογής», δήλωσε ο κ. Τσιαφούτης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας εξήγησε ότι αναμένουν και την αντίδραση της ΔΕΗ που θα ζητήσει αίτημα αναβολής με βασικό επιχείρημα ότι έχει υποβάλλει αίτημα στον Άρειο Πάγο για να ενταχθεί στη διαδικασία της πιλοτικής δίκης».

Δε θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Και όπως εξήγησε «στην περίπτωση αυτή, αν γίνει δεκτή η αίτηση της ΔΕΗ ο Άρειος Πάγος θα εκδώσει απόφαση μετά από κάποιο καιρό, μετά θα πάει στα πρωτοβάθμια και στα δευτεροβάθμια. Mάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη από τη ΔΕΗ στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας ως προς τη διαδικασία και θα δούμε αύριο».

Aναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί. «Δε θεωρώ ότι θα καταργηθεί, ούτε θα ξεριζωθεί. Θα υπάρξει ένας προσωρινός μετριασμός των συνεπειών της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα έτος. Δεν έχω δει να υπάρχει διάθεση να αλλάξει αυτό το μοντέλο», ανέφερε σχετικά.

Πρέπει να ασκηθούν αγωγές κατά όλων των παρόχων

Και όπως αποκάλυψε «από κάποιους παρόχους, κυρίως εναλλακτικούς, έχω δει μία επιθετική συμπεριφορά. Έχουμε πληροφορηθεί ότι καθημερινά εκατοντάδες αιτήματα και από τη ΔΕΗ και από τους παρόχους φτάνουν στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διακοπεί το ρεύμα».

Σύμφωνα με όσα είπε, «αντί να υπάρχει ένας σεβασμός προς τους καταναλωτές, η στάση όλων των παρόχων γίνεται ολοένα και πιο επιθετική».

Αναφερόμενος στη συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ ο κ. Τσιαφούτης τόνισε ότι «αφορά όλους τους καταναλωτές και τα αποτελέσματα της αγωγής έχουν ισχύ έναντι πάντων. Υπάρχει η δυνατότητα μετά την έκδοση θετικής απόφασης ο αρμόδιος υπουργός να εκδώσει απόφαση που να απαγορεύει τη χρήση των όρων οι οποίοι έχουν κριθεί καταχρηστικοί». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «ιδανικά θα έπρεπε ασκηθούν συλλογικές αγωγές κατά όλων των παρόχων».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».