Εκλογές 2023: Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών με βάση το exit poll

2023-05-21

Ανακοινώθηκε το κοινό exit poll 2023 των ιδιωτικών καναλιών. Το αποτέλεσμα δίνει πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 40-36%

ΣΥΡΙΖΑ: 29-25%

ΠΑΣΟΚ: 12,5-9,5%

ΚΚΕ: 8-6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5,5-3,5%

ΜΕΡΑ25: 4,5-2,5%

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 4,2-2,2%

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Νέα Δημοκρατία: 121 με 125

ΣΥΡΙΖΑ: 86 με 89

ΠΑΣΟΚ: 35 με 16

«Ας περιμένουνε να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα γιατί έχουμε εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσεις και γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι 1 στους 3 ερωτηθέντες δεν απαντούσε. Οπότε ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα» ήταν το πρώτο σχόλιο της Κουμουνδούρου

Τα σχόλια των δημοσκόπων

O Διευθυντής Ερευνών της GPO, Αντώνης Παπαργύρης μιλώντας στο Star ανέφερε πως έξι εταιρείες συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Βρέθηκαν σε 90 εκλογικά κέντρα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από τις 7.00 το πρωί και θα παραμείνουν εκεί μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης.

«Ουσιαστικά στο πεδίο εργάστηκαν περί τα 300 άτομα. Και για όλο το exit poll απασχολήθηκαν περίπου 400 άνθρωποι. Η δυσκολία που έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι ότι χρειάζεται να συντονιστούν 300 άνθρωποι μέσα σε ένα 12ωρο. Και επίσης δεν υπάρχει το περιθώριο του λάθους. Είναι πολύ ασφυκτικά τα χρονικά πλαίσια», ανέφερε.

«Κατ' αρχήν υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία θα τα πούμε στη συνέχεια τα οποία φαίνεται να έχουν διαμορφώσει το προεκλογικό κλίμα το τελευταίο τριήμερο. Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία φαίνεται όντως να πηγαίνει πολύ ψηλά. Έχει μία μέση τιμή η ΝΔ στο 38%. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27%, το ΠΑΣΟΚ στο 11%. Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι υπήρχε μία σταθερή ροή των αποτελεσμάτων καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει ιστορικά παρατηρημένη μία συμπεριφορά στην οποία οι ψηφοφόροι της ΝΔ προσέρχονται το πρωί και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται κυρίως το απόγευμα. Αυτό περιμέναμε να δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν άλλαζε ωστόσο. Αυτά τα νούμερα ήταν που παίρναμε από την αρχή έως και το τέλος, ή μάλλον μέχρι και τις 18:00 που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεδομένα. Αυτό που φαίνεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν ξέρω αν θα μας ταλαιπωρήσει και πόσο είναι τα ποσοστά του ΜέΡΑ 25 και της Πλεύσης Ελευθερίας», ανέφερε.

Τι ώρα τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση των αποτελεσμάτων θα είναι περίπου στις 20:30.

Σύμφωνα με την Singular Logic, στο διάστημα μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, θα έχει ενσωματωθεί το 80 με 90% της επικράτειας.

Η «μάχη των ψήφων» τελειώνει περίπου τα μεσάνυχτα, όταν θα έχουμε μία σαφή εικόνα για τους βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις