Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να κλείσουν ραντεβού - Πώς θα εκδώσουν ΑΦΜ σε λίγα λεπτά - Βίντεο με οδηγίες

2023-01-18

Χιλιάδες νέοι και νέοι που έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2022 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει φέτος να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18αρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία ενώ ακόμη και τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 2022 ή κατέχουν κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ή έχουν τραπεζικό λογαριασμό και στο όνομά τους έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος, εντός του 2022, υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση, εφόσον:

- Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.

- Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.

- Απέκτησαν εντός του 2022 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.

- Ίδρυσαν εντός του 2022 επιχείρηση στο όνομά τους

- Προχώρησαν εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.

- Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Εξαιρέσεις

Οι μόνοι 18αρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

ΑΦΜ σε λίγα λεπτά

Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Ο ΑΦΜ εκδίδεται ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε λίγα λεπτά. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα βήματα:

1. Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr).

2. Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης.

3. Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ. Για να κλείσετε ραντεβού θα χρειαστεί να καταχωρίσετε:

- Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο

- την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)

- τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου

- τον Αριθμό Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

- τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της ψηφιακής αίτησης απόκτησης ΑΦΜ

4. Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου - μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης - λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο.

ΕΚΔΟΣΗ ΑΦΜ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου θα αναρτηθούν στη σελίδα της ΔΥΠΑ οι πίνακες με τα προσωρινά αποτελέσματα και οι πρώτες επιταγές των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025.