ΕΕΕ (ΚΕΑ): Πληρωμή Φεβρουάριου - Πότε μπαίνουν τα χρήματα - Τι ισχύει για την παράταση αιτήσεων

2022-02-05

Τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, που είναι Δευτέρα 28 Φεβρουάριου ειναι προγραμματισμένη ημέρα πληρωμής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) για τους δικαιούχους που είχαν Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Ιανουάριο.  

Όπως είχαμε ανακοινώσει νωρίτερα έχει δοθεί παράταση στις αιτήσεις των δικαιούχων,  πού έπρεπε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τέλος Ιανουαρίου,  αλλά τελικά δεν μπόρεσαν, διότι λόγω προβλήματος στο σύστημά έχει αργήσει πολύ η ακύρωση των αιτήσεων τους και λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι δικαιούχοι αυτοί θα πληρωθούν με τις αιτήσεις Δεκεμβρίου, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν ανανέωση στις αιτήσεις τους μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι:

α) Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί εντός του Ιανουαρίου 2022 αίτηση απευθείας από τους αιτούντες, τότε αυτή η εγκεκριμένη αίτηση θα ισχύσει κανονικά.

β) Εάν ο δικαιούχος είχε ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης, η οποία όμως είχε παραμείνει σε κατάσταση «ΝΕΑ» χωρίς να γίνει οριστική υποβολή αυτής, τότε έχει ανανεωθεί αυτόματα η ισχύς της προηγούμενης εγκεκριμένης αίτησης Δεκέμβριου και η αίτηση που έχει ξεκινήσει ο δικαιούχος έχει ακυρωθεί με την αλλαγή του μήνα αναφοράς.


Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Τα τέλη κυκλοφορίας 2023 αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσα στον Νοέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ορισμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Μέχρι να γίνουν γνωστές, υπενθυμίζουμε όσα ισχύουν.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.