ΔΥΠΑ - Έκτακτο επίδομα: Τι δικαιούνται τελικά οι μακροχρόνια άνεργοι - Ποιο είναι το επίδομα 200 ευρώ

2023-12-08

Δικαιούνται τελικά κάτι οι μακροχρόνια άνεργοι την ΔΥΠΑ από τα έκτακτα επιδόματα; Υπάρχει επιταγή ακριβείας η κοινωνικό μέρισμα για τους ανέργους τα Χριστούγεννα 2023;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που λαμβάνει καθημερινά η συντακτική ομάδα του enaklik.com συμπεριλαμβανομένων και του ερωτήματος για τα 200 ευρώ που λαμβάνουν μακροχρόνια άνεργοι από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ΔΥΠΑ, αλλά και ποιοι άνεργοι δικαιούνται τελικά το Δώρο Χριστουγέννων 2023.

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος της λίστας ερωτήσεων.

Ποιοι άνεργοι παίρνουν Δώρο από την ΔΥΠΑ

Το Δώρο Χριστουγέννων από την ΔΥΠΑ δικαιούνται μόνο οι άνεργοι που επιδοτούνται η έχουν επιδοτηθεί πολύ πρόσφατα, αλλά και πάλι δεν αφορά όλους τους ανέργους.

Οι άνεργοι που επιδοτούνται με τακτική επιδότηση ανεργίας λαμβάνουν την Οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων κατά την επιδότηση.

Προσοχή: Δεν λαμβάνουν Δώρο Χριστουγέννων του ΟΑΕΔ όσοι παίρνουν το Επίδομα Μακροχρόνια άνεργων.

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται σε άνεργο, εφόσον επιδοτείται κατά το διάστημα από 01.05 έως 31.12. Για κάθε έναν πλήρη μήνα επιδότησης καταβάλλονται τρία (3) ημερήσια επιδόματα Δώρο Χριστουγέννων. Για επιδότηση όλο το προαναφερόμενο διάστημα καταβάλλονται είκοσι πέντε (25) ημερήσια επιδόματα. Αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται Δώρο Χριστουγέννων.

Έκτακτο επίδομα σε ανέργους ήταν....και πάει

Χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ βρέθηκαν εκτός του έκτακτου επιδόματος ακρίβειας.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι άνεργοι που δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα ούτε από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ούτε από τον ΟΠΕΚΑ βρίσκονται στο περιθώριο αφού δεν ανακοινώθηκε καμία στήριξη για την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

200 ευρώ επίδομα ΔΥΠΑ σε μακροχρόνια ανέργους - Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια της ανεργίας.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ανεργίας ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι που:

 • Έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών,

 • Έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιο εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

 • Έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας

 • Έχουν υποβάλλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

 • Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Έκτακτο επίδομα 2023: Ποιοι θα το πάρουν

Οι ομάδες πολιτών που θα λάβουν την ενίσχυση είναι τέσσερις και είναι οι εξής:

 • Όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν επιπλέον 1,5 μηνιαία δόση ως προσαύξηση στη πληρωμή Δεκεμβρίου.
 • Όλοι οι δικαιούχοι ΚΕΑ που έχουν Εγκεκριμένη αίτηση τον μήνα Νοέμβριο θα λάβουν σαν έκτακτη ενίσχυση μία προσαύξηση της τάσης 50% του ποσού που λαμβάνουν κάθε μήνα και όπως ανακοινώθηκε και 8% μόνιμη αύξηση. Δηλαδή θα λάβουν το αρχικό ποσό επιδόματος + αύξηση 8% + έκτακτη ενίσχυση 50%.
 • Όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος βαριάς αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ έκτακτη ενίσχυση
 • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα πάρουν 150 ευρώ ενίσχυση
 • Οι δικαιούχοι του επιδόματος Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 150 ευρώ ενίσχυση
 • Επίδομα 100 - 200 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις