Διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών έως την Γ’ Γυμνασίου, που τα παιδιά τους νοσούν με covid

2022-01-20

Διευκρινίσεις για το τι ισχύει σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών έως την Γ' Γυμνασίου, που τα παιδιά τους νοσούν με covid, έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου. Όπως είπε: 

 • Χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι και μόνο εφόσον δεν μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία.
 • Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της άδειας και τη διάρκεια της.
 • Πέντε οι μέρες άδειας στους Δημοσίους Υπαλλήλους με παιδιά που νοσούν.
 • Επέκταση άδειας εάν το παιδί παραμένει με συμπτώματα ή θετικότητα.
 • Άδεια πλέον και σε γονείς μαθητών που έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς να προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας / τμήματος.
 • Με αναδρομική ισχύ και διάρκεια 5 ημερών η άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα όταν τα παιδιά τους νοσούν.
 • Καταβολή του 50% του μισθού για όσους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία.
 • Αποδοχές: κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
 • Δεν ισχύει η υποχρέωση παροχής επιπλέον εργασίας χωρίς αμοιβή με την επιστροφή του δικαιούχου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι, αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Επίσης δεν επιτρέπεται στον γονέα που έχει λάβει άλλη άδεια την ίδια περίοδο.

Χορήγηση κατ' εξαίρεση άδειας ειδικού σκοπού:

 • Χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή την νοσηλεία τέκνων.
 • Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος μπορεί να πάρει την άδεια, εφόσον ο γονέας που ΔΕΝ εργάζεται, νοσηλεύεται με COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία από 67% και πάνω.
 • Εφόσον ο ένας γονέας είναι εκπαιδευτικός, άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: ertnews

Σε δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Τα τέλη κυκλοφορίας 2023 αναμένεται να αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myCAR της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέσα στον Νοέμβριο. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ορισμένες αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Μέχρι να γίνουν γνωστές, υπενθυμίζουμε όσα ισχύουν.

Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει το δικαίωμα σε ανέργους και ανασφάλιστους εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως όταν ήταν εργαζόμενοι και κανονικά ασφαλισμένοι.

Νέες επιβαρύνσεις στις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων φέρνουν οι αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων που σημειώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο (σε αντίθετη με τα επιτόκια καταθέσεων τα οποία παραμένουν αμετάβλητα).

Στο «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου, μπαίνουν τις επόμενες ημέρες περίπου 1.100 ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου συστήματος «Eispraxis» το οποίο στοχεύει στην αυτόματη είσπραξη χρεών και την ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.