Διευκρινίσεις σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών έως την Γ’ Γυμνασίου, που τα παιδιά τους νοσούν με covid

2022-01-20

Διευκρινίσεις για το τι ισχύει σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς μαθητών έως την Γ' Γυμνασίου, που τα παιδιά τους νοσούν με covid, έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου. Όπως είπε: 

 • Χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι και μόνο εφόσον δεν μπορεί να δουλέψει με τηλεργασία.
 • Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» όσους εργαζομένους κάνουν χρήση της άδειας και τη διάρκεια της.
 • Πέντε οι μέρες άδειας στους Δημοσίους Υπαλλήλους με παιδιά που νοσούν.
 • Επέκταση άδειας εάν το παιδί παραμένει με συμπτώματα ή θετικότητα.
 • Άδεια πλέον και σε γονείς μαθητών που έχουν διαγνωστεί θετικοί, χωρίς να προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας / τμήματος.
 • Με αναδρομική ισχύ και διάρκεια 5 ημερών η άδεια ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα όταν τα παιδιά τους νοσούν.
 • Καταβολή του 50% του μισθού για όσους κάνουν χρήση της ειδικής άδειας, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία.
 • Αποδοχές: κατά τις τρεις πρώτες ημέρες από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.
 • Δεν ισχύει η υποχρέωση παροχής επιπλέον εργασίας χωρίς αμοιβή με την επιστροφή του δικαιούχου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι, αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Επίσης δεν επιτρέπεται στον γονέα που έχει λάβει άλλη άδεια την ίδια περίοδο.

Χορήγηση κατ' εξαίρεση άδειας ειδικού σκοπού:

 • Χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή την νοσηλεία τέκνων.
 • Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος μπορεί να πάρει την άδεια, εφόσον ο γονέας που ΔΕΝ εργάζεται, νοσηλεύεται με COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία από 67% και πάνω.
 • Εφόσον ο ένας γονέας είναι εκπαιδευτικός, άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πηγή: ertnews

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Απευθείας στην τράπεζα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για νέους έως 39 ετών.

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, του επιδόματος εργασίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής...

Όπως είχαμε ενημερώσει στο προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ένα συστημικό λάθος στην εκκαθάριση πληρωμής της Α δόσης σε πάρα πολλούς δικαιούχους, βγάζοντας χρέος από τα προηγούμενα έτη.