Διακοπές ρεύματος: Πότε θα κόβεται το ρεύμα σε όσους έχουν χρέη και έχουν αλλάξει πάροχο

2022-10-25

Κανονικά θα συνεχίσουν να αλλάζουν πάροχο ρεύματος οι καταναλωτές που έχουν χρέη, όμως θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για όσους μετακινούνται και δεν εξυπηρετούν οφειλές στον προηγούμενο πάροχο. Στόχος είναι να ενημερώνεται ο νέος πάροχος για προηγούμενα απλήρωτα χρέη και να διακόπτει την ηλεκτροδότηση.

Σε αυτή τη συμφωνία επί τις αρχής για το θέμα με τον ενεργειακό Τειρεσία φαίνεται να έχουν καταλήξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος.

Η νέα λογική επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις των πελατών από πάροχο σε πάροχο αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα διακοπής ρεύματος για όσους χρωστούν στον προηγούμενο πάροχο.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας στην οποία συμμετέχει η αγορά, οι σύνδεσμοι, η ΡΑΕ και σύμβουλοι του YΠΕΝ.

Από την πλευρά των προμηθευτών σημειώνεται πως οι επικαιροποιημένες προτάσεις τους θα υποβληθούν άμεσα προς το ΥΠΕΝ, το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πρέπει το ΥΠΕΝ και η ΡΑΕ να αξιολογήσουν το προτεινόμενο από την αγορά σχέδιο και να καταλήξουν στις επόμενες κινήσεις που θα περιλαμβάνουν εκ νέου τροποποιήσεις στον Κώδικα Προμήθειας.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι είχαν αρχίσει να ανεβάζουν την πίεση προς την κυβέρνηση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό». Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο, να ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ και το νέο σύστημα να επιτρέπει τις μετακινήσεις των καταναλωτών ανεξαρτήτως οφειλών, οι εταιρείες φοβούνται μία νέα έκρηξη των καθυστερήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπήρχαν και συζητήσεις από τους εκπροσώπους της αγοράς προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος ενεργειακού «Τειρεσία».

Πηγή ienergeia.gr

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου οι πάροχοι θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τις τυχόν αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει τι Ινστιτούτο Καταναλωτών. Εάν δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο συμβόλαιο του καταναλωτή, δεν είναι υποχρεωμένος ο πάροχος να ενημερώσει.

Χιλιάδες γονείς έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και σχετική ενημέρωση στο e-κοινοποίηση στην MYΑΑΔΕ, που τους ενημερώνει για την απόδοση του ΑΦΜ χωρίς να το ζητήσουν.