ΔΕΘ: Τα 5 + 1 μέτρα που θα ανακοινωθούν απόψε

2022-09-10

Έφτασε η ώρα της ΔΕΘ, με τους πολίτες να αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν εκπλήξεις οι οποίες δεν έχουν διαρρεύσει και θα δώσουν πραγματική ανάσα στους καταναλωτές. Σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «10 μέτρα που δεν έχετε γράψει», ενισχύοντας τις προσδοκίες.

ΔΕΘ: Τα 5 μέτρα που «κλειδώνουν»

Ένα από τα σημεία που ενδέχεται να αποτελέσουν την έκπληξη στη φετινή ΔΕΘ είναι τα μέτρα στήριξης για τη στέγαση, κυρίως για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ρυθμίσεις για το επίδομα ενοικίου, καθώς και άλλα «εργαλεία» που θα ρίξουν αναξιοποίητα ακίνητα στην αγορά, με στόχο να πέσουν οι τιμές των ενοικίων.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, 5 δείχνουν να «κλειδώνουν»:

1) Επιταγή ακρίβειας

Πρόκειται για ενίσχυση που κλιμακωτά, με εισοδηματικά κριτήρια, θα φτάνει έως και τα 300 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα φτάσουν το 1 εκατ. και θα προέρχονται από ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι ΚΕΑ, ΑμεΑ κ.ά.). Η επιταγή ακρίβειας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και αναμένεται να καταβληθεί έως τα Χριστούγεννα.

2) Ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους (που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ) τα Χριστούγεννα.

3) Επίδομα θέρμανσης

Διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης: Πέρυσι ήταν από 100 έως 750 ευρώ και φέτος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Στόχος είναι να καταβληθεί πριν τον Δεκέμβριο.

4) Ενίσχυση για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Διπλή ενίσχυση σε 700.000 νοικοκυριά, τόσο μέσω του επιδόματος θέρμανσης όσο και με απευθείας έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

5) Επιδότηση για το ρεύμα

Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος: Θα δίνεται με κριτήρια εξοικονόμησης, δηλαδή όχι οριζόντια. Όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση, τόσο μεγαλύτερη η επιδότηση.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εκπτώσεις σε εισιτήρια και κάρτες για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για των δημόσιων συγκοινωνιών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις