ΔΕΗ: Τέλος στους έναντι λογαριασμούς - Τέλος στο νυχτερινό τιμολόγιο - Τι αλλάζει στο ΚΟΤ

2024-05-15

Σαρωτικές αλλαγές το επόμενο διάστημα στις χρεώσεις ΔΕΗ με εκκαθαριστικό κάθε μήνα και κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου. 

Με αγωνία περιμένουν οι καταναλωτές που έχουν συνηθίσει στους λογαριασμούς ανά δίμηνο πως θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα τιμολόγησης με εκκαθαριστικό κάθε μήνα και ειδικά σε ότι αφορά τους δικαιούχους Κοινωνικού τιμολογίου. 

Αλλαγές έρχονται και στο νυχτερινό τιμολόγιο αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες οδεύει προς κατάργηση. 

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Τι τελικά θα αντικαταστήσει το νυχτερινό τιμολόγιο. Πως θα εφαρμόζεται η έκπτωση ΚΟΤ όταν θα αρχίσουν να έρχεται εκκαθαριστικός λογαριασμός κάθε μήνα;

Ήδη πολλά νοικοκυριά λαμβάνουν κάθε μήνα  λογαριασμό ρεύματος και ο ΔΕΔΔΗΕ στοχεύει το επόμενο διάστημα να το εφαρμόσει σε όλη τη χώρα.

Κοινωνικό Τιμολόγιο Κ.Ο.Τ 

Η έκπτωση ΚΟΤ θα εφαρμόζεται σε όλους τους λογαριασμούς που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές ενταγμένοι στο πρόγραμμα. Στο τέλος του τετραμήνου θα γίνεται προσαρμογή και σε περίπτωση που ο καταναλωτής έχει ξεπεράσει το όριο, που του ορίζει το Κοινωνικό Τιμολόγιο,  η έκπτωση που έχει εφαρμοστεί στους προηγούμενους λογαριασμούς θα αφαιρείται σε όλο το σύνολο του λογαριασμού που κλείνει το συγκεκριμένο τετράμηνο. 

Η μηνιαία καταμέτρηση θα συμβάλει στη διαφάνεια στην αγορά ηλεκτρισμού και θα περιορίσει σημαντικά την πολυπλοκότητα των τιμολογίων.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Θα μπορέσει σύμφωνα με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, να βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια γιατί θα έχουν ταχύτερη ενημέρωση για την κατανάλωσή τους, κάτι που θα τους επιτρέψει να προσαρμόσουν αντίστοιχα τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν και να επιλέξουν το κατάλληλο τιμολόγιο.

Η εκκαθαριστική τιμολόγηση κάθε μήνα θα συμβάλει παράλληλα και στην ευελιξία των προμηθευτών, καθώς βλέποντας τη μηνιαία κατανάλωση θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τα τιμολόγια και να κάνουν προτάσεις στους πελάτες τους που θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. 

Νυχτερινό τιμολόγιο 

Προς την κατάργησή του οδεύει το νυχτερινό τιμολόγιο καθώς το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ αναμένεται να δώσει σε νοικοκυριά και επιειρήσεις τη δυνατότητα να περιρίσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Στην υφιστάμενη μορφή του, το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό και θερινό ωράριο. Το χειμερινό ωράριο εκτείνεται από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου. Για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις εφαρμόζονται από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00.

ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ

Το θερινό ωράριο ξεκινά από την 1η Μαΐου και λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια κατηγορία καταναλωτών, η ζώνη μειωμένων χρεώσεων είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 23:00 έως τις 07:00 το πρωί.

Η κορύφωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών το μεσημέρι, έχει ως συνέπεια εκείνες τις ώρες η αγορά να κινείται πολύ συχνά από οριακά πάνω από το μηδέν, έως και σε αρνητικές τιμές. Επομένως, αυτές οι χονδρεμπορικές τιμές θα επιτρέψουν στους προμηθευτές να παράσχουν τιμολόγια με ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες

Το ΥΠΕΝ ακόμη επεξεργάζεται την προοπτική αλλαγών στο νυχτερινό τιμολόγιο, χωρίς να έχει καταλήξει στις ιδιαίτερες παραμέτρους. Έτσι, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιες ώρες του μεσημεριού θα εφαρμόζονται οι μειωμένες χρεώσεις.

Επίσης, δεν έχει καταλήξει αν οι μεσημβρινές ώρες θα προστεθούν στο βραδινό ωράριο που ισχύει αυτή τη στιγμή, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να απαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεύμα: Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται τα τηλέφωνα των καταναλωτών για τις μετρήσεις κάθε μήνα

Απαλλαγή τελών κινητής τηλεφωνίας: Κάνε αίτηση για να γλυτώσεις το χαράτσι του παρόχου σου

Ρεύμα: Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) 2024 - Αυτή ειναι η έκπτωση που παρέχει στους λογαριασμούς -Τι να προσέχετε

Μέχρι και 3 χιλ. ζεστά στο IBAN αν "καρφώσεις" στην εφορία έναν φοροφυγά

Έρχονται αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα και μέτρα στήριξης σε όσους έχουν παιδιά

Eurovision: Πόσο μας κόστισε η συμμετοχή

Τράπεζες: Θέλεις να "σηκώσεις" μετρητά; Θα πληρώσεις - Δες τι χρεώνουν Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς

Επίδομα παιδιού Α21 : Οι 5 + 1 πληρωμές του 2024 - Κάθε πότε κάνεις αίτηση

Τουρισμός για όλους: Ποια καταλύματα δέχονται την ψηφιακή κάρτα - Τι ισχύει για πληρωμή μέσω internet

Συναλλαγές με τράπεζες: Χρέη και κατασχέσεις - Ποια δικαιώματα έχει ο καταναλωτής & Ποια οι τράπεζες

"Κοντοζυγώνει" η προπληρωμένη κάρτα κατά τα πρότυπα market pass - Ποια επίδοματα θα πληρώνονται σε κάρτες

**Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά της πηγής προέλευσης με ενεργό σύνδεσμο(link) www.enaklik.com και την διατήρηση όλων των ενεργών συνδέσμων που υπάρχουν μέσα στο κείμενο. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις