COVID-19: "Ελευθερία " σε ανεμβολίαστους από 1 Μαΐου- Εξετάζονται Νέα μέτρα από Σεπτέμβριο

2022-04-12

Θ. Πλεύρης: Αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά επιτρεπόντων και των συνθηκών. 

«Οι συνθήκες μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε αναστολή των μέτρων από την Πρωτομαγιά. Δηλαδή αναστέλλεται -προσοχή, δεν καταργείται- η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, απλοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις τουριστικές δραστηριότητες, όπως και οι έλεγχοι (testing) στους πολίτες για την είσοδό τους σε διάφορους χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο.»

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ όπου αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, στα μέτρα του κορονοϊού που χαλαρώνουν, στην καθιέρωση προσωπικού γιατρού και δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα στο κινητό. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά κίνητρα για τους ιδιώτες γιατρούς και τις επισκέψεις χωρίς κόστος για τους ασθενείς, όπως και στο νέο πλαίσιο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες.

Ο Κ. Πλευρής διαβεβαίωσε ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί σταθερά για την αντιμετώπιση ενός νέου, σφόδρα πιθανού, κύματος το φθινόπωρο. Υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει αλλά χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής των μέτρων σε όσο το δυνατό πιο κανονικές συνθήκες γίνεται.

Αναφέρθηκε επίσης στις προληπτικές εξετάσεις που θα γίνονται δωρεάν για μια σειρά από σοβαρές ασθένειες και στις δυνατότητες του προγράμματος «Δοξιάδης» όπου οι πολίτες θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους και θα μπορούν να κάνουν δωρεάν την προληπτική εξέταση και να τους εξετάζει θεράπων ιατρός.

Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόνισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου την εντάσσει σε ένα συνολικό σχεδιασμό με την αναβάθμιση όλων των δομών και τη θεσμοθέτηση του προσωπικού ιατρού, για να οδηγηθούμε στο ΕΣΥ, το οποίο και θα ενισχυθεί και σε υλικοτεχνική υποδομή και σε ανθρώπινο προσωπικό.

Για τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ τόνισε ότι επιδίωξη είναι η διασφάλιση των καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες Ο Οργανισμός υπάρχει και έχει ως αυτοσκοπό τον πολίτη και όχι τους παρόχους, τόνισε ο κ. Πλευρής

Πηγή: ertnews.gr

Το πρόγραμμα του Υπ. Τουρισμού «Τουρισμός για όλους» θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει μια εβδομάδα περίπου μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, από την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 17:00 μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59, για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Από σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 μέχρι και την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Από τις 23:59 της Δευτέρας 5 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023 δεν μπορούν να κάνουν αίτηση, καθώς, όπως ήταν προγραμματισμένο η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ μέσω του gov.gr δεν δεχόταν άλλες.

Προς ένα νέο, τρίτο «Fuel Pass», τόσο στο πετρέλαιο κίνησης, όσο και στη βενζίνη, με επιδότηση απευθείας στην αντλία, οδηγείται η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Τα κριτήρια φαίνεται ότι θα είναι τα ίδια, με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου να «κλειδώνει» στα μέσα Απριλίου.