Χατζηδάκης: Επίδομα Εργασίας και 300 ευρώ μπόνους στους μακροχρονίως ανέργους - Ποιους θα αφορά

2022-03-14

Για πρώτη φορά αποφασίζεται ότι κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά θα εξακολουθεί να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας κι αυτό μετονομάζεται επίδομα εργασίας, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΕΔ αλλάζει συμβολικά όνομα «για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή». 

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά» κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα - ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις:

  • Για μακροχρόνια ανέργους (ειδικά πάνω από 5 χρόνια) το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει Ατομικό σχέδιο δράσης για επανεκκίνηση και προβλέπεται πριμ 300 ευρώ για να επανεγγραφή στον ΟΑΕΔ
  • Προβλέπεται και πριμ παραγωγικότητας στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ που βρίσκουν δουλειές σε περισσότερους ανέργους
  • Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων δεν κόβεται, ενώ συμπληρώνεται από ωφελήματα όπως η
  • προνομιακή πρόσβαση σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσβαση σε δομές υγείας , δωρεάν μετακινήσεις και κοινωνικό τουρισμό

«'Εχει δίκιο τηλεθεατής» που επέμεινε για μείωση εισφορών, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και με αυτήν την ευκαιρία επανέλαβε: «Το είχαμε υποσχεθεί για μείωση κατά 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4%.

Η ανεργία στο 13,3% από 17,2% , έχει πέσει στο επίπεδο 590.000 ανέργων ενώ στο Μητρώο του ΟΑΕΔ βρέξει-χιονίσει οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κι αυτή η αριθμητική διαφορά του μισού εκατομμυρίου είναι λίγο ύποπτη, γι΄αυτό και είπα να γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ

Ακόμη και με εισόδημα άνω των 400.000 παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, προφανώς για να έχουν διάφορα ωφελήματα, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «θέμα τρύπιας νομοθεσίας».

Κανείς δεν μπορεί να τους τιμωρήσει γιατί δυστυχώς ελάμβαναν νομίμως τα ωφελήματα. Γι ' αυτό θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια , όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και κριτήριο είναι το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, αν ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις δουλειές ανάλογα με το προφίλ σου κι αρνηθείς και και τις τρεις, τότε διαγράφεσαι για δύο χρόνια από το Μητρώο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Στις 9 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης και Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασταύρωση αγορών και η πληρωμή της προκαταβολής, αλλά και των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2022.Η πρώτη πληρωμή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου οικονομικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι 21...

Αρχίζει από σήμερα η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Από την Δευτέρα 5 ως και τις 9 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 131,6 εκατ. ευρώ σε 291.575 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με δυσκολία ανταποκρίνονται πλέον στα δάνειά τους οι περισσότεροι δανειολήπτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν με τρόμο πως, με την αύξηση των επιτοκίων, φτάνουν να πληρώνουν ακόμα και το ισόποσο τριών δόσεων επιπλέον κάθε χρόνο.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος...