Χατζηδάκης: Επίδομα Εργασίας και 300 ευρώ μπόνους στους μακροχρονίως ανέργους - Ποιους θα αφορά

2022-03-14

Για πρώτη φορά αποφασίζεται ότι κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά θα εξακολουθεί να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας κι αυτό μετονομάζεται επίδομα εργασίας, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΕΔ αλλάζει συμβολικά όνομα «για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή». 

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά» κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα - ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις:

  • Για μακροχρόνια ανέργους (ειδικά πάνω από 5 χρόνια) το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει Ατομικό σχέδιο δράσης για επανεκκίνηση και προβλέπεται πριμ 300 ευρώ για να επανεγγραφή στον ΟΑΕΔ
  • Προβλέπεται και πριμ παραγωγικότητας στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ που βρίσκουν δουλειές σε περισσότερους ανέργους
  • Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων δεν κόβεται, ενώ συμπληρώνεται από ωφελήματα όπως η
  • προνομιακή πρόσβαση σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσβαση σε δομές υγείας , δωρεάν μετακινήσεις και κοινωνικό τουρισμό

«'Εχει δίκιο τηλεθεατής» που επέμεινε για μείωση εισφορών, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και με αυτήν την ευκαιρία επανέλαβε: «Το είχαμε υποσχεθεί για μείωση κατά 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4%.

Η ανεργία στο 13,3% από 17,2% , έχει πέσει στο επίπεδο 590.000 ανέργων ενώ στο Μητρώο του ΟΑΕΔ βρέξει-χιονίσει οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κι αυτή η αριθμητική διαφορά του μισού εκατομμυρίου είναι λίγο ύποπτη, γι΄αυτό και είπα να γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ

Ακόμη και με εισόδημα άνω των 400.000 παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, προφανώς για να έχουν διάφορα ωφελήματα, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «θέμα τρύπιας νομοθεσίας».

Κανείς δεν μπορεί να τους τιμωρήσει γιατί δυστυχώς ελάμβαναν νομίμως τα ωφελήματα. Γι ' αυτό θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια , όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και κριτήριο είναι το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, αν ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις δουλειές ανάλογα με το προφίλ σου κι αρνηθείς και και τις τρεις, τότε διαγράφεσαι για δύο χρόνια από το Μητρώο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Το πρόγραμμα του Υπ. Τουρισμού «Τουρισμός για όλους» θα ξεκινήσει νωρίτερα φέτος. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουνίου, ενώ η κλήρωση θα γίνει μια εβδομάδα περίπου μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.

Ανοικτή θα παραμείνει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων 2023-2024, από την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 17:00 μέχρι την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 23:59, για όσους δικαιούχους και παρόχους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους πριν τη λήξη της προθεσμίας την περασμένη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Από σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 μέχρι και την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Από τις 23:59 της Δευτέρας 5 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023 δεν μπορούν να κάνουν αίτηση, καθώς, όπως ήταν προγραμματισμένο η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ μέσω του gov.gr δεν δεχόταν άλλες.