Χατζηδάκης: Επίδομα Εργασίας και 300 ευρώ μπόνους στους μακροχρονίως ανέργους - Ποιους θα αφορά

2022-03-14

Για πρώτη φορά αποφασίζεται ότι κάθε άνεργος που βρίσκει δουλειά θα εξακολουθεί να παίρνει το 50% του επιδόματος ανεργίας κι αυτό μετονομάζεται επίδομα εργασίας, είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε ότι ο ΟΑΕΔ αλλάζει συμβολικά όνομα «για να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή». 

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου «Δουλειές ξανά» κάνουμε δύο παράλληλες προσπάθειες για πραγματική στήριξη ανέργων αλλά και καταπολέμηση κάθε κατάχρησης και απάτης σε σχέση με επιδόματα - ωφελήματα από τον ΟΑΕΔ, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας τις παρεμβάσεις:

  • Για μακροχρόνια ανέργους (ειδικά πάνω από 5 χρόνια) το Ψηφιακό Μητρώο περιλαμβάνει Ατομικό σχέδιο δράσης για επανεκκίνηση και προβλέπεται πριμ 300 ευρώ για να επανεγγραφή στον ΟΑΕΔ
  • Προβλέπεται και πριμ παραγωγικότητας στους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ που βρίσκουν δουλειές σε περισσότερους ανέργους
  • Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων δεν κόβεται, ενώ συμπληρώνεται από ωφελήματα όπως η
  • προνομιακή πρόσβαση σε προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, πρόσβαση σε δομές υγείας , δωρεάν μετακινήσεις και κοινωνικό τουρισμό

«'Εχει δίκιο τηλεθεατής» που επέμεινε για μείωση εισφορών, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και με αυτήν την ευκαιρία επανέλαβε: «Το είχαμε υποσχεθεί για μείωση κατά 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4%.

Η ανεργία στο 13,3% από 17,2% , έχει πέσει στο επίπεδο 590.000 ανέργων ενώ στο Μητρώο του ΟΑΕΔ βρέξει-χιονίσει οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο κι αυτή η αριθμητική διαφορά του μισού εκατομμυρίου είναι λίγο ύποπτη, γι΄αυτό και είπα να γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας.

Αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης των παροχών στον ΟΑΕΔ

Ακόμη και με εισόδημα άνω των 400.000 παραμένουν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, προφανώς για να έχουν διάφορα ωφελήματα, είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για «θέμα τρύπιας νομοθεσίας».

Κανείς δεν μπορεί να τους τιμωρήσει γιατί δυστυχώς ελάμβαναν νομίμως τα ωφελήματα. Γι ' αυτό θέτουμε εισοδηματικά κριτήρια , όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαικές χώρες και κριτήριο είναι το επίδομα θέρμανσης.

Επίσης, αν ο ΟΑΕΔ σου προσφέρει τρεις δουλειές ανάλογα με το προφίλ σου κι αρνηθείς και και τις τρεις, τότε διαγράφεσαι για δύο χρόνια από το Μητρώο, πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Pass) άφησε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA.

Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59, όσοι/-ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενόψει της πρώτης εφαρμογής της Κάρτας από 1ης Ιουλίου για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ στους καταναλωτές, πού είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε μορφή ρήτρας αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πώς η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι 30 Ιουνίου και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.