Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από Αύγουστο. Μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αναμένεται για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2021-06-29

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από Αύγουστο. Μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αναμένεται για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα έρθει με αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ανατιμήσεων που ετοιμάζει ο ΑΔΜΗΕ. 

Πως θα επιβαρύνονται οι καταναλωτές

Το Πρώτο Θέμα αναφέρει: 

Στα 211,5 εκατ. το επιτρεπόμενο έσοδο του Διαχειριστή το 2021 που θα επιμεριστεί στους καταναλωτές. Σε νέες αυξήσεις τιμολογίων που για τη μέση τάση φτάνουν το 15,6% και θα τεθούν σε εφαρμογή εντός Αυγούστου οδηγεί η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς, με βάση την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Προστίθεται δηλαδή άλλο ένα οικονομικό βάρος στα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές που βλέπουν τους τελευταίους μήνες μεγάλες ανατιμήσεις λόγω της αναπροσαρμογής στις ρήτρες που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. 

Επιπλέον

Από τον Απρίλιο και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού φέτος, η χονδρική τιμή του ρεύματος, η περίφημη Οριακή Τιμή Συστήματος μειώθηκε δραματικά. Με συνέπεια οι ρήτρες των συμβάσεων προμήθειας με τις οποίες οι πάροχοι μετακυλίουν την χονδρική στους καταναλωτές πρακτικά να μηδενιστούν. 

Δυστυχώς φαίνεται ότι οι καλοί καιροί πέρασαν. Η χονδρική τιμή πήρε την ανιούσα την άνοιξη και ξεκίνησε με ακόμα ταχύτερη άνοδο στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό σημαίνει ότι οι Ρήτρες Οριακής Τιμής θα "χτυπήσουν" ξανά στους επόμενους μήνες. Πως προστατευόμαστε από αυτό; 

  • Επιλέγουμε (ή αλλάζουμε σε) τιμολόγιο που δεν έχει ρήτρα οριακής τιμής συστήματος στην σύμβαση προμήθειας
  • Εναλλακτικά, αν αισθανόμαστε τυχεροί, επιλέγουμε (ή αλλάζουμε σε) τιμολόγιο με ρήτρα αλλά χωρίς ποινή για πρόωρη αποχώρηση. Έτσι ώστε αν η τύχη μας εγκαταλείψει, να μπορούμε να σταματήσουμε την αιματοχυσία.

Πως να βρούμε τον κατάλληλο προμηθευτή; 

Την λύση έρχονται να δώσουν οι πλατφόρμες σύγκρισης παρόχων.

Ο καταναλωτής εισάγει τις απαραίτητες πληροφορίες μέσω μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής φόρμας. Ο χρόνος που απαιτείται για να συμπληρωθεί είναι περίπου 3 λεπτά. Η φόρμα υποβάλλεται on-line. Η πλατφόρμα, αφού την ελέγξει και διαπιστώσει ότι είναι πλήρης, την προωθεί άμεσα στον Πάροχο που έχει επιλεγεί.

Οι καταναλωτές ηλεκτρισμού μπορούν να αλλάξουν Πάροχο, όνομα στον μετρητή ή να αιτηθούν επανασύνδεσης με πλήρως ηλεκτρονική διαδικασία. 

allazorevma.gr 

 

Πρόσφατα

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει σε σχέση με τις αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, με τους καταναλωτές ως επί το πλείστον να μην γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί αλλά και ποια είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Διευκρινίσεις και χρηστικές πληροφορίες για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα εφαρμοστούν από 1ης Ιανουαρίου. Ειδικότερα σε σχέση με τα νέα τιμολόγια στη χαμηλή τάση δίνονται δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις.

Το ΥΠΕΘΟ μέσα από 16 ερωτήσεις – απαντήσεις, δίνει διευκρινίσεις για όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου και εξηγεί γιατί προχώρησε στην καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους.

Δημοφιλείς