Aυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος: Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς

2022-02-18

Πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς και πώς υπολογίζεται.

Οι αναλογία ΔΕΗ - Άλλοι Πάροχοι Ενέργειας είναι περίπου στο 65% με 35% είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίρος. Έτσι λοιπόν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αλλιώς υπολογίζεται σε μια εταιρία κι αλλιώς σε μία άλλη.

Σχετικά με το πραγματικό κόστος του ρεύματος, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή που διαφημίζεται το ρεύμα από μια εταιρία και στην τελική τιμή που καταλήγουμε να πληρώνουμε, είπε.

Π.χ. μια τιμή προσφοράς μπορεί να αναφέρεται ως 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και να καταλήγει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό συμβαίνει:

  1. Λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής
  2. Λόγω των λεγόμενων Μη Ανταγωνιστικών Χρεώσεων
  3. Λόγω του ΦΠΑ 6%

Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος Πάροχος.

Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους Παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.

Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

  • Σήμερα η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η επιπλέον χρέωση να είναι τεράστια.

Οπότε με πιο άπλα λογία  η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στην ουσία η διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος), που η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα και ανάμεσα στη τιμή κιλοβατώρας που χρεώνει η κάθε εταιρεία βάσει συμβάσης που έχουμε συνάψει με αυτή. 

Παράδειγμα αν η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα στη τιμή 0.20 και εμείς χρεωνόμαστε την κιλοβατώρα στη τιμή 0,054, το υπόλοιπο αυτό θα το πληρώσουμε σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια όσο πιο χαμηλή τιμή μας "τάζουν " τόσο περισσότερη ρήτρα θα έχουμε.

Αυτό εξηγεί και την διαφορά στην τιμή προσφοράς (0,05) και στην τελική τιμή χρέωσης (0,25 με 0,30).

Προς το παρόν ο κάθε πάροχος δίνει διαφορετικό όνομα στην χρέωση αυτή και την τοποθετεί σε διαφορετικό σημείο στον λογαριασμό του. Στον Πίνακα παρακάτω υπάρχει σχετικός οδηγός  

Κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού που εκδόθηκαν τον Ιούνιο του 2022. Περιλαμβάνονται επίσης, υπόλοιπα πληρωμών για λογαριασμούς της περιόδου από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν τα 250 ευρώ, ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν την 1,5 μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού, ποιοι το διπλάσιο ποσό του ΚΕΑ και ποιοι θα πάρουν συνδυαστικά τις παροχές αυτές.

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί ατόμων με αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί, θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Σεπτέμβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου. Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατ....

«Μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι συντάξεις και τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων θα δει κατευθείαν αύξηση στη σύνταξη, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, θα δουν διπλή και τριπλή αύξηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Προ των πυλών είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου που θα αφορούν τους λογαριασμούς Οκτωβρίου και καλύπτουν την πρώτη, δεύτερη και εξοχική κατοικία των καταναλωτών.

Πιθανή ημερομηνία πληρωμής του Power Pass 2 θα είναι τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022. Υπενθυμίζεται πως θα αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος Ιουνίου, ενώ δεν θα χρειαστεί να υποβάλλεται νέα αίτηση καθώς ισχύει η παλιά.