Aυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος: Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς

2022-02-18

Πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς και πώς υπολογίζεται.

Οι αναλογία ΔΕΗ - Άλλοι Πάροχοι Ενέργειας είναι περίπου στο 65% με 35% είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίρος. Έτσι λοιπόν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αλλιώς υπολογίζεται σε μια εταιρία κι αλλιώς σε μία άλλη.

Σχετικά με το πραγματικό κόστος του ρεύματος, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή που διαφημίζεται το ρεύμα από μια εταιρία και στην τελική τιμή που καταλήγουμε να πληρώνουμε, είπε.

Π.χ. μια τιμή προσφοράς μπορεί να αναφέρεται ως 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και να καταλήγει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό συμβαίνει:

  1. Λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής
  2. Λόγω των λεγόμενων Μη Ανταγωνιστικών Χρεώσεων
  3. Λόγω του ΦΠΑ 6%

Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος Πάροχος.

Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους Παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.

Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

  • Σήμερα η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η επιπλέον χρέωση να είναι τεράστια.

Οπότε με πιο άπλα λογία  η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στην ουσία η διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος), που η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα και ανάμεσα στη τιμή κιλοβατώρας που χρεώνει η κάθε εταιρεία βάσει συμβάσης που έχουμε συνάψει με αυτή. 

Παράδειγμα αν η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα στη τιμή 0.20 και εμείς χρεωνόμαστε την κιλοβατώρα στη τιμή 0,054, το υπόλοιπο αυτό θα το πληρώσουμε σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια όσο πιο χαμηλή τιμή μας "τάζουν " τόσο περισσότερη ρήτρα θα έχουμε.

Αυτό εξηγεί και την διαφορά στην τιμή προσφοράς (0,05) και στην τελική τιμή χρέωσης (0,25 με 0,30).

Προς το παρόν ο κάθε πάροχος δίνει διαφορετικό όνομα στην χρέωση αυτή και την τοποθετεί σε διαφορετικό σημείο στον λογαριασμό του. Στον Πίνακα παρακάτω υπάρχει σχετικός οδηγός  

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

Παρατείνεται έως τις 17 Αυγούστου το χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόµων µε αναπηρία, σε υπηρεσίες δηµιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022 - 2023, με γνώμονα την ευρύτερη δυνατή...

Μεχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το φετινό πρόγραμμα παροχής αγοράς βιβλίων απο την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφού έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, πού ορίζει τους δικαιούχους του προγράμματος 2022.

Ημέρα πληρωμής για σχεδόν 1,8 εκατ. πολίτες που έχουν κάνει αίτηση για την επιδότηση καυσίμων. Σήμερα αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή στην άυλη ψηφιακή κάρτα τους τα ποσά που δικαιούνται για το Fuel Pass 2.

Ανοίγει και πάλι την Πέμπτη 25 Αυγούστου η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων για την άυλη κάρτα Evia-Samos Pass για την τρίτη φάση του προγράμματος.
Αφορά όσους επιθυμούν να πάνε διακοπές Σεπτεμβρίο στις παρακάτω περιοχές:

Fuel Pass 2: Ξεκινά η καταβολή του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Εκταμιεύτηκαν τα χρήματα από το ΥΠ.ΟΙΚ. Ίσως και σήμερα η καταβολή σε όσους επέλεξαν τραπεζικό λογαριασμό (iban)

Η χρήση της άυλης ψηφιακής κάρτας απαιτεί υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζει την τεχνολογία NFC - ανέπαφων συναλλαγών. Πώς να χρησιμοποιηθεί όμως η άυλη κάρτα Fuel pass αν το κινητό σας τηλέφωνο δεν διαθέτει NFC;

Κατά την υποβολή της αίτησης ο δικαιούχος καταχωρίζει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα επιλογής του Viva Wallet η Alpha Bank, από το οποίο θα εκδοθεί η κάρτα, και αιτείται την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού.