Aυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος: Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής - Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς

2022-02-18

Πονοκέφαλος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Με ποια ονομασία εμφανίζεται στους λογαριασμούς και πώς υπολογίζεται.

Οι αναλογία ΔΕΗ - Άλλοι Πάροχοι Ενέργειας είναι περίπου στο 65% με 35% είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος Θάνος Τσίρος. Έτσι λοιπόν η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αλλιώς υπολογίζεται σε μια εταιρία κι αλλιώς σε μία άλλη.

Σχετικά με το πραγματικό κόστος του ρεύματος, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή που διαφημίζεται το ρεύμα από μια εταιρία και στην τελική τιμή που καταλήγουμε να πληρώνουμε, είπε.

Π.χ. μια τιμή προσφοράς μπορεί να αναφέρεται ως 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα και να καταλήγει στα 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αυτό συμβαίνει:

  1. Λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής
  2. Λόγω των λεγόμενων Μη Ανταγωνιστικών Χρεώσεων
  3. Λόγω του ΦΠΑ 6%

Τι είναι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος Πάροχος.

Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους Παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.

Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.

  • Σήμερα η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται στα 220 με 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η επιπλέον χρέωση να είναι τεράστια.

Οπότε με πιο άπλα λογία  η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι στην ουσία η διαφορά ανάμεσα στην ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος), που η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα και ανάμεσα στη τιμή κιλοβατώρας που χρεώνει η κάθε εταιρεία βάσει συμβάσης που έχουμε συνάψει με αυτή. 

Παράδειγμα αν η εταιρεία αγοράζει το ρεύμα στη τιμή 0.20 και εμείς χρεωνόμαστε την κιλοβατώρα στη τιμή 0,054, το υπόλοιπο αυτό θα το πληρώσουμε σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Με λίγα λόγια όσο πιο χαμηλή τιμή μας "τάζουν " τόσο περισσότερη ρήτρα θα έχουμε.

Αυτό εξηγεί και την διαφορά στην τιμή προσφοράς (0,05) και στην τελική τιμή χρέωσης (0,25 με 0,30).

Προς το παρόν ο κάθε πάροχος δίνει διαφορετικό όνομα στην χρέωση αυτή και την τοποθετεί σε διαφορετικό σημείο στον λογαριασμό του. Στον Πίνακα παρακάτω υπάρχει σχετικός οδηγός  

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του

Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή ακόμη και από το κινητό έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να ιδρύσουν μια ατομική επιχείρηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).

Από 1η Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2023 περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (αντιστοιχούν σε περίπου 8.500.000 ωφελούμενους) θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση για το ΜarketPass προκειμένου να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση.

Την έναρξη της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου -στις οποίες θα φανεί η αύξηση 7,75% των κύριων συντάξεων από 1.1.2023 περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Μέσα στην εβδομάδα 23.01 - 27.01.2023 αναμένεται να αρχίσει η πληρωμή στους δικαιούχους των 300 ευρώ, που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στις 19 και 20 Ιανουαρίου.
Το πιο πιθανόν η πληρωμή θα αρχίσει Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, αφού μέσα στις τρεις εργάσιμες ημέρες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των πρώτων αιτήσεων.

Την Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου του 2023, θα γίνει η 3η κλήρωση του Προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" η οποία θα αφορά 125.000 νέους δικαιούχους. Με την τελευταία κλήρωση οι δικαιούχοι θα ανέλθουν στους 400.000 συνολικά μόνο για εφέτος.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 1170/19.01.2023 σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 (Market pass), των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη λειτουργία της, των απαραίτητων διαλειτουργικοτήτων, των καταστημάτων και των λαϊκών αγορών όπου χρησιμοποιείται η...