Από 250 μέχρι 300 ευρώ το Δώρο Πάσχα -Ποιοι είναι οι "σίγουροι" δικαιούχοι και ποιοι βγαίνουν "εκτός"

2022-02-16
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του enaklik.com το έκτακτο βοήθημα λόγω ακρίβειας θα κυμανθεί από 250 μέχρι 300 ευρώ και θα αφορά και πάλι όσους έχουν ενισχυθεί και τα Χριστούγεννα,  δηλαδή δικαιούχους ΚΕΑ,  ΑΜΕΑ και χαμηλοσυνταξιούχους. 
Πρόκειται να προστεθούν στην ενίσχυση οι άνεργοι και δυστυχώς αποκλείονται χαμηλόμισθοι,  λόγω ερχόμενης από την 1 Μαΐου αύξησης τού βασικού μισθού. 
Η ενίσχυση πρόκειται να δοθεί με μια απλή αίτηση από τους δικαιούχους,  πού ήδη θα έχουν επιλεχθεί με εισοδηματικά  και περιουσιακά κριτήρια. Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα που θα έχει δημιουργηθεί και θα βλέπει αν είναι δικαιούχος, βάζοντας τους κωδικούς του και το ΑΜΚΑ. Αν είναι δικαιούχος το Συστήμα στη συνέχεια θα ζητήσει να προσθέσει τον τραπεζικό λογαριασμό, που θα καταβληθούν τα χρήματα και τα στοιχεία επικοινωνίας του.

Οι οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους αλλά και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να έχουν ληφθεί το αργότερο έως το τέλος Μάρτιου, που χρονικά θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ. 

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του