Απάτη με το Power Pass - Δείτε την ανακοίνωση

2022-07-14

Την προσοχή των πελατών της για απόπειρες υποκλοπής των προσωπικών τους στοιχείων μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (phishing), εφιστά η ΔΕΗ.

Με αφορμή περιστατικά που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι:

  • δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων του power pass,
  • δεν θα ζητήσει ποτέ από τους πελάτες τα στοιχεία e-banking και το IBAN του λογαριασμού τους.

Καλεί επίσης τους πελάτες της να ακολουθήσουν πιστά και προσεκτικά τις οδηγίες που προβλέπονται στη σελίδα → https://vouchers.gov.gr/powerpass

Το καινούργιο κόλπο που κερδίζει έδαφος στις «προτιμήσεις» των απατεώνων του διαδικτύου, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν στο χέρι τους προσωπικούς κωδικούς e-banking ανυποψίαστων πολιτών, είναι η υποτιθέμενη χορήγηση του επιδόματος Power Pass με το οποίο οι δράστες έβαλαν στην τσέπη πάνω από 72.000 ευρώ σε δυο περιπτώσεις, μέσα σε λίγες ώρες!


Το ένα από τα θύματά τους ήταν ένας κάτοικος της Πάτρας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά ένας άγνωστος και του συστήθηκε ως στέλεχος της ΔΕΗ. Με το πρόσχημα ότι θα κατέθετε στον λογαριασμό του το ποσό επιστροφής που δήθεν δικαιούται, του έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που εμπεριείχε έναν υπερσύνδεσμο. Μόλις τον ακολούθησε το θύμα, μεταφέρθηκε σε ψηφιακό περιβάλλον που έμοιαζε με ιστοσελίδα της ΔΕΗ και του ζητήθηκε να καταχωρίσει τους κωδικούς του.
Στη συνέχεια, ο απατεώνας επικοινώνησε ξανά μαζί του και τους ζήτησε τον προσωρινό κωδικό OTP που του εστάλη με SMS. Μόλις τον πληκτρολόγησε ο ανυποψίαστος πολίτης, μεταφέρθηκαν από τον τραπεζικό λογαριασμό του σε άλλους περισσότερα από 32.000 ευρώ. Το θύμα υπέβαλε καταγγελία στους αστυνομικούς της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση και σχημάτισαν δικογραφία για απάτη σε βάρος αγνώστου.


Παρόμοια απάτη και στην Ηλεία
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με πρόσχημα το επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας έγινε άλλη μια απάτη με λεία αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό στην Ηλεία. Η καταγγελία που υπέβαλε μια γυναίκα η οποία διατηρεί κατάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας κινητοποίησε τις αστυνομικές υπηρεσίες, για τον εντοπισμό του άγνωστου απατεώνα που επικοινώνησε μαζί της την περασμένη εβδομάδα.
Ο δράστης προσποιήθηκε ότι είναι υπεύθυνος εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ζήτησε τα τραπεζικά της στοιχεία, δήθεν για να ολοκληρώσει την διαδικασία για την χορήγηση του επιδόματος Power Pass. Αφού απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό του καταστήματος της γυναίκας, άρχισε να μεταφέρει μικρά ποσά σε άλλους λογαριασμούς και κατάφερε να αποσπάσει τμηματικά το συνολικό ποσό των 40.000 ευρώ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις