Android: Χρειάζεται η όχι το κινητό σου antivirus

2024-08-07

Χρειάζεστε antivirus για ένα smartphone Android η ειναι περιττό;

Κακόβουλα προγράμματα υπάρχουν όχι μόνο για υπολογιστές με Windows, αλλά και για smartphone Android. Επομένως, πολλοί χρήστες Android χρησιμοποιούν προγράμματα προστασίας από ιούς στις φορητές συσκευές τους: ενσωματωμένα από τον κατασκευαστή στο λειτουργικό σύστημα ή ανεξάρτητα εγκατεστημένα από το Google Play ή άλλο κατάστημα εφαρμογών.

Αλλά έχει νόημα να έχεις ένα antivirus για Android; Σε ποιες περιπτώσεις θα είναι χρήσιμο ένα antivirus και πότε σίγουρα δεν θα είναι χρήσιμο; Οι απαντήσεις βρίσκονται παρακάτω.

Πώς το κακόβουλο λογισμικό εισέρχεται σε ένα smartphone

Τα κακόβουλα προγράμματα, που συνήθως ονομάζονται ιοί, καταλαμβάνουν χώρο στη μνήμη του smartphone και καταναλώνουν τους πόρους του, εξαντλώντας έτσι την μπαταρία πιο γρήγορα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό επηρεάζει την απόδοση της συσκευής. Αλλά η κύρια απειλή είναι η κλοπή κωδικών πρόσβασης και άλλων προσωπικών ευαίσθητων δεδομένων από τη μνήμη του smartphone.

Τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι χρήστες Android εισάγουν κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους όταν κατεβάζουν εφαρμογές από αμφίβολες, μη επαληθευμένες πηγές και όχι από επίσημα καταστήματα εφαρμογών όπως το Google Play ή το AppGallery. Τα αρχεία εγκατάστασης εφαρμογών μπορούν να ληφθούν με ασφάλεια απευθείας από τοποθεσίες, αλλά μόνο εάν είστε απολύτως βέβαιοι ότι μια συγκεκριμένη τοποθεσία μπορεί να είναι αξιόπιστη.

Οι εισβολείς μπορούν επίσης να εισάγουν ένα κακόβουλο πρόγραμμα με το πρόσχημα μιας εικόνας ή ενός βίντεο, το οποίο στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι είναι ένα αρχείο εγκατάστασης. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας αρκετά άπειρος χρήστης μπορεί να σκεφτεί ότι το αρχείο πρέπει να αποσυμπιεστεί και να ξεκινήσει την εγκατάσταση ενός κακόβουλου προγράμματος. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί επίσης να εισαχθεί υπό το πρόσχημα μιας σημαντικής ενημέρωσης συστήματος. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ένα πακέτο δεν προκαλεί βλάβη έως ότου ο ίδιος ο χρήστης αρχίσει να το εγκαθιστά.

Πώς εκδηλώνεται μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό;

Ένα smartphone που έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αποφορτιστεί πιο γρήγορα, να καταναλώσει περισσότερη κίνηση στο Διαδίκτυο, να επιβραδύνει και γενικά να λειτουργεί με σφάλματα. Για παράδειγμα, εφαρμογές που δεν έχει εγκαταστήσει ο χρήστης ενδέχεται να εμφανιστούν στο smartphone. Η εμφάνιση banner με διαφημίσεις είναι ένα από τα ξεκάθαρα σημάδια ότι έχει εμφανιστεί κακόβουλο λογισμικό στο smartphone. Οι αυτόματες επανεκκινήσεις, οι τυχαίες εκκινήσεις εφαρμογών και η εμφάνιση άγνωστων αρχείων είναι όλα σημάδια μόλυνσης.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το κακόβουλο λογισμικό υψηλής ποιότητας μπορεί πρακτικά να μην εκδηλωθεί καθόλου και ταυτόχρονα να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον χρήστη κλέβοντας τους κωδικούς πρόσβασής του και υποκλοπώντας ευαίσθητα δεδομένα, όπως η προσωπική αλληλογραφία. Επομένως, εάν οι λογαριασμοί σας αρχίσουν ξαφνικά να παραβιάζονται μαζικά, τότε η παρουσία κακόβουλου λογισμικού σε μια από τις συσκευές σας είναι μια πολύ πιθανή κατάσταση.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται antivirus;

Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς θα είναι χρήσιμο εάν τουλάχιστον μερικές φορές κάνετε λήψη εφαρμογών όχι από επίσημα καταστήματα εφαρμογών ή άλλες αξιόπιστες πηγές. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόγραμμα προστασίας από ιούς θα σαρώσει και απλά δεν θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε το κακόβουλο πρόγραμμα.

Η χαμηλή γνώση υπολογιστών, η απροσεξία και η υπερβολική ευπιστία είναι επίσης λόγοι για να έχετε ένα antivirus στη συσκευή σας. Η πρακτική δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης μιας συσκευής με ιούς συνήθως δυσκολεύεται να εξηγήσει πώς προέκυψε η μόλυνση και τι ακριβώς έκανε στη συσκευή του την προηγούμενη μέρα.

Όταν δεν απαιτείται προστασία από ιούς

Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς εάν είναι ήδη ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα. Ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν προστασία κατά των ιών απευθείας στο λογισμικό και επομένως το δεύτερο anti-virus είναι τουλάχιστον άχρηστο και το πολύ θα φορτώσει τη συσκευή μάταια, γεγονός που θα την επιβραδύνει και θα την κάνει να αποφορτιστεί πιο γρήγορα.

Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν θα είναι χρήσιμο εάν κάνετε τη χρήση της συσκευής σας όσο το δυνατόν πιο συνειδητά. Επίσης, δεν χρειάζεται ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς εάν κάνετε λήψη εφαρμογών αποκλειστικά από επίσημα καταστήματα εφαρμογών ή από άλλες αξιόπιστες πηγές.

Γενικά, οι τρέχουσες εκδόσεις του Android προστατεύονται αρκετά αξιόπιστα και το ενσωματωμένο σύστημα προστασίας στο Google Play σάς επιτρέπει να αρνηθείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον εγκατεστημένα προγράμματα προστασίας από ιούς.

συμπέρασμα

Η κατοχή ενός προγράμματος προστασίας από ιούς σε ένα smartphone Android είναι περισσότερο προληπτικό μέτρο ασφαλείας παρά κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Αλλά δεν πρέπει να παραμελήσετε εντελώς την ασφάλεια. Εάν ο κατασκευαστής έχει ήδη ενσωματώσει ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στο σύστημα, τότε δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να προσπαθήσετε να το απενεργοποιήσετε. Εάν το πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν περιλαμβανόταν στο πακέτο, τότε δεν θα ήταν λάθος να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς από το ίδιο Google Play ή το αντίστοιχο, το οποίο υπάρχει ήδη στο smartphone.

Η κατοχή ενός προγράμματος προστασίας από ιούς μπορεί επίσης να σας δώσει μια αίσθηση ασφάλειας και ψυχικής ηρεμίας, κάτι που από μόνο του δεν θα βλάψει εάν ενεργήσετε εντός λογικής και δεν εγκαταστήσετε 2-3 προγράμματα προστασίας από ιούς ταυτόχρονα. Το κύριο πράγμα είναι να σκέφτεστε πάντα μόνοι σας πριν ενεργήσετε, και αυτή η συμβουλή από μόνη της στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει σχεδόν οποιοδήποτε antivirus.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, δηλαδή οφειλές στην ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα «μπλόκο» στις συναλλαγές τους.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com