Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης λόγω ακρίβειας

2022-03-17

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

Σχετικά με το έκτακτο επίδομα Πάσχα, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 300 ευρώ, το τελικό ύψος διαμορφώνεται στα 200 ευρώ. Η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει πριν από το Πάσχα.

Ενεργοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα εργαλεία και τον δημοσιονομικό χώρο από την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας.

Πρώτη παρέμβαση: 

Αυξάνουμε σημαντικά την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζουμε την επιδότηση φυσικού αερίου. Το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο

Δεύτερη παρέμβαση: 

Έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη. Η ενίσχυση θα δοθεί πριν το Πάσχα. 

  • 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. 
  • Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους με τα χαρακτηριστικά του επιδόματος του περασμένου Δεκεμβρίου. 
  • 200 ευρώ σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, 
  • 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ. 
  • Διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Τρίτη παρέμβαση για τα καύσιμα: 

χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στα φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων

Με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 3 εκατ. πρόσωπα καλύπτονται. Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως και θα ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. 

Η ελάφρυνση 54 ευρώ το μήνα. 

Ειδικά για τους πολίτες σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση ενισχύεται σε 27 λεπτά το λίτρο. 130 εκατ. ευρώ η παρέμβαση αυτή

Επιδοτείται στην πηγή από τον κρατικό προϋπολογισμό το Diesel ώστε το όφελος στην τελική τιμή να είναι 15 λεπτά το λίτρο.

Δίνεται και επιδότηση 200 ευρώ στα ταξί για τον Απρίλιο

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει στη πρώτη φάση την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που προβλέπει άτοκα ή χαμηλότοκά δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια παρουσίασαν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Απευθείας στην τράπεζα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα μπορούν να κάνουν αίτηση από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για νέους έως 39 ετών.

Αύριο, Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, του επιδόματος εργασίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους του επιδόματος εργασίας, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής...

Όπως είχαμε ενημερώσει στο προηγούμενο άρθρο έχει γίνει ένα συστημικό λάθος στην εκκαθάριση πληρωμής της Α δόσης σε πάρα πολλούς δικαιούχους, βγάζοντας χρέος από τα προηγούμενα έτη.