allazosyskevi.gov.gr: Πώς & ποτέ θα γίνει η εξαργύρωση του voucher - Υπολογίστε το ποσό που θα πληρώσετε για την συσκευή που θα επιλέξετε

2022-06-27

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Τρόπος Λειτουργίας Προγράμματος

Για να κάνεις αίτηση, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

On-line πλατφόρμα

Μπαίνεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet.

Ηλεκτρονική αίτηση

Κάποια από τα στοιχεία που θα ζητηθούν είναι:

• ο 11-ψήφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας
• o αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που θέλεις να αντικαταστήσεις
• ο αριθμός του κινητού σου τηλεφώνου
• η ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια

Έγκριση

Αν η αίτησή σου εγκριθεί, θα λάβεις εκπτωτικό voucher για να αγοράσεις τις νέες σου συσκευές, ανακυκλώνοντας ταυτόχρονα τις παλιές.

Προθεσμίες

Καταληκτική Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης από Ωφελούμενους

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων

7 ημέρες μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων

Καταληκτική ημερομηνία αγορών

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 23:59

(όπως θα καταγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος)

Η διαδικασία

Όταν κλείσει η πλατφόρμα μετά από 15 μέρες (5/7), όλες οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα καταταγούν με βάση αντικειμενικά κριτήρια, οικονομικά και κοινωνικά. Το πρόγραμμα αφορά όλους, ακόμη και όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά για την προτεραιότητα υπάρχουν κριτήρια. Αυτά είναι:

  • Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας
  • Η ύπαρξη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια
  • Η ύπαρξη μονογονεϊκής οικογένειας
  • Ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών

Το κουπόνι

Οι ωφελούμενοι που θα προκύψουν με βάση τη σειρά κατάταξης δεν θα λάβουν στα χέρια τους χρηματικό ποσό αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος είναι τρεις.

Πάνω στο κουπόνι υπάρχουν τα εξής στοιχεία:

  • Ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID).
  • Το όνομα και ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μίας χρήσης.
  • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η συγκεκριμένη επιταγή (κλιματιστικό, ψυγείο).
  • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία.
  • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Εκτιμάται ότι η έκδοση των κουπονιών θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 3-4 εβδομάδες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας. Το κουπόνι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς έως τις 16/9/2022.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα, μετρητά, κάρτα, δόσεις κ.λπ., μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών της επιλογής του.

Τέλος, το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση/απόσυρση μίας παλιάς συσκευής για κάθε νέα που επιδοτείται η αγορά της. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή της προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος που πουλά τη νέα. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης. Ωστόσο, η ευθύνη του πολίτη ως προς το σκέλος της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται με την παράδοση των παλαιών συσκευών στον έμπορο. Από τη στιγμή που παραδώσετε την παλιά σας συσκευή στον έμπορο, έχετε καλύψει τη δική σας υποχρέωση όσον αφορά στο σκέλος της ανακύκλωσης.

Το ποσοστό επιδότησης

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών. Το ανώτερο ποσό, που μπορεί να επιδοτηθεί ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται και την τιμή της. 

Η γνωστή εταιρεία οικιακού εξοπλισμού δίνει την δυνατότητα να υπολογίσουμε εύκολο και γρήγορα το ποσό πού θα πληρώσουμε για μία συσκευή που θα επιλέξουμε να κάνουμε αντικατάσταση, επιλέγοντας το ποσοστό έκπτωσης που δικαιούμαστε και την τιμή μιας συσκευής. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!