Έκτακτο επίδομα: Νωρίτερα το βοήθημα για όλα τα χαμηλά εισοδήματα λόγω ακρίβειας

2022-02-16

Φαίνεται να προκρίνεται στην Κυβέρνηση η χορήγηση ενός έκτακτου εφάπαξ επιδόματος, που θα απευθύνεται στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά όπως τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, τους μακροχρόνιους ανέργους και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Λόγω αυξημένων αναγκών οι σκέψεις είναι να δοθεί ακόμα και τέλος Μαρίου με αρχές Απρίλιου το έκτακτο βοήθημα σε ανέργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

Οι οριστικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να έχουν ληφθεί το αργότερο έως το τέλος Μάρτιου, που χρονικά θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανάπτυξη του 2021 η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από 8,5% καθώς και τα δημοσιονομικά περιθώρια με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί από την μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

Η άσκηση δεν είναι εύκολη καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κρατήσει φέτος το πρωτογενές έλλειμμα εκεί ακριβώς που περιγράφεται στον προϋπολογισμό, στο 1,4% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να καταγραφούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και πλήττονται περισσότερο από το κύμα ανατιμήσεων. Θα υπάρξουν βέβαια κριτήρια και διάφορα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Το πλέον πιθανό είναι να βασιστούν μόνο στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά στο σύνολο των ετήσιων εσόδων, από οποιαδήποτε πηγή, καθώς επίσης και τα περιουσιακά στοιχεία.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα περιμένει στις 4 Μαρτίου την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο αλλά και για το σύνολο του 2021, όπως και τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2022.  

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης για την ακρίβεια, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Ντόρα Μπακογιάννη έδειξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν παραγνωρίζει την λαϊκή δυσαρέσκεια. «Έχω μπόλικη συναίσθηση τι σημαίνει να παίρνεις ένα λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος σου σηκώνει τα μαλλιά στον αέρα. Κάναμε μία σημαντική προσπάθεια στήριξης, η οποία βεβαίως δεν μπόρεσε να εξαλείψει το ύψος των τιμών. Θα προχωρήσουμε σε στοχευμένες ενέργειες, ιδίως για τους ευάλωτους, όχι για όλους, όχι οριζόντια» επισήμανε δείχνοντας την κατεύθυνση που θα θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. 

Σενάρια ενίσχυσης:

  • Voucher 100 ευρώ για αγορά τροφίμων, όπως εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο προσαρμογής του ποσού σύμφωνα με τα μέλη του νοικοκυριού. Το μέτρο θα εφαρμόζεται για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων. 
  • Κάρτα αλληλεγγύης η αλλιώς Κάρτα σίτισης, όπως είχε προταθεί η εφαρμογή της από την κ.Θεανώ Φωτίου. Είναι η γνωστή σε πολλούς Κάρτα αλληλεγγύης του 2015. Θα φορτώνεται για το διάστημα των μεγάλων ανατιμήσεων. 
  • Αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά 100 ευρώ, που το επιπλέον ποσό θα μπαίνει κατευθείαν σε προπληρωμένη κάρτα για το διάστημα μεγάλων ανατιμήσεων. Αυτό το σενάριο όμως θα αφορά μόνο τους δικαιούχους ΚΕΑ και θα πρέπει να επεκταθεί και σε υπόλοιπους πολίτες, που δεν δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα 
  • Έκτακτη ενίσχυση σε χρήμα, που το ποσό θα είναι εφάπαξ σε μορφή Κοινωνικού μερίσματος και θα δοθεί σε οικονομικά αδύναμους εν όψει του Πάσχα. 

Οι μητέρες ασφαλισμένες στον e- ΕΦΚΑ που εργάζεστε ως ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ή αγρότισσες, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, για χρονικό διάστημα εννέα (9) μηνών.