Ακρίβεια: Έρχονται Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυρών και επιχειρήσεων

2022-02-05

Τα μηνύματα από την αγορά που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι η ακρίβεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του enaklik.com, το πρωθυπουργικό περιβάλλον ετοιμάζει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση που έχει οδηγήσει στην εκτίναξη της ακρίβειας, να δουν σε ποια κατάσταση είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να καταλήξουν στο τι μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τόσο στο καλάθι του καταναλωτή όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου από νέες δημοπρασίες εντόκων ενώ μπορεί να εξασφαλίσει και ένα δημοσιονομικό πόρο ύψους 2,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μία αμφίπλευρη στήριξη και των επιχειρήσεων αλλά και της προστασίας του καταναλωτή είτε μέσω επιδομάτων είτε μέσω φοροαπαλλαγών.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατέγραψε ρεκόρ 7ετίας, με 92,8 δολάρια το βαρέλι. Στη χώρα μας, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε στο 1,84 ευρώ, το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε το 1,5 ευρώ και το θέρμανσης ανέρχεται σε 1,24 ευρώ.

Δηλώσεις Χ. Σταϊκούρα

«Όλα είναι ανοιχτά για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το προσεχές διάστημα. Έχουμε πλήρη εικόνα του κόστους». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «στον βαθμό που είναι εφικτό έχουμε στηρίξει τον κόσμο, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, και για όσο χρειάζεται θα το κάνουμε. Αλλά όσο μπορούμε».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός ανέφερε ότι κατά πρώτον η κυβέρνηση εστιάζει στα δημοσιονομικά περιθώρια, κατά δεύτερον στόχος είναι η όποια παρέμβαση να πηγαίνει στον πολίτη και να μην χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα, και κατά τρίτον να βοηθηθούν κυρίως τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Για τον ΕΝΦΙΑ, έκανε λόγο για πρόσθετη παρέμβαση 350 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν μειώσεις, και ένα μεγάλο κομμάτι θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι. «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει το εισόδημα του πολίτη με μόνιμο τρόπο. Παράλληλα, κάνουμε τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, παράλληλα μειώνουμε φόρους σε μόνιμη βάση», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ικανοποιητικά, «αλλά το δίνω» εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο. «Έχουμε 10 δισ. παραπάνω δαπάνες από έσοδα το 2021, δανειζόμαστε, και το κόστος δανεισμού αυξήθηκε πολύ πανευρωπαϊκά, είναι πρόκληση ευρωπαϊκή όχι μόνο ελληνική», δήλωσε.

Για την «επιστρεπτέα προκαταβολή», ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σημαντικές παρεμβάσεις. «Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων, ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων, θα πληρώσει λιγότερο από το 50% της επιστρεπτέας», σημείωσε. Πρόσθεσε δε, πως «η χώρα δανείστηκε για να δώσει επιστρεπτέα και χαρίζουμε το 50% του δανεισμού μας προς την κοινωνία. Αλλά αυτό έχει δημοσιονομικό κόστος. Με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθεί. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε τι θα κάνουμε με την επιστρεπτέα. Αλλά αν κάνουμε κάτι με την επιστρεπτέα, δε θα κάνουμε κάποια άλλη παρέμβαση. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα».

Και επεσήμανε ότι «όλα είναι στο τραπέζι, όλα είναι ανοιχτά ανάλογα με το πώς πάει το πρόβλημα στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, αλλά θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και την προτεραιοποίηση του πρωθυπουργού».

Η Επιτροπή που ασχολείται με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την επάρκεια των κατώτατων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη θέσπιση ενός μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.

Η πλατφόρμα myΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2024-2025, καλύπτοντας την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, που ξεκίνησε από το Υπουργείο Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.