Ακρίβεια: Έρχεται Νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά- Τι εξετάζεται από την κυβέρνηση

2022-04-13
Έρχονται Νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στις αρχές του καλοκαιριού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του enaklik.com, το πρωθυπουργικό περιβάλλον ετοιμάζει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αναλυθεί η εκτίναξη της ακρίβειας, να δουν σε ποια κατάσταση είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να καταλήξουν στο ποια νέα μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τόσο στο καλάθι του καταναλωτή όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.  

Όπως αναφέρει το newsit "Ο πήχης των προσδοκιών για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, είναι αρκετά χαμηλά και στο Οικονομικό επιτελείο μελετούν σειρά μέτρων, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων που άνοιξε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή."

Τα μέτρα που εξετάζονται:

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται προτάσεις για μέτρα τα οποία θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και θα εστιάζουν κυρίως στους πιο ευάλωτους συμπολιτών μας.
Μεταξύ άλλων, συζητείται:

  • Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, με ορίζοντα 3 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται δύσκολο να μηδενιστεί ο Φ.Π.Α,. και το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κλειδώσει» στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Αναμένεται να αφορά σε συγκεκριμένα, πολύ βασικά τρόφιμα. «Δύο ή τρία» εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας το ψωμί, το γάλα και το κρέας.
  • Επέκταση κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάϊο. Μπορεί οι καταναλωτές να κλείσουν τους θερμοστάτες, λόγω του ανοιξιάτικου καιρού, και να μειώσουν τις καταναλώσεις ενέργειας, όμως η κατανάλωση που θα κληθούν να πληρώσουν αφορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επιδότηση να είναι μεγαλύτερη σε πολύ ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Έκτακτο επίδομα ενοικίου για να ανταποκριθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά στο ράλι ανόδου των τιμών στα ακίνητα. Συζητείται να είναι αντίστοιχο με την «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους προνιακών επιδομάτων.
  • Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάιο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο).

Το πότε και το πόσο θα είναι το ύψος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
-Από την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
-Από την διάρκεια του πολέμου
-Από τις συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ε.Ε., από το β' εξάμηνο του 2022 και για το 2023.

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Δεκέμβριο και είχαν ισχύ μέχρι 31 Μάιου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί δύο διμηνιαίες δόσεις του επιδόματος παιδιού Α21, πού αφορούσαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις που η καταβολή επιδόματος παιδιού αναστέλλεται και ακόμα και διακόπτεται. Πώς θα εισπραχθουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά;


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Μέσα από την πλατφόρμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» τα νοικοκυριά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες, με νέες, καλύτερης ενεργειακής κλάσης και πολύ πιο αποδοτικές.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για την αναδρομική επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ (Power Pass) άφησε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο MEGA.

Από τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρα 10:00 έως και τις 7 Ιουλίου 2022 και ώρα 23:59, όσοι/-ες επιθυμούν να εγγραφούν, να ανανεώσουν την εγγραφή τους ή να μετεγγραφούν σε οποιαδήποτε τάξη Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. -ΕΠΑ.Λ. και ημερήσιων Π.ΕΠΑ.Λ., θα μπορούν να υποβάλουν «Ηλεκτρονική Αίτηση» για το σχολικό έτος 2022-2023.

Οι νέες ψηφιακές εφαρμογές που υποστηρίζουν την υλοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, ενόψει της πρώτης εφαρμογής της Κάρτας από 1ης Ιουλίου για το σύνολο των τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

Συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή μέχρι 600 ευρώ στους καταναλωτές, πού είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε μορφή ρήτρας αναπροσαρμογής.
Υπενθυμίζεται πώς η υποβολή των αιτήσεων θα συνεχιστεί μέχρι 30 Ιουνίου και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για να υποβάλουν αίτηση πάνω από 3 εκατ. δικαιούχοι του νέου επιδόματος βενζίνης το οποίο φτάνει έως τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Τα φυσικά πρόσωπα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω Συσκευή» και να χρηματοδοτηθείτε για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.