Ακρίβεια: Έρχεται Νέο πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά- Τι εξετάζεται από την κυβέρνηση

2022-04-13
Έρχονται Νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά στις αρχές του καλοκαιριού.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του enaklik.com, το πρωθυπουργικό περιβάλλον ετοιμάζει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αναλυθεί η εκτίναξη της ακρίβειας, να δουν σε ποια κατάσταση είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να καταλήξουν στο ποια νέα μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια τόσο στο καλάθι του καταναλωτή όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.  

Όπως αναφέρει το newsit "Ο πήχης των προσδοκιών για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου, είναι αρκετά χαμηλά και στο Οικονομικό επιτελείο μελετούν σειρά μέτρων, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων που άνοιξε και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,6 δισ. ευρώ που κατατέθηκε στη Βουλή."

Τα μέτρα που εξετάζονται:

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται προτάσεις για μέτρα τα οποία θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, και θα εστιάζουν κυρίως στους πιο ευάλωτους συμπολιτών μας.
Μεταξύ άλλων, συζητείται:

  • Μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, με ορίζοντα 3 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες κρίνεται δύσκολο να μηδενιστεί ο Φ.Π.Α,. και το επικρατέστερο σενάριο είναι να «κλειδώσει» στο 6% από 13% που είναι σήμερα. Αναμένεται να αφορά σε συγκεκριμένα, πολύ βασικά τρόφιμα. «Δύο ή τρία» εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες, δείχνοντας το ψωμί, το γάλα και το κρέας.
  • Επέκταση κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάϊο. Μπορεί οι καταναλωτές να κλείσουν τους θερμοστάτες, λόγω του ανοιξιάτικου καιρού, και να μειώσουν τις καταναλώσεις ενέργειας, όμως η κατανάλωση που θα κληθούν να πληρώσουν αφορά το προηγούμενο χρονικό διάστημα... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η επιδότηση να είναι μεγαλύτερη σε πολύ ευάλωτες ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Έκτακτο επίδομα ενοικίου για να ανταποκριθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά στο ράλι ανόδου των τιμών στα ακίνητα. Συζητείται να είναι αντίστοιχο με την «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και δικαιούχους προνιακών επιδομάτων.
  • Επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και τον Μάιο (περίπου 15 λεπτά το λίτρο).

Το πότε και το πόσο θα είναι το ύψος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες:
-Από την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
-Από την διάρκεια του πολέμου
-Από τις συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν στην Ε.Ε., από το β' εξάμηνο του 2022 και για το 2023.

Έχουν λήξει οι αιτήσεις λόγω παρέλευσης εξάμηνου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ), που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί τον μήνα Ιούνιο και είχαν ισχύ μέχρι 30 Νοέμβριου.

Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί πέντε διμηνιαίες δόσεις του επιδόματος παιδιού Α21, πού αφορούσαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Επίδομα παιδιού Α21: Γιατί δεν έχω πληρωθεί την E δόση - Τι είναι αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και πως προκύπτουν. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος δικαιούχος να μην έχει πληρωθεί το επίδομα παιδιού.


Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Μάθετε πρώτοι τα νέα!

Στις 9 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης και Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διασταύρωση αγορών και η πληρωμή της προκαταβολής, αλλά και των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2022.Η πρώτη πληρωμή σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου οικονομικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι 21...

Αρχίζει από σήμερα η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος γονικής αδείας.

Από την Δευτέρα 5 ως και τις 9 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 131,6 εκατ. ευρώ σε 291.575 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με δυσκολία ανταποκρίνονται πλέον στα δάνειά τους οι περισσότεροι δανειολήπτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν με τρόμο πως, με την αύξηση των επιτοκίων, φτάνουν να πληρώνουν ακόμα και το ισόποσο τριών δόσεων επιπλέον κάθε χρόνο.

Τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων σε επιδοτούμενους ανέργους, στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας και σε δικαιούχους του επιδόματος...

Απαραίτητο φαίνεται να είναι το Food Pass, καθώς από τη στιγμή που δεν διαφαίνεται σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα επίδομα τροφίμων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μικρό βοήθημα στους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα.