ΑΑΔΕ: Από τον Σεπτέμβριο οι αυτόματες κατασχέσεις με το σύστημα «EISPRAXIS»

2022-02-27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την δέκατη τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η σύνταξη της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο χρησιμεύει για την εξασφάλιση συνεχιζόμενης στήριξης για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της Ελλάδας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής το 2018.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να εκπληρώσει τις ειδικές δεσμεύσεις της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία. Οι αρχές υλοποίησαν ειδικές δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της αποδοτικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του Ενιαίου Ταμείου Συντάξεων και την απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων στους συμφωνηθέντες τομείς.

Όπως αναφέρει η Έκθεση σχετικά με το Πληροφοριακό Σύστημα «EISPRAXIS»:

Το νέο σύστημα συλλογής εσόδων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για το Δημόσιο αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω μη υποβολής από τον εργολάβο μιας τελικής έκδοσης όλων των τμημάτων του συστήματος εγκαίρως, με αποτέλεσμα η πλήρης λειτουργία να αναμένεται πλέον να πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει δημιουργήσει πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει το νέο σύστημα πληροφορικής («EISPRAXIS»). Ενώ η λειτουργία είχε σχεδιάστηκε να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Απριλίου 2022, η Αρχή αναμένει μια σειρά από κεντρικές και ειδικά αποκεντρωμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης είσπραξης και επιστροφής χρημάτων, η είσπραξη μονάδα λειτουργίας και το κέντρο είσπραξης οφειλών Αττικής, για να ξεκινήσει η χρήση του συστήματος (π.χ. διαχείριση οφειλετών και χρέους, ανάλυση και διαχείριση κινδύνου των διαδικασιών αφερεγγυότητας) μέχρι τότε.

Η τελική υποβολή από τον ανάδοχο του πλήρους συστήματος πληροφορικής έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουνίου 2022. Έως τέλος Σεπτεμβρίου 2022, το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό και θα χρησιμοποιείται από όλη την Ανεξάρτητη Αρχή, συμπεριλαμβανομένων των ΔΟΥ, με 1.100 περίπου υπαλλήλους-χρήστες να έχουν εκπαιδευθεί.

 πηγή: Taxheaven

Πέντε «ψαλίδια» στις επιδοτήσεις ρεύματος έκρυβε το μηνιαίο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων, καθώς όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπάρχει «δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου».

Αυξάνονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ έπειτα από απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου. Με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού κατά 9,6% .

Την ολοκλήρωση της καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Ιανουάριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών για την εβδομάδα 30 Ιανουαρίου- 3 Φεβρουαρίου 2023.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας σε νέους 25 έως 39 ετών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αρχίσει καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου.

Με σχέδιο νόμου του υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση, ορίζονται οι περιπτώσεις που ευθύνεται ο πληρωτής (καταναλωτής) για τις ζημίες από μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής («phishing»), οι οποίες προκύπτουν είτε από τη χρήση απολεσθέντος ή κλαπέντος μέσου πληρωμών είτε από υπεξαίρεσή του

Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή ακόμη και από το κινητό έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να ιδρύσουν μια ατομική επιχείρηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).